Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Ksiegi wieczyste
Dzień dobry, Potrzebuję sprawdzić w księgach wieczystych kto jest właścicielem prawnym pewnego mieszkania. Podobno jest taka możliwość online. Chciałabym zapytać tylko czy ta osoba nie będzie wiedziała o tym, że wystąpiłam o taki wniosek. Teść zakupił mieszkanie z nową partnerką w trakcie rozwodu z teściową. Chce jej pomóc, a nie dolewać oliwy do ognia. Skąd mogę wziąć numer księgi wieczystej? Z góry dziękuję za pomoc....
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...
Opłaty komornicze
Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?...
Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.
Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę....

Wyszukiwarka