Prawo Ubezpieczeń dzisiaj 1 odpowiedź

Wypłata z subkonta ZUS po śmierci - kto może złożyć wniosek?

Pytanie użytkownika
W rodzinie zmarła osoba, która przez lata pracowała i miała składki w ZUS. Nie wiemy, czy pieniądze z subkonta przechodzą na spadkobierców, osobę wskazaną w OFE albo ZUS, czy na małżonka. Jak ustalić, czy w ogóle jest coś do wypłaty i jaki wniosek składa się do ZUS?
W skrócie

Tu warto rozdzielić dwie rzeczy: renta rodzinna to jedno, a środki zapisane na subkoncie ZUS/OFE to drugie. Co do zasady na koncie ubezpieczonego ZUS prowadzi zapisy składek, w tym informacje związane z subkontem, zob.

• Tu warto rozdzielić dwie rzeczy: renta rodzinna to jedno, a środki zapisane na subkoncie ZUS/OFE to drugie.
  • Pierwszy krok: ustal, czy zmarły był członkiem OFE i czy wskazał osoby uprawnione.
  • Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Tu warto rozdzielić dwie rzeczy: renta rodzinna to jedno, a środki zapisane na subkoncie ZUS/OFE to drugie. Co do zasady na koncie ubezpieczonego ZUS prowadzi zapisy składek, w tym informacje związane z subkontem, zob. art. 40 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. To nie zawsze idzie zwykłą drogą 'jak spadek po zmarłym'.

Pierwszy krok: ustal, czy zmarły był członkiem OFE i czy wskazał osoby uprawnione. Potem złóż do ZUS wniosek o informację i wypłatę/podział środków z subkonta, dołączając akt zgonu i dokumenty pokazujące, kim jesteś dla zmarłego. Jeżeli był małżonek, znaczenie może mieć też wspólność majątkowa, więc warto sprawdzić art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Bez danych z ZUS trudno ocenić, czy coś faktycznie jest do wypłaty, dlatego zacząłbym od pisemnego wniosku, a nie od samej rozmowy na infolinii.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo ubezpieczeń wczoraj
Depresja a renta

Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...

19 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo ubezpieczeń wczoraj
L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.

Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...

18 odpowiedzi 01-07-2026