Zachowek.

Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w ramy prawne ale wykonywaną faktycznie umowę o dożywocie .Mama życzyła sobie żyć do śmierci na gospodarstwie i go nie sprzedawać dopóki będzie żyć .Ja zgodnie z jej wolą utrzymywałem stare budynki i zapuszczoną ziemie ponosząc znaczne nakłady oraz opiekowałem się mamą , sam poniosłem koszty pogrzebu. Gdy mama zmarła brat twierdzi ze należy mu się zachowek po mamie .Jeszcze raz podkreślam sąd w postanowieniu rozstrzygnął dziale spadku po ojcu, stwierdził ze ja za zgodą mamy siostry i brata otrzymuję całość składników majątku a następnie że brat otrzyma spłatę .Siostra i mama natomiast zrzekają się . Posiadam oświadczenie brata wraz z pokwitaniem otrzymania spłaty gdzie oświadcza że w myśl postanowienia o dział spadku i zniesienie współwłasności stwierdza że jego roszczenia z powyższego tytułu zostały definitywnie zaspokojone .Czy brat ma prawo żądać ode mnie spłat, zachowku?
anonim cytuj
14-11-2023
Gospodarstwo było wspólne. Sąd jednocześnie rozpatrywał dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności .w postanowieniu jest punkt ze uczestnicy postępowania/w tym brat/ zgodnie dokonują działu spadku , podziału majątku wspólnego i zniesienia współwłasności w ten sposób że ja otrzymuje gospodarstwo. Literalnie czytając postanowienie i w takim przekonaniu żyłem spłata miała być łącznie za dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli spłaciłeś brata tylko z części po ojcu, to ma prawo ubiegać się o zachowek z części po matce.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Świadczenia rodzinne
przyjechałam właśnie do Polski z Niemiec . W Niemczech nie pobierałam niczego na dziecko gdyż nie posiadałam z synem nawet meldunku . Mój mąż pracuje w Niemczech ma gewerbe , mamy intercyzę i zaznaczam to nie jest Ojciec mojego syna, nie jest wpisany jako ojciec, złożyłam wniosek o 500 plus na dziecko miesiąc temu i dalej nic przyszła mi informacja z której nic nie rozumiem ponieważ wynika z niej że muszą sprawdzić czy mój mąż nie pobiera niczeg...
Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...
budowa domu i podział majątku
Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero p...
umowa zlecenie a zasiłek chorobowy
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza. Moje pytania brzmią następująco: 1) czy należy mi si...

Wyszukiwarka