Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Korzystam z wysyłania przesyłek kurierskich przez brokera, czyli ja jestem nadawcą, płatnikiem jest broker i odbiorcą mój klient. Czy DPD może podnosić, że ja jako nadawca nie mam prawa złożyć reklamacji?...
1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwot...
Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że n...
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: