Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Jak zabezpieczyć rodzinę na wypadek swojej śmierci?
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Wynajem mieszkania.
Tydzień temu zdaliśmy właścicielom mieszkanie po trzyletnim najmie. Spisaliśmy protokół w którym były uwzględnione wycena naprawy podłogi, sprzątanie/czyszczenie krzeseł i naprawa frontu zmywarki. Więcej nic. Dziś właścicielka mieszkania pisze mi jeszcze coś o pralce. Wytarta była farba przy drzwikach pralki, ale to już było kiedy się wprowadzaliśmy. Nie ma nic na ten temat w protokole. 1. Czy musimy ponosić koszt "naprawy" tego, jeśli...
Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?
Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać k...

Wyszukiwarka