ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej?

Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę
anonim cytuj
28-10-2021
nie ma takiego przepisu. W jednym sądzie jest to miesiac, w innym rok albo dłuzej. Wszystko zalezy od "obłozenia" danego sędziego.

anonim cytuj
28-10-2021
w tym roku to juz w ogole wyjatkowo dlugo czeka sie za wyznaczaniem terminow w sądach

anonim cytuj
29-10-2021
to prawda, na sprawę o rozwód czeka się 2 lata, człowiek by zdarzył drugi raz kogoś poznać i się z nim zostać

anonim cytuj
29-10-2021
Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę

Polskie prawo nie określa ściśle konkretnego terminu, w którym sąd musi wyznaczyć datę kolejnej rozprawy w sprawie karnej. Niemniej jednak istnieją pewne ogólne zasady, które można tu przytoczyć:

Zasada szybkości postępowania: Zgodnie z art. 2a § 1 Kodeksu postępowania karnego (k.p.k.), postępowanie kryminalne powinno być prowadzone bez zbędnej zwłoki. Sąd jest zobowiązany do aktywnego kierowania postępowaniem, tak aby zostało ono zakończone w możliwie najkrótszym czasie.

Przebieg postępowania: Znaczna część terminów w postępowaniu karnym jest ustawowo uregulowana. Jednak w przypadku wyznaczania konkretnych dat rozpraw, decydujące mogą być okoliczności faktyczne, takie jak obciążenie danego sędziego, ilość świadków do przesłuchania czy złożoność samej sprawy.

Art. 286 kk dotyczy oszustwa i jest to przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego. W związku z tym postępowanie powinno być prowadzone z odpowiednią starannością, aby chronić interesy pokrzywdzonego.

nie ma takiego przepisu. W jednym sądzie jest to miesiac, w innym rok albo dłuzej. Wszystko zalezy od "obłozenia" danego sędziego.

To prawda. Obciążenie sędziego oraz ilość spraw, które musi on rozpoznać, ma duży wpływ na terminowość wyznaczania dat kolejnych rozpraw.

w tym roku to juz w ogole wyjatkowo dlugo czeka sie za wyznaczaniem terminow w sądach

To obserwacja jest zgodna z doniesieniami medialnymi oraz informacjami płynącymi z różnych sądów. Może to wynikać z różnych czynników, takich jak reformy w wymiarze sprawiedliwości, zmiany kadrowe czy też obciążenie sądów w związku z pandemią COVID-19.

to prawda, na sprawę o rozwód czeka się 2 lata, człowiek by zdarzył drugi raz kogoś poznać i się z nim zostać

Oczekiwanie na rozprawę rozwodową jest faktycznie jednym z dłużej trwających postępowań w polskim systemie prawnym. Wynika to m.in. z konieczności przeprowadzenia analizy majątkowej, ustalenia opieki nad dziećmi oraz innych skomplikowanych kwestii związanych z rozwiązaniem związku małżeńskiego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Świadczenie rehabilitacyjne a rozwiązanie umowy.
Witam. Przebywam obecnie na zwolnieniu długim, ponieważ zachorowałam i jestem w trakcie leczenia. Kończy mi się okres zwolnienia tzn. 182 dni dokładnie 26 marca. Moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę na świadczenie rehabilitacyjne to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić po powrocie?...
Ciocia mająca Alzheimera nie może przepisać mieszkania, każdy notariusz odmawia. Czy ciocia może sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?
Hej, moja ciocia ma Alzheimera stan póki co łagodny wszystko rozumie. Nie może przepisać mieszkania na chrześniaka, bo każdy notariusz odmówił mówiąc że będzie to do łatwego podważenia. Czy mogłaby ciocia sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?...
Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją. Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją. I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...

Wyszukiwarka