Prawo Administracyjne 21 dni temu 1 odpowiedź

kara za nieważny dowód osobisty

Pytanie użytkownika
Dostałem sprawę z urzędu i chodzi o kara za nieważny dowód osobisty. Pismo jest napisane dość urzędowo, a ja nie wiem, czy mam się odwołać, złożyć wyjaśnienia czy najpierw poprosić o akta. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
1 odpowiedź
Odpowiedź
20 dni temu
Przy nieważnym dowodzie osobistym najpierw sprawdź, czy dostałeś zwykłe wezwanie do wyjaśnień, decyzję, mandat czy tylko informację z urzędu. To zmienia sposób reakcji. Jeżeli urząd oczekuje pisma albo wyjaśnień, ogólna podstawa złożenia podania to art. 63 kpa.

Nie zakładałbym od razu, że kara jest pewna. Znaczenie ma to, czy dokument był tylko nieważny, czy używałeś go mimo zmiany danych, czy urząd wcześniej wzywał do wymiany i czy minęły jakieś terminy. Warto zachować potwierdzenie złożenia wniosku o nowy dokument, bo pokazuje, że próbujesz sprawę uporządkować.

Praktycznie: złóż wniosek o nowy dowód jak najszybciej, zachowaj potwierdzenie i odpowiedz na pismo z urzędu w terminie. Jeżeli urząd długo nie odpowiada, terminy załatwiania spraw administracyjnych można sprawdzać przez art. 35 kpa.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii