ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej?

Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę
anonim cytuj
28-10-2021
nie ma takiego przepisu. W jednym sądzie jest to miesiac, w innym rok albo dłuzej. Wszystko zalezy od "obłozenia" danego sędziego.

anonim cytuj
28-10-2021
w tym roku to juz w ogole wyjatkowo dlugo czeka sie za wyznaczaniem terminow w sądach

anonim cytuj
29-10-2021
to prawda, na sprawę o rozwód czeka się 2 lata, człowiek by zdarzył drugi raz kogoś poznać i się z nim zostać

anonim cytuj
29-10-2021
Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę

Polskie prawo nie określa ściśle konkretnego terminu, w którym sąd musi wyznaczyć datę kolejnej rozprawy w sprawie karnej. Niemniej jednak istnieją pewne ogólne zasady, które można tu przytoczyć:

Zasada szybkości postępowania: Zgodnie z art. 2a § 1 Kodeksu postępowania karnego (k.p.k.), postępowanie kryminalne powinno być prowadzone bez zbędnej zwłoki. Sąd jest zobowiązany do aktywnego kierowania postępowaniem, tak aby zostało ono zakończone w możliwie najkrótszym czasie.

Przebieg postępowania: Znaczna część terminów w postępowaniu karnym jest ustawowo uregulowana. Jednak w przypadku wyznaczania konkretnych dat rozpraw, decydujące mogą być okoliczności faktyczne, takie jak obciążenie danego sędziego, ilość świadków do przesłuchania czy złożoność samej sprawy.

Art. 286 kk dotyczy oszustwa i jest to przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego. W związku z tym postępowanie powinno być prowadzone z odpowiednią starannością, aby chronić interesy pokrzywdzonego.

nie ma takiego przepisu. W jednym sądzie jest to miesiac, w innym rok albo dłuzej. Wszystko zalezy od "obłozenia" danego sędziego.

To prawda. Obciążenie sędziego oraz ilość spraw, które musi on rozpoznać, ma duży wpływ na terminowość wyznaczania dat kolejnych rozpraw.

w tym roku to juz w ogole wyjatkowo dlugo czeka sie za wyznaczaniem terminow w sądach

To obserwacja jest zgodna z doniesieniami medialnymi oraz informacjami płynącymi z różnych sądów. Może to wynikać z różnych czynników, takich jak reformy w wymiarze sprawiedliwości, zmiany kadrowe czy też obciążenie sądów w związku z pandemią COVID-19.

to prawda, na sprawę o rozwód czeka się 2 lata, człowiek by zdarzył drugi raz kogoś poznać i się z nim zostać

Oczekiwanie na rozprawę rozwodową jest faktycznie jednym z dłużej trwających postępowań w polskim systemie prawnym. Wynika to m.in. z konieczności przeprowadzenia analizy majątkowej, ustalenia opieki nad dziećmi oraz innych skomplikowanych kwestii związanych z rozwiązaniem związku małżeńskiego.

anonim cytuj
08-08-2023
\
Czy jest jakiś przepis prawny, który mówi, ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej?\

Prawo nie przewiduje sztywnego terminu na wyznaczenie kolejnej rozprawy. Obowiązuje zasada postępowania bez zbędnej zwłoki (art. 2a § 1 Kodeksu postępowania karnego) oraz konstytucyjne prawo do rozpatrzenia sprawy w rozsądnym terminie (art. 45 ust. 1 Konstytucji RP).

po drugie, rozkład pracy sądu i obciążenie poszczególnych wydziałów nie są uregulowane przepisem określającym maksymalny odstęp między posiedzeniami – to przewodniczący składu decyduje o terminie, z zachowaniem obowiązku zawiadomienia stron co najmniej na 7 dni przed rozprawą (art. 338 § 1 k.p.k.).

po trzecie, w przypadku nadmiernej zwłoki uczestnik postępowania może wnieść pisemny wniosek o wyznaczenie terminu rozprawy do prezesa sądu rejonowego (art. 49 Konstytucji RP w związku z art. 12 ustawy o ustroju sądów powszechnych) albo skargę na przewlekłość postępowania do sądu okręgowego.

po czwarte, gwarancję prawa do sprawiedliwego procesu w rozsądnym terminie zapewnia także art. 6 ust. 1 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, co stanowi podstawę do ewentualnych skarg międzynarodowych.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Reklamacja towaru.
Zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia. Poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu. Na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy. W 14 dniu pracownik odpisał: Na formularzu reklamacyjnym zgodził się P...
Wykreślenie wzmianki o egzekucji z księgi wieczystej.
Działka rolna wraz z budynkami gospodarczymi zajęta Przez Komornika . Dłużnik po dogadaniu się z Komornikiem znalazł sam kupca. Sprzedano połowę działki (bez budynków. Budynki zostały staremu właścicielowi, nowy kupił tylko działkę rolną) , spłacony dług była umowa u notariusza. Wszystko działo się w październiku 2019 roku. Do tej pory "stary" właściciel działki nie ma wykreślenie w księdze wieczystej zajęcia komorniczego, które zost...
Wynagrodzenie w umowie o pracę na okres próbny
Dzień dobry, Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września. chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy: Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...

Wyszukiwarka