Prawo Ubezpieczeń 22 dni temu 1 odpowiedź

Co zrobić po odmowie renty z tytułu choroby?

Pytanie użytkownika
Jestem po kilku miesiącach leczenia i dostałem decyzję ZUS o odmowie renty. Pismo przyszło około tydzień temu. W uzasadnieniu napisali, że mogę pracować, a lekarz mówi, że na razie nie powinienem wracać do mojego zawodu. Nie mam jeszcze pełnego opisu z komisji i nie wiem, czego według ZUS dokładnie brakuje. Czy mam teraz pisać odwołanie, czy złożyć nowy wniosek z kolejnymi dokumentami od lekarza?
1 odpowiedź
Odpowiedź
22 dni temu
Pierwsze pytanie brzmi: kiedy decyzja została doręczona i co dokładnie ZUS wpisał w uzasadnieniu. Jeżeli termin z pouczenia jeszcze biegnie, zwykle sensowniejsze jest odwołanie od tej decyzji niż składanie od razu drugiego, prawie takiego samego wniosku. ZUS patrzy na warunki z art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z FUS oraz na niezdolność do pracy z art. 12 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Tu brakuje ważnych danych: jaki zawód wykonywała osoba, czy była komisja lekarska, jakie są świeże dokumenty od lekarzy i co ZUS zakwestionował. W odwołaniu trzeba uderzyć właśnie w te punkty, a nie pisać ogólnie, że decyzja jest krzywdząca.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo ubezpieczeń 24 dni temu
Depresja a renta

Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...

19 odpowiedzi 01-07-2026