po ilu latach przedawnia się gwałt
Przy takich dokumentach najpierw oddzieliłbym dwie rzeczy: sam obowiązek aktualizacji danych oraz ewentualną karę za zwłokę. Jeżeli sprawa idzie przez urząd, warto działać pisemnie albo przez oficjalny formularz, żeby został ślad.
- Jeżeli sprawa idzie przez urząd, warto działać pisemnie albo przez oficjalny formularz, żeby został ślad.
- W praktyce najlepiej sprawdzić, czy urząd potraktuje sprawę jako wymianę dokumentu po zmianie danych, czy jako osobny problem z nieważnym dokumentem.
- Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
W praktyce najlepiej sprawdzić, czy urząd potraktuje sprawę jako wymianę dokumentu po zmianie danych, czy jako osobny problem z nieważnym dokumentem. Jeżeli dostałeś pismo albo wezwanie, zobacz dokładnie pouczenie i termin na reakcję. Samo pytanie „czy grozi kara” zwykle zależy od tego, czy dokument był używany mimo nieaktualnych danych i czy organ wszczął jakąś sprawę.
Najbezpieczniejszy krok to złożyć wniosek o wymianę/aktualizację dokumentu jak najszybciej i zachować potwierdzenie. Jeżeli urząd naliczy opłatę albo karę, wtedy można prosić o wskazanie podstawy i dopiero oceniać odwołanie.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupi...
Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...