Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocn...
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS).
Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: