Wypłata z subkonta ZUS po śmierci - kto może złożyć wniosek?
Tu warto rozdzielić dwie rzeczy: renta rodzinna to jedno, a środki zapisane na subkoncie ZUS/OFE to drugie. Co do zasady na koncie ubezpieczonego ZUS prowadzi zapisy składek, w tym informacje związane z subkontem, zob.
- Tu warto rozdzielić dwie rzeczy: renta rodzinna to jedno, a środki zapisane na subkoncie ZUS/OFE to drugie.
- Pierwszy krok: ustal, czy zmarły był członkiem OFE i czy wskazał osoby uprawnione.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
Pierwszy krok: ustal, czy zmarły był członkiem OFE i czy wskazał osoby uprawnione. Potem złóż do ZUS wniosek o informację i wypłatę/podział środków z subkonta, dołączając akt zgonu i dokumenty pokazujące, kim jesteś dla zmarłego. Jeżeli był małżonek, znaczenie może mieć też wspólność majątkowa, więc warto sprawdzić art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Bez danych z ZUS trudno ocenić, czy coś faktycznie jest do wypłaty, dlatego zacząłbym od pisemnego wniosku, a nie od samej rozmowy na infolinii.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...