Zwroty za zakupy robione rodzicom nie są darowizną, jeżeli faktycznie wygląda to tak: Pan kupuje coś za swoje pieniądze w imieniu/na rzecz rodziców, a oni zwracają Panu koszt. To jest zwrot wydatku, a nie nieodpłatne przysporzenie. W tytułach przelewów lepiej pisać konkretnie: „zwrot za zakupy”, „zwrot za leki”, „zwrot za rachunek”, a nie ogólne hasła typu „życie”.
[quote]potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m[/quote]
Jeżeli ma Pan oddać te pieniądze, to nie jest darowizna, tylko pożyczka. Nie należy tego opisywać jako darowizny ani jako „mieszkanie/życie”, bo potem sam Pan robi sobie bałagan dowodowy. Tytuł przelewu powinien odpowiadać prawdzie, np. „pożyczka” albo „pożyczka z dnia ...”.
Umowa pożyczki co do zasady podlega PCC — [prawo=1upcc]art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy o PCC[/prawo]. Przy pożyczce od rodziców można korzystać ze zwolnienia, ale trzeba spełnić warunki. Dla najbliższej rodziny podstawą jest [prawo=9upcc]art. 9 pkt 10 lit. b ustawy o PCC[/prawo]: pożyczka pieniężna od osób z najbliższej rodziny może być zwolniona z PCC, jeżeli pieniądze są przekazane na rachunek bankowy albo przekazem i złożona zostanie deklaracja PCC-3 w terminie 14 dni od zawarcia umowy, gdy korzysta się ze zwolnienia dla kwot ponad limit.
Limit darowizny 36.120 zł dotyczy podatku od spadków i darowizn, a nie tego, czy można „udawać” darowiznę przy pożyczce. Przy darowiźnie od rodziców działa zwolnienie dla najbliższej rodziny z [prawo=4aupsd]art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn[/prawo], ale przy przekroczeniu limitu trzeba zgłosić ją na SD-Z2 w terminie 6 miesięcy i udokumentować przelew. Przy pożyczce mówimy o PCC, a nie o SD-Z2.
[quote]już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok temu) i zwróciłem po paru tygodniach, więc nie wiem czy to się wlicza?[/quote]
Jeżeli to była faktyczna pożyczka i została zwrócona, to nie jest darowizna i nie dolicza się jej do limitu darowizn. Ale może mieć znaczenie dowodowe, gdyby urząd pytał o historię przelewów. Dlatego dobrze mieć potwierdzenia: wpływ pożyczki, zwrot pożyczki, najlepiej prostą umowę albo chociaż korespondencję potwierdzającą, że była to pożyczka.
Najbezpieczniej zrobić tak:
[ul][li]spisać prostą umowę pożyczki z rodzicami: kwota 30.000 zł, termin zwrotu, strony, data,[/li][li]przelew zatytułować „pożyczka”,[/li][li]zwrócić pieniądze przelewem z tytułem „zwrot pożyczki”,[/li][li]zachować potwierdzenia przelewów,[/li][li]jeżeli trzeba — złożyć PCC-3 w terminie 14 dni.[/li][/ul]
Nie kombinowałbym z opisami „mieszkanie/życie”. To nie pomaga, tylko wygląda gorzej. Jeżeli to pożyczka, nazywać to pożyczką. Jeżeli to zwrot za zakupy, nazywać to zwrotem za zakupy. Urząd skarbowy najbardziej lubi się czepiać właśnie wtedy, gdy tytuły przelewów nie pasują do rzeczywistej czynności.