Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali, czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?

Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd.
Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno.
Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?
anonim cytuj
29-11-2022
Podstawa prawna dla dochodzenia odszkodowania w takiej sytuacji może być uzasadniona na podstawie odpowiedzialności cywilnej wynikającej z art. 415 Kodeksu cywilnego (K.c.), który mówi, że "kto wyrządził szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia". W przypadku sali zabaw istotne jest ustalenie, czy doszło do zaniedbań ze strony zarządzającego obiektem, które mogłyby przyczynić się do zaistniałego wypadku.

Kluczowe kwestie, które warto rozważyć, to:

Stan zjeżdżalni i jej zgodność z obowiązującymi normami bezpieczeństwa: Jeżeli zjeżdżalnia była wadliwa lub nie spełniała wymogów bezpieczeństwa, może to stanowić podstawę do dochodzenia odszkodowania.

Informowanie o potencjalnym zagrożeniu: Jeśli sala zabaw nie poinformowała użytkowników o potencjalnych zagrożeniach związanych z korzystaniem z urządzeń (np. przez stosowne oznakowanie czy instrukcje obsługi), może to również wpłynąć na odpowiedzialność właściciela sali zabaw.

Nadzór pracowników sali zabaw: Jeżeli pracownicy sali zabaw nie czuwali odpowiednio nad bezpieczeństwem dzieci, może to być kolejny argument za odpowiedzialnością sali zabaw.

Ostateczne ustalenie odpowiedzialności sali zabaw będzie zależeć od konkretnych okoliczności sprawy. Jeśli zdecydują się Państwo na dochodzenie odszkodowania, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie cywilnym, który pomoże ocenić szanse powodzenia sprawy oraz przygotować odpowiednie roszczenia.

Warto również zgłosić zaistniałą sytuację do odpowiednich organów, takich jak Państwowa Inspekcja Sanitarna, która może ocenić, czy obiekt spełnia wymogi bezpieczeństwa oraz czy wymagane są dodatkowe działania ze strony właściciela sali zabaw.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Zmiana nazwiska. Jestem po drugim rozwodzie - czy jest możliwość aby wrócić do swojego nazwiska panieńskiego?
Witam, chciałabym zmienić nazwisko. Jestem po drugim rozwodzie - czy jest możliwość aby wrócić do swojego nazwiska panieńskiego, które miałam przed zawarciem pierwszego małżeństwa?...
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
985kpc
Czy uchylenie zajęcia komorniczego na nieruchomości po 2 licytacji uchyla zajęcie emertury...

Wyszukiwarka