Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?

Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek.
anonim cytuj
03-03-2024
Raczej nie ma problemu. Moja żona po 10 latach wymieniła. Przy kontroli tylko zwrócono uwagę że ma niezgodność. Oczywiście bez mandatu.

anonim cytuj
03-03-2024
Również wymieniałam prawo jazdy 3 lata po ślubie. Ja wprawdzie nie miałam kontroli , więc nie wiem jak na to patrzy policja. Ale w urzędzie nie było żadnego problemu.

anonim cytuj
03-03-2024
A czy wymieniając pana żona czy też Pani samodzielnie wymieniająca dokument podała powód zmiana danych czy wymiana była spowodowana brakiem ważności?

anonim cytuj
04-01-2025
Brak wymiany dokumentu po zmianie nazwiska narusza art. 18 ust. 1–2 ustawy o kierujących pojazdami, który zobowiązuje do aktualizacji danych w prawie jazdy. Starosta nie nakłada za to kary, jednak w razie kontroli Policja może powołać się na art. 95 Kodeksu wykroczeń, co grozi mandatem. Urząd nie karze za samo złożenie wniosku, a opóźnienie nie skutkuje dodatkowymi sankcjami administracyjnymi. Powód wymiany dokumentu wskazuje się w formularzu (np. zmiana danych osobowych).

anonim cytuj
06-01-2025
Czy opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska wpływa na ważność dokumentu? Czy można nadal legalnie prowadzić pojazd, zanim prawo jazdy zostanie wymienione?

anonim cytuj
06-01-2025
Opóźnienie w wymianie prawa jazdy po zmianie nazwiska nie powoduje automatycznego unieważnienia dokumentu, ponieważ jego ważność zależy od terminu wskazanego na dokumencie. Jednak zgodnie z art. 97 ust. 1 pkt 2 ustawy o kierujących pojazdami, obowiązek aktualizacji danych w przypadku zmiany nazwiska jest wiążący.

Kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może być traktowane jako naruszenie przepisów i skutkować mandatem na podstawie art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez wymaganych dokumentów, tj. dokumentu z niezgodnymi danymi). Warto więc jak najszybciej złożyć wniosek o wymianę, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji w razie kontroli.

anonim cytuj
06-01-2025
Brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska stanowi naruszenie obowiązku wynikającego z art. 18 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zgodnie z którym kierowca jest zobowiązany wystąpić o wymianę dokumentu w przypadku zmiany danych zawartych w prawie jazdy.

Złożenie wniosku o wymianę dokumentu po upływie terminu nie skutkuje nałożeniem sankcji przez urząd – przepisy nie przewidują kary administracyjnej za opóźnienie w realizacji tego obowiązku.

Jednakże, kierowanie pojazdem z dokumentem zawierającym nieaktualne dane może zostać zakwalifikowane jako wykroczenie z art. 95 Kodeksu wykroczeń (prowadzenie pojazdu bez wymaganych dokumentów), co wiąże się z możliwością nałożenia mandatu karnego w wysokości do 250 zł.

Wymiana prawa jazdy w urzędzie odbywa się na wniosek, w którym wskazuje się jako podstawę „zmianę danych osobowych”. Dokument pozostaje ważny do daty wskazanej w polu „ważność”, jednak posługiwanie się dokumentem z nieaktualnym nazwiskiem jest formalnie nieprawidłowe.

anonim cytuj
04-05-2025
po ślubie zmieniła nazwisko (…) ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu (…) może otworzyć karę?

Po zmianie nazwiska jest obowiązek zgłoszenia zmiany danych i wymiany dokumentu – art. 18 ust. 1–2 ustawy z 5.01.2011 r. o kierujących pojazdami (termin 30 dni od zmiany danych).

Samo złożenie wniosku w urzędzie nie „otwiera kary” – w tych przepisach nie ma administracyjnej sankcji za spóźnienie; urząd po prostu wydaje nowy dokument po zwrocie starego (art. 18 ust. 2 pkt 2 tej ustawy).

Mandat „za brak wymiany” to w praktyce zła podstawa. Art. 95 §1 k.w. dotyczy sytuacji, gdy ktoś prowadzi pojazd „nie mając przy sobie wymaganych dokumentów”, a obecnie przy polskim prawie jazdy nie ma obowiązku wożenia blankietu (art. 38 ust. 1 pkt 1 ustawy – Prawo o ruchu drogowym: wymagany jest dokument „inny niż wydane w kraju prawo jazdy…”). Czyli przy kontroli i tak weryfikują uprawnienia w ewidencji.

Czy można legalnie prowadzić przed wymianą? Zmiana nazwiska nie odbiera uprawnienia do kierowania – obowiązek dotyczy aktualizacji dokumentu (art. 18 ust. 1 ustawy o kierujących pojazdami). W Polsce to zwykle nie blokuje jazdy, ale dokument jest formalnie nieaktualny i powinien zostać wymieniony; wniosek składa się jako „zmiana danych”.

anonim cytuj
18-01-2026

Sugerowane Tematy

Czy nowy pracodawca może widzieć terminy zwolnień lekarskich od poprzedniego pracodawcy?
Witam Sytuacja jest taka, że potencjalny nowy pracodawca nie zatrudnia osób, które przekroczyły pewny procent zwolnień lekarskich w poprzednich firmach, niezależnie od powodu. Mają jakieś wewnętrzne ustalenia z racji tego, że często na takich pracownikach się "przejechali". Czy przyszły pracodawca może zweryfikować okresy niezdolności do pracy w poprzedniej formie, poprzez np konto PUE ZUS? Wiem, że na świadectwie pracy wszystkie okr...
Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...
Zwrot pieniędzy z zasiłku macierzyńskiego
Aktualnie jeszcze jestem na zasiłku macierzyńskim który pobieram od stycznia. Dzisiaj sekretarka z zakładu pracy napisala mi na Messenger że będzie do mnie główna księgowa dzwonić po rozmowie okazało się że od stycznia dostawałam więcej wypłaty gdyż w styczniu weszła ustawa że ludzie poniżej 26 roku życia nie płacą jakiegoś podatku. Dopiero w zeszłym miesiącu pani księgowa skapla się że ja jestem na z zasiłku i mnie to jednak nie obejmuje i ter...
Wypłata na nie swoje konto.
Witam czy jak podam w pracy konto siostry, na które będzie wpływać moje wynagrodzenie to, komornik którego ja mam może jej wejść na to konto?...

Wyszukiwarka