Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Przepisanie własności do lokalu.
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...
Ogrodzenie działki.
Są dwie działki obok siebie, moja i sąsiada. Sąsiad chce grodzić dość drogim ogrodzeniem. Ja na razie nie planuje w ogóle. Sąsiad chce żebym zapłacił połowę za część wspólną. Czy może mnie zmusić do tego? Po drugie. Nawet jak kiedyś bym grodził to zwykłą tania siatką. Jego ogrodzenie będzie już stało równo w granicy, moje będzie stało po mojej części, czy tak może być? Bardzo bym prosił o rzeczowe podpowiedzi do opisanej sytuacji....
Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...

Wyszukiwarka