Prawo Administracyjne wczoraj 1 odpowiedź

Jak odwołać się od decyzji w sprawie poświadczenia bezpieczeństwa?

Pytanie użytkownika
Jestem po odmowie poświadczenia bezpieczeństwa. Odebrałem pismo z pouczeniem i terminem, ale nie rozumiem, do kogo mam wysłać odwołanie i czy mam opisywać całą sprawę od początku. W decyzji są zarzuty do ankiety i mojej sytuacji finansowej. Nie wiem, czy wystarczy wyjaśnienie, czy od razu trzeba dołączyć dokumenty o spłatach.
1 odpowiedź
Odpowiedź
wczoraj
Bez treści decyzji i pouczenia da się powiedzieć tylko kierunek. Przy odmowie poświadczenia bezpieczeństwa sprawdź przede wszystkim datę odbioru pisma, organ, który je wydał, poziom poświadczenia i dokładny powód odmowy. Tryb wynika z ustawy o ochronie informacji niejawnych, w tym z art. 30 ustawy o ochronie informacji niejawnych.

W odwołaniu nie chodzi o ładne hasło, że decyzja jest niesprawiedliwa. Jeśli zarzut dotyczy np. finansów, ankiety bezpieczeństwa albo kontaktów, trzeba odpowiedzieć na ten punkt i dać załącznik: potwierdzenie spłaty, wyjaśnienie nieścisłości, dokument z urzędu. Warto też przepisać sobie z pouczenia trzy rzeczy: termin, adresata i formę złożenia pisma. Tego terminu bym pilnował najmocniej.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo administracyjne 2 dni temu
poświadczenie bezpieczeństwa co sprawdzają

Mam pytanie prawne o poświadczenie bezpieczeństwa co sprawdzają. Nie wiem, od czego zacząć i czy najpierw pisać jakieś oficjalne p...

1 odpowiedź 02-07-2026