Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?

Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek.
anonim cytuj
03-03-2024
Raczej nie ma problemu. Moja żona po 10 latach wymieniła. Przy kontroli tylko zwrócono uwagę że ma niezgodność. Oczywiście bez mandatu.

anonim cytuj
03-03-2024
Również wymieniałam prawo jazdy 3 lata po ślubie. Ja wprawdzie nie miałam kontroli , więc nie wiem jak na to patrzy policja. Ale w urzędzie nie było żadnego problemu.

anonim cytuj
03-03-2024
A czy wymieniając pana żona czy też Pani samodzielnie wymieniająca dokument podała powód zmiana danych czy wymiana była spowodowana brakiem ważności?

anonim cytuj
04-01-2025
Brak wymiany dokumentu po zmianie nazwiska narusza art. 18 ust. 1–2 ustawy o kierujących pojazdami, który zobowiązuje do aktualizacji danych w prawie jazdy. Starosta nie nakłada za to kary, jednak w razie kontroli Policja może powołać się na art. 95 Kodeksu wykroczeń, co grozi mandatem. Urząd nie karze za samo złożenie wniosku, a opóźnienie nie skutkuje dodatkowymi sankcjami administracyjnymi. Powód wymiany dokumentu wskazuje się w formularzu (np. zmiana danych osobowych).

anonim cytuj
06-01-2025
Czy opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska wpływa na ważność dokumentu? Czy można nadal legalnie prowadzić pojazd, zanim prawo jazdy zostanie wymienione?

anonim cytuj
06-01-2025
Opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska nie powoduje automatycznego unieważnienia dokumentu, ponieważ jego ważność zależy od terminu wskazanego na dokumencie. Jednak zgodnie z art. 97 ust. 1 pkt 2 ustawy o kierujących pojazdami, obowiązek aktualizacji danych w przypadku zmiany nazwiska jest wiążący.

Kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może być traktowane jako naruszenie przepisów i skutkować mandatem na podstawie art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez wymaganych dokumentów, tj. dokumentu z niezgodnymi danymi). Warto więc jak najszybciej złożyć wniosek o wymianę, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji w razie kontroli.

anonim cytuj
06-01-2025
Brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska stanowi naruszenie obowiązku wynikającego z art. 18 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zgodnie z którym kierowca jest zobowiązany wystąpić o wymianę dokumentu w przypadku zmiany danych zawartych w prawie jazdy.

Złożenie wniosku o wymianę dokumentu po upływie terminu nie skutkuje nałożeniem sankcji przez urząd – przepisy nie przewidują kary administracyjnej za opóźnienie w realizacji tego obowiązku.

Jednakże, kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może zostać zakwalifikowane jako wykroczenie z art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie pojazdu bez wymaganych dokumentów), co wiąże się z możliwością nałożenia mandatu karnego w wysokości do 250 zł.

Wymiana prawa jazdy w urzędzie odbywa się na wniosek, w którym wskazuje się jako podstawę „zmianę danych osobowych”. Dokument pozostaje ważny do daty wskazanej w polu „ważność”, jednak posługiwanie się dokumentem z nieaktualnym nazwiskiem jest formalnie nieprawidłowe.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Co teraz? Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?
Witam Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką. Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał d...
Fałszywe zeznania.
Dzień dobry, Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny. 1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...
Majątek osobisty.
Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?...
Ustalenie ojcostwa
Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?...

Wyszukiwarka