Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy.
Witam, Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...
L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
Przekroczenie dozwolonej prędkości.
Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar. Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać. Moje pytanie brzmi: Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę? Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacz...
Wymeldowanie.
Mam pytanie jestem z mężem w trakcie rozwodu, czy jako jedyny najemcy mam prawo wymeldować go z mieszkania....

Wyszukiwarka