Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata.
Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zadośćuczynienie ? Czy zwał jak zwał? Wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop też mi się należy prawda?
Tak należy się odprawa za okres wypowiedzenia i należy się odszkodowanie też w wysokości za okres wypowiedzenia jaki cię obowiązuje
po odprawę i odszkodowanie pewnie będziesz musiała udać do sadu pracy.
Pracowałam w firmie 3.5 roku. Umowa była na czas nieokreślony.
Czyli za 3 m-ce odszkodowanie i za 2 m-ce odprawa.
Sąd na podstawie art. 25 pkt 1 kw zamienił mi grzywnę 500 zł na 40 godzin pracy społecznej w wymiarze 1 miesiąca.
Czy mogę liczyć na umorzenie tej grzywny powołując się na fakt, że ten sam sąd 25 lat temu umieszczał mnie trzy razy na interwencji sądowo psychiatrycznej z powodu schizofrenii paranoidalnej?...
Witam, mam pytanie gdyż na każdej stronie pisze coś innego czy można zabrać ze sobą następujące rzeczy?
Ręcznik
Maszynka do golenia elektryczna
Pieniądze w gotówce.
Książki
Klapki
Jakieś kosmetyki typu patyczki do uszów, płyn do kąpieli, kulka pod pachę....
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...