Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w ramy prawne ale wykonywaną faktycznie umowę o dożywocie .Mama życzyła sobie żyć do śmierci na gospodarstwie i go nie sprzedawać dopóki będzie żyć .Ja zgodnie z jej wolą utrzymywałem stare budynki i zapuszczoną ziemie ponosząc znaczne nakłady oraz opiekowałem się mamą , sam poniosłem koszty pogrzebu. Gdy mama zmarła brat twierdzi ze należy mu się zachowek po mamie .Jeszcze raz podkreślam sąd w postanowieniu rozstrzygnął dziale spadku po ojcu, stwierdził ze ja za zgodą mamy siostry i brata otrzymuję całość składników majątku a następnie że brat otrzyma spłatę .Siostra i mama natomiast zrzekają się . Posiadam oświadczenie brata wraz z pokwitaniem otrzymania spłaty gdzie oświadcza że w myśl postanowienia o dział spadku i zniesienie współwłasności stwierdza że jego roszczenia z powyższego tytułu zostały definitywnie zaspokojone .Czy brat ma prawo żądać ode mnie spłat, zachowku?
Gospodarstwo było wspólne. Sąd jednocześnie rozpatrywał dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności .w postanowieniu jest punkt ze uczestnicy postępowania/w tym brat/ zgodnie dokonują działu spadku , podziału majątku wspólnego i zniesienia współwłasności w ten sposób że ja otrzymuje gospodarstwo. Literalnie czytając postanowienie i w takim przekonaniu żyłem spłata miała być łącznie za dział spadku i zniesienie współwłasności.
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli spłaciłeś brata tylko z części po ojcu, to ma prawo ubiegać się o zachowek z części po matce.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Dzień dobry,
Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Został złożony pozew rozwodowy bez orzekaniu o winie. Pozwanego nie było w domu gdy kopia pozwu została do niego wysłana i nie odpowiedział na awizo.
Czy będzie to miało wpływ na dalszy przebieg rozwodu?...
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: