Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....
Witam,
Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: