Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata.
Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zadośćuczynienie ? Czy zwał jak zwał? Wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop też mi się należy prawda?
Tak należy się odprawa za okres wypowiedzenia i należy się odszkodowanie też w wysokości za okres wypowiedzenia jaki cię obowiązuje
po odprawę i odszkodowanie pewnie będziesz musiała udać do sadu pracy.
Pracowałam w firmie 3.5 roku. Umowa była na czas nieokreślony.
Czyli za 3 m-ce odszkodowanie i za 2 m-ce odprawa.
Proszę o pomoc. Doznałam dziś dość poważnego urazu stopy. Niestety nie obyło się bez założenia gipsu. Nie jestem w stanie dać jednego kroku a co dopiero zająć się małymi dzieci. Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi? Czy mu się przysługuje? Z góry dziękuję za pomoc.
...
Posiadam mieszkanie zakupione na kredyt przed ślubem. Obecnie jestem w związku małżeńskim bez rozdzielności małżeńskiej/intercyzy. Prowadzę działalność gospodarczą, z zarobionych pieniędzy "sam" spłacam raty tego kredytu. Nabyty w ten sposób majątek staje się wspólny. Mamy pytanie, czy istnieje sposób, aby na wypadek rozwodu, wykluczyć spłatę tego mieszkania ze wspólnoty majątkowej?...
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu.
Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Mama koleżanki ma długi, które "zawdzięcza" zmarłemu mężowi. Niestety ta kwota jest spora i boi się że do końca życia jej nie spłaci. Mieszka u córki, bo sama nie ma żadnego majątku poza emeryturą. Pytanie w jaki sposób córka może uchronić się na przyszłość spadkowo. Czy lepiej na przyszłość odrzucić spadek w całości czy przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, aby postępowanie szybciej się zakończyło bez ścigania dalekich krewnych ? Jeśli...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: