Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?

Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek.
anonim cytuj
03-03-2024
Raczej nie ma problemu. Moja żona po 10 latach wymieniła. Przy kontroli tylko zwrócono uwagę że ma niezgodność. Oczywiście bez mandatu.

anonim cytuj
03-03-2024
Również wymieniałam prawo jazdy 3 lata po ślubie. Ja wprawdzie nie miałam kontroli , więc nie wiem jak na to patrzy policja. Ale w urzędzie nie było żadnego problemu.

anonim cytuj
03-03-2024
A czy wymieniając pana żona czy też Pani samodzielnie wymieniająca dokument podała powód zmiana danych czy wymiana była spowodowana brakiem ważności?

anonim cytuj
04-01-2025
Brak wymiany dokumentu po zmianie nazwiska narusza art. 18 ust. 1–2 ustawy o kierujących pojazdami, który zobowiązuje do aktualizacji danych w prawie jazdy. Starosta nie nakłada za to kary, jednak w razie kontroli Policja może powołać się na art. 95 Kodeksu wykroczeń, co grozi mandatem. Urząd nie karze za samo złożenie wniosku, a opóźnienie nie skutkuje dodatkowymi sankcjami administracyjnymi. Powód wymiany dokumentu wskazuje się w formularzu (np. zmiana danych osobowych).

anonim cytuj
06-01-2025
Czy opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska wpływa na ważność dokumentu? Czy można nadal legalnie prowadzić pojazd, zanim prawo jazdy zostanie wymienione?

anonim cytuj
06-01-2025
Opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska nie powoduje automatycznego unieważnienia dokumentu, ponieważ jego ważność zależy od terminu wskazanego na dokumencie. Jednak zgodnie z art. 97 ust. 1 pkt 2 ustawy o kierujących pojazdami, obowiązek aktualizacji danych w przypadku zmiany nazwiska jest wiążący.

Kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może być traktowane jako naruszenie przepisów i skutkować mandatem na podstawie art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez wymaganych dokumentów, tj. dokumentu z niezgodnymi danymi). Warto więc jak najszybciej złożyć wniosek o wymianę, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji w razie kontroli.

anonim cytuj
06-01-2025

Sugerowane Tematy

Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Darowizna a zachowek.
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
podział majątku
Chciałabym zasięgnąć informacji jak to jest z podziałem majątku. W 2011 roku małżeństwo kupiło mieszkanie na kredyt hipoteczny, w 2019 wzięli rozwód. Kobieta wraz z dzieckiem wyprowadziła się do rodziców, mężczyzna został w mieszkaniu. Chcą teraz dokonać podziału majątku, chcieliby się dogadać aby ponieść jak najmniejszy koszt związany z podziałem majątku. Dodam, iż mieszkanie w 2011 roku kosztowało 225 tyś zł, na chwilę obecną cena mieszkania to...

Wyszukiwarka