Prawo Administracyjne dzisiaj 1 odpowiedź

przykładowe uzasadnienie zmiany nazwiska

Pytanie użytkownika
Dostałem sprawę z urzędu i chodzi o przykładowe uzasadnienie zmiany nazwiska. Pismo jest napisane dość urzędowo, a ja nie wiem, czy mam się odwołać, złożyć wyjaśnienia czy najpierw poprosić o akta. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Przy zmianie nazwiska uzasadnienie powinno pokazywać konkretny ważny powód, a nie tylko ogólne zdanie, że obecne nazwisko Ci nie odpowiada. W praktyce opisuje się np.

• Sam wniosek do urzędu warto napisać jasno i rzeczowo; ogólna podstawa składania podań do organu to art.
  • W uzasadnieniu najlepiej ułożyć krótko: jakie nazwisko masz teraz, na jakie chcesz zmienić, od kiedy istnieje problem i jakie dokumenty to potwierdzają.
  • Sprawdź decyzję, pouczenie i termin na odwołanie albo uzupełnienie pisma.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Przy zmianie nazwiska uzasadnienie powinno pokazywać konkretny ważny powód, a nie tylko ogólne zdanie, że obecne nazwisko Ci nie odpowiada. W praktyce opisuje się np. używanie innego nazwiska od lat, trudności życiowe związane z nazwiskiem, powrót do nazwiska rodzinnego albo inną konkretną sytuację. Sam wniosek do urzędu warto napisać jasno i rzeczowo; ogólna podstawa składania podań do organu to art. 63 kpa.

W uzasadnieniu najlepiej ułożyć krótko: jakie nazwisko masz teraz, na jakie chcesz zmienić, od kiedy istnieje problem i jakie dokumenty to potwierdzają. Mogą to być akty stanu cywilnego, dokumenty szkolne/zawodowe, korespondencja, wcześniejsze używanie nazwiska albo inne dowody pokazujące, że powód jest realny.

Jeżeli urząd już prowadzi sprawę, sprawdź termin i pouczenie. Przy zwykłym oczekiwaniu na odpowiedź można pilnować terminów załatwienia sprawy z art. 35 kpa. Gdy przyjdzie odmowa, wtedy najpierw czyta się uzasadnienie decyzji i dopiero pod nie pisze odwołanie, zamiast składać drugi podobny wniosek.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo administracyjne dzisiaj
Zmiana nazwiska

Chcę zmienić nazwisko. Aktualnie noszę nazwisko ojca biologicznego, ale nie utrzymuję z nim kontaktu od półtora roku, i relacja z ...

7 odpowiedzi 01-07-2026
Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chod...

7 odpowiedzi 01-07-2026
praca w KFC książeczka sanepidowska

Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez sk...

6 odpowiedzi 01-07-2026