Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w ramy prawne ale wykonywaną faktycznie umowę o dożywocie .Mama życzyła sobie żyć do śmierci na gospodarstwie i go nie sprzedawać dopóki będzie żyć .Ja zgodnie z jej wolą utrzymywałem stare budynki i zapuszczoną ziemie ponosząc znaczne nakłady oraz opiekowałem się mamą , sam poniosłem koszty pogrzebu. Gdy mama zmarła brat twierdzi ze należy mu się zachowek po mamie .Jeszcze raz podkreślam sąd w postanowieniu rozstrzygnął dziale spadku po ojcu, stwierdził ze ja za zgodą mamy siostry i brata otrzymuję całość składników majątku a następnie że brat otrzyma spłatę .Siostra i mama natomiast zrzekają się . Posiadam oświadczenie brata wraz z pokwitaniem otrzymania spłaty gdzie oświadcza że w myśl postanowienia o dział spadku i zniesienie współwłasności stwierdza że jego roszczenia z powyższego tytułu zostały definitywnie zaspokojone .Czy brat ma prawo żądać ode mnie spłat, zachowku?
Gospodarstwo było wspólne. Sąd jednocześnie rozpatrywał dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności .w postanowieniu jest punkt ze uczestnicy postępowania/w tym brat/ zgodnie dokonują działu spadku , podziału majątku wspólnego i zniesienia współwłasności w ten sposób że ja otrzymuje gospodarstwo. Literalnie czytając postanowienie i w takim przekonaniu żyłem spłata miała być łącznie za dział spadku i zniesienie współwłasności.
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli spłaciłeś brata tylko z części po ojcu, to ma prawo ubiegać się o zachowek z części po matce.
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...
Witam. Oddałem auto na bezgotówkową naprawę w autoryzowanym zakładzie. Naprawa z oc sprawcy. Podpisana cesja, samochód zastępczy itp. sporządzony kosztorys zaakceptowało TU sprawcy. Na wykazie dużo części sklasyfikowanych do wymiany + malownie + robocizna. Mam uwagi co do koloru położonego na wymieniony element- różni się od karoserii, ale tez wiem na 100% ze uszkodzona część objęta wymianą na nowy element została nie wymieniona i dalej jest usz...
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia.
Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy?
Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: