Przelew od rodzica 30k

Witam,
Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot auta przez kupującego.
Mam taki problem a mianowicie jestem sprzedającym i sprzedałem samochód na umowę kupna sprzedaży auto sprowadzone z zagranicy nie zarejestrowane w kraju Kupujący przyjechał obejrzał nie narzekał przejechał się zapłacił spisaliśmy umowę wziął dokumenty od auta wszystko było przygotowane do rejestracji zarejestrował przyjechał z blachami założył blachy wsiadł i z auta i nagle coś mu nie pasowało ze sprzęgłem zadzwonił do mechanika powiedział mu że...
Spadek a wysokość alimentów.
Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?...
Odrzucenie spadku
Dziecko urodzone 18.10. Jego babcia zmarla równe 9 miesięcy wcześniej. Czy spadek po babci należy odrzucić? Czy ze względu na to,że w chwili śmierci, dziecka nie było na świecie nie trzeba tego robić?...
czy można przestać płacić alimenty?
Mój partner spłaca zaległości i ponoć olbrzymie odsetki do komornika. Czy może przestać płacić alimenty na 24 i 26 letnie dzieci , tak poprostu czy trzeba jakoś to załatwiać....

Wyszukiwarka