Prawo Administracyjne dzisiaj 1 odpowiedź

wymiana prawa jazdy po ślubie

Pytanie użytkownika
Dostałem sprawę z urzędu i chodzi o wymiana prawa jazdy po ślubie. Pismo jest napisane dość urzędowo, a ja nie wiem, czy mam się odwołać, złożyć wyjaśnienia czy najpierw poprosić o akta. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Po zmianie nazwiska po ślubie warto jak najszybciej uporządkować dokumenty, w tym prawo jazdy, bo dane w dokumentach powinny być spójne. Jeżeli masz już akt małżeństwa albo odpis potwierdzający zmianę nazwiska, to jest podstawowy dokument do wniosku.

• Po zmianie nazwiska po ślubie warto jak najszybciej uporządkować dokumenty, w tym prawo jazdy, bo dane w dokumentach powinny być spójne.
  • Sprawdź decyzję, pouczenie i termin na odwołanie albo uzupełnienie pisma.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Po zmianie nazwiska po ślubie warto jak najszybciej uporządkować dokumenty, w tym prawo jazdy, bo dane w dokumentach powinny być spójne. Jeżeli masz już akt małżeństwa albo odpis potwierdzający zmianę nazwiska, to jest podstawowy dokument do wniosku. Sam wniosek do urzędu mieści się w ogólnych zasadach podań z art. 63 kpa.

Nie mieszałbym tego z odwołaniem, chyba że urząd wydał już formalną odmowę. Najpierw zwykle składa się wniosek o wymianę dokumentu i załącza wymagane dokumenty. Jeżeli czegoś brakuje, urząd powinien wezwać do uzupełnienia, więc ważne jest pilnowanie korespondencji i terminów.

Praktycznie przygotuj: aktualne zdjęcie, dokument tożsamości, odpis aktu małżeństwa albo dokument potwierdzający zmianę nazwiska, dotychczasowe prawo jazdy i potwierdzenie opłaty, jeśli jest wymagana. Terminy działania urzędu można kontrolować ogólnie przez art. 35 kpa.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo administracyjne dzisiaj
Zmiana nazwiska

Chcę zmienić nazwisko. Aktualnie noszę nazwisko ojca biologicznego, ale nie utrzymuję z nim kontaktu od półtora roku, i relacja z ...

7 odpowiedzi 01-07-2026
Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chod...

7 odpowiedzi 01-07-2026
praca w KFC książeczka sanepidowska

Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez sk...

6 odpowiedzi 01-07-2026