Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Działalność nierejestrowana, a przekroczony dochód.
Od jakiegoś czasu prowadziłem sobie sprzedaż na Allegro, na zasadzie działalności nierejestrowanej (kupowanie z AliExpress, sprzedaż na Allegro). W tym miesiącu tak się sprzedaż rozszalała, że przekroczyłem wczoraj 2700pln dochodu. Teraz jest między 2700pln a 3000pln. Wiem, że zgodnie z literą prawa oficjalnie powinienem teraz założyć działaność w urzędzie itp, itd... ale może ktoś miał podobną sytuację. Co jeżeli nie założę działalności w ciągu ...
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku?
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku? Sprawa karna, będzie to liczone od daty rozprawy czy otrzymania listu?...
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....

Wyszukiwarka