Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali, czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?

Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd.
Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno.
Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?
anonim cytuj
29-11-2022
Podstawa prawna dla dochodzenia odszkodowania w takiej sytuacji może być uzasadniona na podstawie odpowiedzialności cywilnej wynikającej z art. 415 Kodeksu cywilnego (K.c.), który mówi, że "kto wyrządził szkodę z winy swojej, obowiązany jest do jej naprawienia". W przypadku sali zabaw istotne jest ustalenie, czy doszło do zaniedbań ze strony zarządzającego obiektem, które mogłyby przyczynić się do zaistniałego wypadku.

Kluczowe kwestie, które warto rozważyć, to:

Stan zjeżdżalni i jej zgodność z obowiązującymi normami bezpieczeństwa: Jeżeli zjeżdżalnia była wadliwa lub nie spełniała wymogów bezpieczeństwa, może to stanowić podstawę do dochodzenia odszkodowania.

Informowanie o potencjalnym zagrożeniu: Jeśli sala zabaw nie poinformowała użytkowników o potencjalnych zagrożeniach związanych z korzystaniem z urządzeń (np. przez stosowne oznakowanie czy instrukcje obsługi), może to również wpłynąć na odpowiedzialność właściciela sali zabaw.

Nadzór pracowników sali zabaw: Jeżeli pracownicy sali zabaw nie czuwali odpowiednio nad bezpieczeństwem dzieci, może to być kolejny argument za odpowiedzialnością sali zabaw.

Ostateczne ustalenie odpowiedzialności sali zabaw będzie zależeć od konkretnych okoliczności sprawy. Jeśli zdecydują się Państwo na dochodzenie odszkodowania, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie cywilnym, który pomoże ocenić szanse powodzenia sprawy oraz przygotować odpowiednie roszczenia.

Warto również zgłosić zaistniałą sytuację do odpowiednich organów, takich jak Państwowa Inspekcja Sanitarna, która może ocenić, czy obiekt spełnia wymogi bezpieczeństwa oraz czy wymagane są dodatkowe działania ze strony właściciela sali zabaw.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy po L4.
Moja siostra została zwolniona z pracy, po powrocie ze Zwolnienie lekarskiego. Była związana z pracodawca umowa na czas nieokreślony. Zwolnienie było spowodowane załamaniem nerwowym I trwało 3 miesiące. Pracodawca argumentuje swoja decyzje niekompetencja pracownika. Podając 6 dat na przestrzeni ostatniego półrocza, w których twierdzi ze siostra nie wywiązała się z powierzonych obowiązków. Kolejny argument który przedstawia to naruszenie warunków ...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...
Alimenty z funduszu alimentacyjnego.
Mam pytanie mianowicie pobieram alimenty z funduszu alimentacyjnego i teraz ojciec dziecka się obudził bo mu się grunt pod nogami pali chce mi zapłacić zaległe alimenty za ten rok ale przecież mi wypłacał fundusz, więc nie wiem co zrobić czy przyjąć te pieniądze czy jak to ugryźć. Ktoś tak miał ?...
alimenty na rodziców
Witam.Moi rodzice poszli do opieki o pomoc finansową,Pani z opieki wydzwania po rodzinie i po dzieciach byśmy im pomogli. Sytuacja jest taka że mam z rodzicami zły kontakt. O co bym ich poprosiła nigdy nie pomogli. Proponowałam mamie za pilnowanie dzieci pieniądze ale nie chciała.Wiem że rodzeństwo rodzicom pomaga,tata ma rentę ale to nie wystarcza na pokrycie potrzeb,mòj tata lubi sobie wypić .Wiem że mogą podać mnie o alimenty sądownie. W we wr...

Wyszukiwarka