Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata.
Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zadośćuczynienie ? Czy zwał jak zwał? Wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop też mi się należy prawda?
Tak należy się odprawa za okres wypowiedzenia i należy się odszkodowanie też w wysokości za okres wypowiedzenia jaki cię obowiązuje
po odprawę i odszkodowanie pewnie będziesz musiała udać do sadu pracy.
Pracowałam w firmie 3.5 roku. Umowa była na czas nieokreślony.
Czyli za 3 m-ce odszkodowanie i za 2 m-ce odprawa.
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30.
Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...
Na recepcie mam 5 opakowań mleka dla dziecka. Wykupiłam 1 opakowanie po czym dziś chciałam wykupić pozostałe 4, niestety brak mleka w aptece i hurtowni. Pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie wiec chciałam zabrać receptę i wykupić w innej aptece co okazało się nie możliwe. Czy to jest zgodne z prawem, że nie mogę zabrać recepty i iść do innej apteki?...
Witam, potrzebuję informacji. Dostałam od mamy działkę w akcie notarialnym. Czy mojemu bratu będę musiała coś za to zapłacić w przyszłości? Jeśli tak, to jak tego uniknąć? Brat nie dostał nic od mamy i raczej się na to nie zapowiada. Mam też siostrę, która mieszka z mamą. Siostra zapewne dostanie dom. Brat nie dostanie nic ....
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: