wypłata z subkonta zus po śmierci
Przy wypłacie środków z subkonta ZUS po śmierci trzeba najpierw ustalić, czy zmarły miał wskazane osoby uprawnione, czy wchodzi w grę małżonek oraz czy środki mają być dzielone w ramach procedury w ZUS/OFE.
- Praktycznie: zbierz akt zgonu, dokument potwierdzający pokrewieństwo lub małżeństwo, numer PESEL zmarłego, decyzje/pisma z ZUS i numer rachunku.
- Potem złóż wniosek do ZUS i poproś o pisemne wskazanie, czy chodzi o wypłatę z subkonta, rentę rodzinną, czy obie sprawy osobno.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
W naszej bazie jako punkt wyjścia można zobaczyć regulację konta ubezpieczonego w art. 40 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Jeżeli równolegle pytasz o rentę rodzinną, to jest osobny temat; jej wysokość opisuje m.in. art. 73 ustawy emerytalnej. To nie jest to samo co wypłata środków z subkonta.
Praktycznie: zbierz akt zgonu, dokument potwierdzający pokrewieństwo lub małżeństwo, numer PESEL zmarłego, decyzje/pisma z ZUS i numer rachunku. Potem złóż wniosek do ZUS i poproś o pisemne wskazanie, czy chodzi o wypłatę z subkonta, rentę rodzinną, czy obie sprawy osobno.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...