Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?...
Dobry wieczór Państwu.
Mam pytanie
Kolega dziś mi powiedział,że od 3 lat ma nieważny dowód osobisty!
Chce teraz iść złożyć wniosek o nowy dowodem ,ale się boi ,że dostanie karę.
Z tego co wiem co jest kara 5tys. Lub więzienie ,ale on nie korzystał z tego dowodu z powodu depresji. Będzie mu coś grozić ?
...
Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych śr...
Dzień dobry, obecnie szukam mieszkania, które chciałbym kupić na kredyt hipoteczny. Wymagana jest ciągłość umów w miejscu pracy (lepsze wyliczenie zdolności kredytowej). Mam zawarta umowę o prace na czas określony jako lekarz stażysta do 1 października, kolejna umowę podpisze w tym samym miejscu najprawdopodobniej 5 października. Czy brak umowy przez 4 dni skutkuje brakiem ciągłości umowy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: