Odprawa, wypowiedzenie z winy pracodawcy.

Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata.
Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zadośćuczynienie ? Czy zwał jak zwał? Wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop też mi się należy prawda?
anonim cytuj
25-09-2023
Tak należy się odprawa za okres wypowiedzenia i należy się odszkodowanie też w wysokości za okres wypowiedzenia jaki cię obowiązuje
po odprawę i odszkodowanie pewnie będziesz musiała udać do sadu pracy.
Pracowałam w firmie 3.5 roku. Umowa była na czas nieokreślony.

Czyli za 3 m-ce odszkodowanie i za 2 m-ce odprawa.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Zawiadomienie do prokuratury a wniosek o wydanie nakazu zapłaty.
Dzień Dobry, Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa- niezapłacona faktura. Dłużnik chce złożyć wniosek o restrukturyzację i zorganizował spotkanie z wierzycielami. Czy mogę złożyć jeszcze wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty ?...
Właściciel mieszkania podnosi czynsz. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić?
Wynająłem pokój za X zł miesięcznie, w cenie są wszystkie rachunki za prąd, woda i internet. Mam zapisane w umowie, że to jedyna stała opłata. Parę dni temu właściciel oznajmił że w związku z wysokimi kosztami energii podnosi czynsz o Y zł, być może jak będą dalsze podwyżki to znów podniesie. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić? Jest ewentualność żeby wypowiedzieć umowę najmu ale obecnie nie znajdę nic w tej cenie a przy podpisywaniu umowy...
Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze, Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?...
Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...

Wyszukiwarka