Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata.
Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zadośćuczynienie ? Czy zwał jak zwał? Wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop też mi się należy prawda?
Tak należy się odprawa za okres wypowiedzenia i należy się odszkodowanie też w wysokości za okres wypowiedzenia jaki cię obowiązuje
po odprawę i odszkodowanie pewnie będziesz musiała udać do sadu pracy.
Pracowałam w firmie 3.5 roku. Umowa była na czas nieokreślony.
Czyli za 3 m-ce odszkodowanie i za 2 m-ce odprawa.
Dzień dobry.
Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok.
Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata.
Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym?
Przys...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: