Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
Witam,
Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar.
Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać.
Moje pytanie brzmi:
Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę?
Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacz...