Art. 18. 1. W miejscu produkcji uznanym za wolne od określonego agrofaga
wojewódzki inspektor przeprowadza kontrolę w celu utrzymania statusu miejsca
produkcji wolnego od tego agrofaga, obejmującą kontrolę występowania tego
agrofaga oraz kontrolę działań określonych w decyzji, o której mowa w art. 17 ust. 3.
2. Jeżeli w wyniku kontroli zostanie stwierdzone, że w miejscu produkcji uznanym
za wolne od określonego agrofaga wystąpił ten agrofag albo istnieje podejrzenie
wystąpienia tego agrofaga, lub działania określone w decyzji, o której mowa
w art. 17 ust. 3, są podejmowane niewłaściwie, wojewódzki inspektor znosi, w drodze
decyzji, dla całości miejsca produkcji albo jego części status miejsca produkcji
uznanego za wolne od tego agrofaga.
3. Wojewódzki inspektor odstępuje od zniesienia dla całości miejsca produkcji
albo jego części statusu miejsca produkcji uznanego za wolne od określonego
agrofaga, jeżeli:
1) stwierdzone uchybienia nie stwarzają ryzyka wprowadzenia i rozprzestrzenienia
się na obszarze tego miejsca produkcji tego agrofaga lub
2) mimo stwierdzenia wystąpienia lub podejrzenia wystąpienia tego agrofaga na
roślinach, produktach roślinnych lub innych przedmiotach wprowadzonych do
tego miejsca produkcji nie istnieje ryzyko jego zadomowienia się lub
rozprzestrzenienia w tym miejscu produkcji.
4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3 pkt 1, wojewódzki inspektor nakazuje,
w drodze pisemnych zaleceń pokontrolnych, usunięcie stwierdzonych uchybień
w wyznaczonym terminie. Jeżeli uchybienia te nie zostaną usunięte w wyznaczonym
terminie, wojewódzki inspektor znosi, w drodze decyzji, dla całości miejsca produkcji
albo jego części status miejsca produkcji uznanego za wolne od określonego agrofaga.
5. W przypadku gdy posiadacz gospodarstwa rolnego wchodzącego w skład
miejsca produkcji uznanego za wolne od określonego agrofaga uniemożliwia lub
utrudnia przeprowadzenie kontroli, o której mowa w ust. 1, lub nie współdziała przy
przeprowadzaniu tej kontroli, co powoduje, że nie jest możliwe ustalenie spełnienia
warunków do utrzymania statusu takiego miejsca produkcji, wojewódzki inspektor
znosi, w drodze decyzji, status miejsca produkcji uznanego za wolne od określonego
agrofaga.
6. Wojewódzki inspektor znosi, w drodze decyzji, dla całości miejsca produkcji
albo jego części status miejsca produkcji uznanego za wolne od określonego agrofaga
również na wniosek posiadacza gospodarstwa rolnego wchodzącego w skład tego
miejsca produkcji.
7. Decyzje, o których mowa w ust. 2, 4 i 5, podlegają natychmiastowemu
wykonaniu.
8. Czynności, o których mowa w ust. 1–4 oraz art. 17 ust. 1, 4 i 10–12,
wojewódzki inspektor wykonuje zgodnie z Międzynarodowymi Standardami
w zakresie Środków Fitosanitarnych, wydanymi na podstawie Międzynarodowej
konwencji ochrony roślin, sporządzonej w Rzymie dnia 6 grudnia 1951 r. (Dz. U.
z 2001 r. poz. 151).
9. Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze
rozporządzenia, zakres lub częstotliwość kontroli, jakie powinny być przeprowadzane w celu utrzymania statusu miejsca produkcji uznanego za wolne od określonego agrofaga, mając na uwadze biologię tego agrofaga i sposoby jego rozprzestrzeniania się.
Art. 17. 1. Gospodarstwo rolne albo jego część będąca wyodrębnioną jednostką produkcyjną, albo gospodarstwa rolne będące zorganizowaną całością produkcyjną, zwane dalej „miejscem produkcji”, mogą by...
Art. 19. 1. Dany obszar może zostać uznany za wolny od agrofaga określonego w przepisach wydanych na podstawie ust. 4, jeżeli kontrola przeprowadzona przez wojewódzkiego inspektora, obejmująca w szc...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców