Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

W razie problemów z mężem jak udowodnić mój wkład i go odzyskać
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi. Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...
Czy rozliczamy PIT-R?
Liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dostałam PIT-11, rozliczyłam się, na moje nieszczęście dostałam PIT-R (siedziałam w Komisji podczas wyborów). Czy muszę składać pit korygujący?...
Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Odstąpienie od umowy
Witam serdecznie, 10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów. 11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie. 14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam. 18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie. Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...

Wyszukiwarka