Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?

Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek.
anonim cytuj
03-03-2024
Raczej nie ma problemu. Moja żona po 10 latach wymieniła. Przy kontroli tylko zwrócono uwagę że ma niezgodność. Oczywiście bez mandatu.

anonim cytuj
03-03-2024
Również wymieniałam prawo jazdy 3 lata po ślubie. Ja wprawdzie nie miałam kontroli , więc nie wiem jak na to patrzy policja. Ale w urzędzie nie było żadnego problemu.

anonim cytuj
03-03-2024
A czy wymieniając pana żona czy też Pani samodzielnie wymieniająca dokument podała powód zmiana danych czy wymiana była spowodowana brakiem ważności?

anonim cytuj
04-01-2025
Brak wymiany dokumentu po zmianie nazwiska narusza art. 18 ust. 1–2 ustawy o kierujących pojazdami, który zobowiązuje do aktualizacji danych w prawie jazdy. Starosta nie nakłada za to kary, jednak w razie kontroli Policja może powołać się na art. 95 Kodeksu wykroczeń, co grozi mandatem. Urząd nie karze za samo złożenie wniosku, a opóźnienie nie skutkuje dodatkowymi sankcjami administracyjnymi. Powód wymiany dokumentu wskazuje się w formularzu (np. zmiana danych osobowych).

anonim cytuj
06-01-2025
Czy opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska wpływa na ważność dokumentu? Czy można nadal legalnie prowadzić pojazd, zanim prawo jazdy zostanie wymienione?

anonim cytuj
06-01-2025
Opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska nie powoduje automatycznego unieważnienia dokumentu, ponieważ jego ważność zależy od terminu wskazanego na dokumencie. Jednak zgodnie z art. 97 ust. 1 pkt 2 ustawy o kierujących pojazdami, obowiązek aktualizacji danych w przypadku zmiany nazwiska jest wiążący.

Kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może być traktowane jako naruszenie przepisów i skutkować mandatem na podstawie art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez wymaganych dokumentów, tj. dokumentu z niezgodnymi danymi). Warto więc jak najszybciej złożyć wniosek o wymianę, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji w razie kontroli.

anonim cytuj
06-01-2025

Sugerowane Tematy

Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Czy przejętym pracownikom wypłacać świadczenie urlopowe?
W przyszłym miesiącu przejmiemy zakład, w którym obowiązuje układ zbiorowy pracy oraz wypłacane jest świadczenie urlopowe. Natomiast u nas funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Czy w takiej sytuacji przejętym pracownikom przez rok czasu będziemy musieli wypłacać wspomniane świadczenie? ...
Spłata długu po zmarłym.
Witam mam pytanko jak to jest, moja mama zmarła, a wiem że ma kredyty nieubezpieczone, spłacała regularnie ale zostaje do spłaty jeszcze 20 tys. zł. Rata wynosi 850 zł, mnie nie stać żeby spłacać bo mam swoje kredyty, sama wychowuje córkę i nie jest mi za łatwo. Czy wystarczy jeśli pójdę do notariusza i zrzeknę się wszystkiego czy będą mnie ścigać? Czy mam iść do banku i doręczyć akt zgonu czy nie?...
Dorabianie na bezrobociu.
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?...

Wyszukiwarka