Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie:
1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność
wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)...
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: