Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.

Dzień dobry,
Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju).
Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wycieku (i faktycznie nie wiedziałem, nie zgłaszał nigdy tego mechanik, ani nigdy nie musiałem dolewać oleju do silnika - wymiana oleju i filtrów była co roku).
Świadomy, że samochód ma jednak 13 lat i przejechane ponad 200 tyś. km w umowie wpisałem klauzulę wyłączającą rękojmię. W dodatku w ogłoszeniu było wyraźnie napisane, że zgadzam się na wizytę w warsztacie. Podczas dwóch wizyt kupującego również mówiłem, że jak ma wątpliwości to możemy udać się na oględziny pojazdu - nie chciał z tego skorzystać.
Proszę o informację co może się stać dalej i jak mam zareagować na ewentualne roszczenia kupującego bo nie miałem pojęcia o tej wadzie (jeśli ona faktycznie istnieje), a tym bardziej nie zataiłem jej przed kupującym. W dodatku już jestem stratny ponieważ cenę przy zakupie obniżyłem kupującemu o 1000 zł.
anonim cytuj
30-05-2025

Sugerowane Tematy

sprzedaż telefonu
Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedł...
Spadek dla dzieci.
Witam, czy jest sposób by uczynić nasze dzieci wyłącznymi spadkobiercami po naszej śmierci, tak by nikomu z naszego rodzeństwa i rodziców nic się nie należało....
odrzucenie spadku
Dzień dobry, Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku. Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...

Wyszukiwarka