Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?

Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek.
anonim cytuj
03-03-2024
Raczej nie ma problemu. Moja żona po 10 latach wymieniła. Przy kontroli tylko zwrócono uwagę że ma niezgodność. Oczywiście bez mandatu.

anonim cytuj
03-03-2024
Również wymieniałam prawo jazdy 3 lata po ślubie. Ja wprawdzie nie miałam kontroli , więc nie wiem jak na to patrzy policja. Ale w urzędzie nie było żadnego problemu.

anonim cytuj
03-03-2024
A czy wymieniając pana żona czy też Pani samodzielnie wymieniająca dokument podała powód zmiana danych czy wymiana była spowodowana brakiem ważności?

anonim cytuj
04-01-2025
Brak wymiany dokumentu po zmianie nazwiska narusza art. 18 ust. 1–2 ustawy o kierujących pojazdami, który zobowiązuje do aktualizacji danych w prawie jazdy. Starosta nie nakłada za to kary, jednak w razie kontroli Policja może powołać się na art. 95 Kodeksu wykroczeń, co grozi mandatem. Urząd nie karze za samo złożenie wniosku, a opóźnienie nie skutkuje dodatkowymi sankcjami administracyjnymi. Powód wymiany dokumentu wskazuje się w formularzu (np. zmiana danych osobowych).

anonim cytuj
06-01-2025
Czy opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska wpływa na ważność dokumentu? Czy można nadal legalnie prowadzić pojazd, zanim prawo jazdy zostanie wymienione?

anonim cytuj
06-01-2025
Opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska nie powoduje automatycznego unieważnienia dokumentu, ponieważ jego ważność zależy od terminu wskazanego na dokumencie. Jednak zgodnie z art. 97 ust. 1 pkt 2 ustawy o kierujących pojazdami, obowiązek aktualizacji danych w przypadku zmiany nazwiska jest wiążący.

Kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może być traktowane jako naruszenie przepisów i skutkować mandatem na podstawie art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez wymaganych dokumentów, tj. dokumentu z niezgodnymi danymi). Warto więc jak najszybciej złożyć wniosek o wymianę, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji w razie kontroli.

anonim cytuj
06-01-2025

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć spłaty długów?
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie. Jego obecny stan zdrowa się pogarsza. Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce). Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać. Nasza sytuacja prawna wygląda następująco: Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem. Kredyt na ...
Wynajem mieszkania.
Mam pewien kłopot z umową, której chyba nie potrafię zakwalifikować, czy to zlecenie, czy inne. Otóż jestem właścicielem mieszkania nie wchodzącego w skład majątku wspólnego małżeńskiego, w którym zamieszkiwali moi teście. W związku z rozwodem chciałem je odzyskać. Wyprowadzili się do wynajętego mieszkania ale warunkiem było, że będę dokładał się do czynszu za mieszkanie, które oni wynajmują. Żeby było mało to stwierdzili, że wyprowadzą się tylko...
Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Odwołanie darowizny jest możliwe?
Mam pytanie retoryczne. Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic...

Wyszukiwarka