Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Kiedy pracodawca może zmniejszyć wynagrodzenie?
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin? Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty. Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć? Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...
Zakaz pracy w innym miejscu-czy jest możliwy?
Czy jest możliwe, aby pracodawca w umowie dodał zakaz pracy u jego konkurencji/firmy, która działa w tej samej branży czy własnej działalności o tym samym profilu? Mówię o sytuacji, gdybym zakończyła pracę u niego. Mowa o branży ubezpieczeniowej. Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka