Zachowek.

Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w ramy prawne ale wykonywaną faktycznie umowę o dożywocie .Mama życzyła sobie żyć do śmierci na gospodarstwie i go nie sprzedawać dopóki będzie żyć .Ja zgodnie z jej wolą utrzymywałem stare budynki i zapuszczoną ziemie ponosząc znaczne nakłady oraz opiekowałem się mamą , sam poniosłem koszty pogrzebu. Gdy mama zmarła brat twierdzi ze należy mu się zachowek po mamie .Jeszcze raz podkreślam sąd w postanowieniu rozstrzygnął dziale spadku po ojcu, stwierdził ze ja za zgodą mamy siostry i brata otrzymuję całość składników majątku a następnie że brat otrzyma spłatę .Siostra i mama natomiast zrzekają się . Posiadam oświadczenie brata wraz z pokwitaniem otrzymania spłaty gdzie oświadcza że w myśl postanowienia o dział spadku i zniesienie współwłasności stwierdza że jego roszczenia z powyższego tytułu zostały definitywnie zaspokojone .Czy brat ma prawo żądać ode mnie spłat, zachowku?
anonim cytuj
14-11-2023
Gospodarstwo było wspólne. Sąd jednocześnie rozpatrywał dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności .w postanowieniu jest punkt ze uczestnicy postępowania/w tym brat/ zgodnie dokonują działu spadku , podziału majątku wspólnego i zniesienia współwłasności w ten sposób że ja otrzymuje gospodarstwo. Literalnie czytając postanowienie i w takim przekonaniu żyłem spłata miała być łącznie za dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli spłaciłeś brata tylko z części po ojcu, to ma prawo ubiegać się o zachowek z części po matce.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
pozew rozwodowy
Został złożony pozew rozwodowy bez orzekaniu o winie. Pozwanego nie było w domu gdy kopia pozwu została do niego wysłana i nie odpowiedział na awizo. Czy będzie to miało wpływ na dalszy przebieg rozwodu?...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...

Wyszukiwarka