Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem domu bez zgody współwłaściciela.
Witam, Mam problem, ponieważ mąż bez mojej zgody wynajął dom. Widziałam umowę i uważam, że jest ona nieważna, bo ja jestem współwłaścicielem, a nie wyraziłam zgody. Mamy rozdzielność majątkową, ale nie chcę współuczestniczyć w przestępstwie. Komu powinnam zgłosić?...
czy muszę wysłać pracownika na badanie lekarskie?
Czy jako pracodawca musze wyslac przyszlego pracownika na badanie lekarskie? ...
Wszczęcie egzekucji przez komornika.
Dostałem dziś pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Odnosi się to prawdopodobnie do niezapłaconego mandatu za przejazd bez biletu (nawet nie wiem czy to byłem ja - sprawa z 2003 roku). Jest podana należność, odsetki, opłata egzekucyjna. Do pisma jest dołączony nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 2003 (z klauzulą wykonalności z 2014 roku). Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie dostawałem żadnych pism. Czy to nie za długi ok...
Alimenty na dziecko.
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....

Wyszukiwarka