Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Anulowanie długu alimentacyjnego.
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie. Pytani...
Czy jest możliwe założenie działalności z komornikiem?
Bezpieczne założenie działalności gospodarczej z komornikiem... możliwe? Chodzi o salon fryzjerski, co zrobić aby komornik nie zabrał wszystkiego? Chciałabym dobrowolnie spłacać. Działalność nierejestrowana? Proszę o pomoc osobę znającą się na tym......

Wyszukiwarka