Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.
Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność. Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie? Tera...
Urząd pracy a zameldowanie.
Witam. Chciałabym zarejestrować się w urzędzie pracy, ale sytuacja wygląda tak, że właściciele mieszkania nie chce mi dać tymczasowego meldunku. Da się coś z tym zrobić?...
Ulga rehabilitacyjna.
Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?...
Rozwiązanie umowy.
Mąż pracuje na podstawie umowy o pracę jako kierowca. Źle się poczuł, wysoka temperatura, zawroty głowy pojechał do szpitala. Tam wystawiono mu zwolnienie lekarskie. Ponad godzinę przed rozpoczęciem pracy poinformował pracodawcę o zwolnieniu lekarskim. Dziś jadąc na miejsce pracy okazało się, że na jego miejsce został podstawiony inny kierowca. Mąż wykonał telefon do pracodawcy, ten nie odbierał. Odebrała żona pracodawcy i poinformowała męża o ty...

Wyszukiwarka