Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali, czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?

Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd.
Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno.
Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?
anonim cytuj
29-11-2022
Podstawa prawna dla dochodzenia odszkodowania w takiej sytuacji może być uzasadniona na podstawie odpowiedzialności cywilnej wynikającej z art. 415 Kodeksu cywilnego (K.c.), który mówi, że "kto wyrządził szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia". W przypadku sali zabaw istotne jest ustalenie, czy doszło do zaniedbań ze strony zarządzającego obiektem, które mogłyby przyczynić się do zaistniałego wypadku.

Kluczowe kwestie, które warto rozważyć, to:

Stan zjeżdżalni i jej zgodność z obowiązującymi normami bezpieczeństwa: Jeżeli zjeżdżalnia była wadliwa lub nie spełniała wymogów bezpieczeństwa, może to stanowić podstawę do dochodzenia odszkodowania.

Informowanie o potencjalnym zagrożeniu: Jeśli sala zabaw nie poinformowała użytkowników o potencjalnych zagrożeniach związanych z korzystaniem z urządzeń (np. przez stosowne oznakowanie czy instrukcje obsługi), może to również wpłynąć na odpowiedzialność właściciela sali zabaw.

Nadzór pracowników sali zabaw: Jeżeli pracownicy sali zabaw nie czuwali odpowiednio nad bezpieczeństwem dzieci, może to być kolejny argument za odpowiedzialnością sali zabaw.

Ostateczne ustalenie odpowiedzialności sali zabaw będzie zależeć od konkretnych okoliczności sprawy. Jeśli zdecydują się Państwo na dochodzenie odszkodowania, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie cywilnym, który pomoże ocenić szanse powodzenia sprawy oraz przygotować odpowiednie roszczenia.

Warto również zgłosić zaistniałą sytuację do odpowiednich organów, takich jak Państwowa Inspekcja Sanitarna, która może ocenić, czy obiekt spełnia wymogi bezpieczeństwa oraz czy wymagane są dodatkowe działania ze strony właściciela sali zabaw.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie.
Mam mieszkanie po mamie połowa była moja a połowa rodzeństwa spłaciłam rodzeństwo czy jeżeli ja umrę to dziedziczyć będzie mąż i dzieci czy tylko dzieci?...
Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia na dwóch etatach?
Mój mąż wylądował w szpitalu, jest zatrudniony w dwóch różnych firmach na UoP. Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia? Czy szpital wystawia dla obu nip-ów, czy jakoś inaczej należy to rozwiązać?...
Jak zakończyć obowiązek alimentacyjny?
Witam. Rzuciłam studia, pracuję na pełen etat, mieszkam na swoim. Chciałabym zdjąć obowiązek alimentacyjny z taty, ponieważ nie kontynuuję już nauki. Wystarczy jakaś ugoda między nami czy potrzebny będzie sąd?...
Jak rozmawiać z UFG?
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023. Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023. Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018. Na to UFG, że...

Wyszukiwarka