Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o składanie zeznań w miejscu mojego zamieszkania.
Dzień dobry, jestem wezwana jako świadek na rozprawę do Opola (5 lutego).Trasa z miejsca mojego zamieszkania do Opola to 350 km. Czy istnieje coś takiego jak możliwość wnioskowania o składanie zeznań w miejscu mojego zamieszkania?...
Czy mogę pracować jeśli pobieram rentę rodzinną?
Witam. Potrzebuje porady. Pobieram rentę rodzina po zmarłym tacie. Mam 24 lata ale ta renta jest do 25 roku życia. Mam możliwość w pracy zarejestrowania ale chciała bym jeszcze przez ten rok pobierać ta rentę. Na jakich warunkach powinna być zawarta umowa aby jej nie stracić ? Na 1/4 ?...
Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.
Cześć, mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...

Wyszukiwarka