[quote]Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne.[/quote]
Niebieska karta to dokument potwierdzający, że interweniowały służby wobec osoby podejrzanej o stosowanie przemocy w rodzinie. W świetle przepisów polskiego prawa, jeśli nie ma jeszcze orzeczenia sądu w sprawie kontaktów czy prawa rodzicielskiego, nie jest Pani zobowiązana do przekazania dziecka ojcu, zwłaszcza jeśli istnieją obawy o jego bezpieczeństwo.
[quote]Złóż do sądu wniosek o zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka jako każde miejsce zamieszkania matki.[/quote]
To ważne. Aby zabezpieczyć sytuację dziecka i zagwarantować mu stabilność, możecie skierować do sądu wniosek o tymczasowe zabezpieczenie miejsca zamieszkania dziecka. W takim wniosku warto wskazać na wszelkie okoliczności potwierdzające, że pozostawanie dziecka z matką jest w jego najlepszym interesie, w tym informacje o niebieskiej karcie oraz toczącej się sprawie o znęcanie.
[quote]Jeżeli ma pełnię praw do dziecka i kontakty nie zostały uregulowane sądownie masz obowiązek umożliwić mu spotkania z dzieckiem.[/quote]
Dokładnie, jeśli nie ma orzeczenia sądowego ograniczającego prawa rodzicielskie ojca, w teorii ma on takie same prawa do dziecka jak matka. Jednak, w sytuacji, gdy istnieją konkretne zagrożenia dla bezpieczeństwa dziecka, można się bronić przed egzekwowaniem tych praw do momentu wydania orzeczenia sądowego.
[quote]Jezeli NIE MA uregulowanych sądownie kontaktow to nawet jeśli delikwent wezwie policje ze odmawia mu Pani kontaktu z dzieckiem to nic nie wskóra, jak najszybciej musi Pani zlozyc o uregulowanie kontaktow ( jesli sa dowody to jak najbardziej kontakty w miejscu zamieszkania dziecka i pod nadzorem) i ustalenie miejsca pobytu dziecka zawsze przy Pani[/quote]
Zgadza się. Aby uniknąć niejasności i konfliktów w przyszłości, warto jak najszybciej zwrócić się do sądu z wnioskiem o uregulowanie kontaktów. Można w nim wnioskować o kontakty w obecności osoby zaufanej lub specjalisty, jeśli istnieją powody do obaw o bezpieczeństwo dziecka podczas tych spotkań.