Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Dzień dobry,
Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?(bez wręczania wcześniej wypowiedzenia?)tak z dnia na dzień? Jeśli taki zapis jest w umowie? Czy prawo o 2mc zwłoki z opłatą jest ponad umową?...
Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim. Obawiam się, że wraz z upływem czasu będzie generował kolejne zaległości w płatnościach. Jak mogę rozwiązać jak najszybciej umowę z takim lokatorem?...
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: