Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

L4 po ustaniu zatrudnienia
Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni? Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?...
Spadek po rodzicu
Witam, proszę o poradę/sugestię. Miesiąc temu zmarła moja matka, po kilkumiesięcznej walce z rakiem. Kilka dni przed śmiercią sporządziła testament, w którym ujęła swojego męża (nie jest to mój ojciec), córkę czyli moją siostrę i mnie. Mężowi zapisała połowę swojego mieszkania, samochód, część działki, siostrze połowę innego mieszkania, połowę oszczędności z konta bankowego (kwota nie była zapisana w testamencie), część działki a mnie połowę oszc...
Czy każdy dług będzie w raporcie BIK?
Czy każdy dług będzie w raporcie BIK?...
Braki towarowe a rozliczenie premii
Cześć, jestem przedstawicielem medycznym i w mojej firmie permanentnie wystepują braki towarowe - leki, które promuję są niedostępne. Czy pracodawca ma prawo mnie z tego rozliczać ? Czy jeśli mam nałożony plan na dany lek i jest on ciągle niedostępny to pracowawdca ma prawo brać jego realizację do całościowego wyniku ?...

Wyszukiwarka