Prawo Podatkowe 20 dni temu 1 odpowiedź

Czy przelew na czynsz to darowizna?

Pytanie użytkownika
Jestem po sprawdzeniu dokumentów podatkowych i wyszedł problem z: to, czy przelew na czynsz to darowizna. Nie dostałem jeszcze pisma z urzędu, ale widzę, że jedna informacja może być błędna. Nie wiem, czy poprawiać to samemu, czy czekać na wezwanie. Chciałbym wiedzieć, co sprawdzić jako pierwsze, zanim zrobię coś, czego potem nie da się odkręcić.
1 odpowiedź
Odpowiedź
20 dni temu
Brakuje jednej ważnej rzeczy: kto komu zapłacił czynsz i czy ta osoba miała dostać zwrot. Sam przelew na czynsz nie zawsze jest darowizną, bo może być zwykłym rozliczeniem wspólnego mieszkania, pożyczką albo zapłatą w imieniu najemcy.

Jeżeli ktoś płaci cudzy czynsz bez obowiązku zwrotu, urząd skarbowy może pytać o darowiznę, zwłaszcza przy większej kwocie albo płatnościach od rodziny. Wtedy sprawdzałbym relację między osobami, kwoty i ewentualny termin zgłoszenia; podstawę takiej oceny znajdziesz w art. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Na Twoim miejscu zebrałbym umowę najmu, potwierdzenia przelewów i krótkie wyjaśnienie, czy to był zwrot, pożyczka, wspólne rozliczenie czy realna pomoc bez zwrotu. Jeżeli przyjdzie pismo z urzędu, odpowiedź powinna opisywać właśnie te fakty, a nie samo hasło: to nie była darowizna.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo podatkowe 26-06-2026
Przelew od rodzica 30k

Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłasz...

1 odpowiedź 26-06-2026