Zachowek.

Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w ramy prawne ale wykonywaną faktycznie umowę o dożywocie .Mama życzyła sobie żyć do śmierci na gospodarstwie i go nie sprzedawać dopóki będzie żyć .Ja zgodnie z jej wolą utrzymywałem stare budynki i zapuszczoną ziemie ponosząc znaczne nakłady oraz opiekowałem się mamą , sam poniosłem koszty pogrzebu. Gdy mama zmarła brat twierdzi ze należy mu się zachowek po mamie .Jeszcze raz podkreślam sąd w postanowieniu rozstrzygnął dziale spadku po ojcu, stwierdził ze ja za zgodą mamy siostry i brata otrzymuję całość składników majątku a następnie że brat otrzyma spłatę .Siostra i mama natomiast zrzekają się . Posiadam oświadczenie brata wraz z pokwitaniem otrzymania spłaty gdzie oświadcza że w myśl postanowienia o dział spadku i zniesienie współwłasności stwierdza że jego roszczenia z powyższego tytułu zostały definitywnie zaspokojone .Czy brat ma prawo żądać ode mnie spłat, zachowku?
anonim cytuj
14-11-2023
Gospodarstwo było wspólne. Sąd jednocześnie rozpatrywał dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności .w postanowieniu jest punkt ze uczestnicy postępowania/w tym brat/ zgodnie dokonują działu spadku , podziału majątku wspólnego i zniesienia współwłasności w ten sposób że ja otrzymuje gospodarstwo. Literalnie czytając postanowienie i w takim przekonaniu żyłem spłata miała być łącznie za dział spadku i zniesienie współwłasności.

anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli spłaciłeś brata tylko z części po ojcu, to ma prawo ubiegać się o zachowek z części po matce.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...
Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Prawo do ulgi na dziecko w przypadku rozwodu rodziców.
Jestem z mężem po rozwodzie od ponad roku. Dzieci są ze mną, a mąż rozlicza się z ulgi na dzieci przez co ja nie mogę. Czy ma do tego prawo?...

Wyszukiwarka