Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.

Dzień dobry,
Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju).
Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wycieku (i faktycznie nie wiedziałem, nie zgłaszał nigdy tego mechanik, ani nigdy nie musiałem dolewać oleju do silnika - wymiana oleju i filtrów była co roku).
Świadomy, że samochód ma jednak 13 lat i przejechane ponad 200 tyś. km w umowie wpisałem klauzulę wyłączającą rękojmię. W dodatku w ogłoszeniu było wyraźnie napisane, że zgadzam się na wizytę w warsztacie. Podczas dwóch wizyt kupującego również mówiłem, że jak ma wątpliwości to możemy udać się na oględziny pojazdu - nie chciał z tego skorzystać.
Proszę o informację co może się stać dalej i jak mam zareagować na ewentualne roszczenia kupującego bo nie miałem pojęcia o tej wadzie (jeśli ona faktycznie istnieje), a tym bardziej nie zataiłem jej przed kupującym. W dodatku już jestem stratny ponieważ cenę przy zakupie obniżyłem kupującemu o 1000 zł.
anonim cytuj
30-05-2025
Podstawa prawna
Umowa sprzedaży samochodu podlega rękojmi z art. 556–576 k.c.. Zgodnie z art. 558 § 1 k.c. strony mogą tę odpowiedzialność ograniczyć lub wyłączyć – co wprost zrobiłeś w umowie. Klauzula jest skuteczna, o ile:
• nie występowała sprzedaż konsumencka (sprzedawca-przedsiębiorca – kupujący-konsument), bo wtedy wyłączenie jest bezskuteczne (art. 558 § 1 zd. 2 k.c.);
• nie doszło do podstępnego zatajenia wady (art. 558 § 2 k.c.).

Charakter wady
Z przeciekaniem oleju przy przebiegu >200 tys. km mamy do czynienia raczej z normalnym zużyciem elementów uszczelniających, a nie „wadą” w rozumieniu art. 556 § 1 k.c. (która ma polegać na niezgodności rzeczy z umową). Kupujący będzie musiał wykazać, że:
• wyciek istniał w chwili wydania pojazdu;
• wykracza poza zwykłe zużycie 13-letniego auta;
• wada uniemożliwia lub istotnie ogranicza normalne korzystanie.

Skutki dla kupującego
Jeżeli wyłączenie rękojmi jest ważne, jego roszczenia z art. 560–561 k.c. (obniżenie ceny, odstąpienie, usunięcie wady) są zamknięte. Może ewentualnie oprzeć żądania na odpowiedzialności z tytułu podstępu (art. 86 k.c.) lub na ogólnych przepisach o błędzie (art. 84–85 k.c.), lecz musiałby dowieść, że celowo ukryłeś wyciek, co przeczą okoliczności: brak śladów pod autem, regularny serwis, udostępnienie pojazdu do oględzin.

Odpowiedź na ewentualne roszczenia
W korespondencji wskaż, że:
– rękojmia została ważnie wyłączona zgodnie z art. 558 § 1 k.c.;
– nie ukrywałeś żadnej wady, co wyłącza art. 558 § 2 k.c.;
– pojazd był udostępniony do badań, kupujący z nich zrezygnował (art. 557 § 1 k.c.);
– ewentualny wyciek stanowi zwykłe zużycie eksploatacyjne przy deklarowanym przebiegu.

Terminy
Nawet gdyby rękojmia nie była wyłączona, przy towarze używanym strony mogą skrócić jej bieg do roku (art. 568 § 1 k.c.). Jeśli klauzula rękojmię całkowicie wyłączyła, terminy nie mają znaczenia.

Podsumowanie
Przy sprzedaży między osobami prywatnymi skuteczne wyłączenie rękojmi chroni Cię przed odpowiedzialnością za wady, o ile nie działałeś podstępnie. Kupujący, by dochodzić roszczeń, musi udowodnić zarówno istnienie istotnej wady w chwili wydania, jak i Twoje świadome jej zatajanie.

anonim cytuj
01-06-2025
Kupujący ma 12 mies. od odbioru auta na powiadomienie o wadzie, ale musi to zrobić „niezwłocznie” po jej wykryciu – im dłużej zwleka, tym słabiej wypada pod art. 563 § 2 k.c.
Ciężar dowodu leży po jego stronie: ekspertyza warsztatowa lub biegły sądowy powinny jasno wskazać źródło i skalę przecieku oraz datę powstania. Bez twardych danych sprawa zwykle kończy się na korespondencji.
Jeśli napisze reklamację, odpowiadasz na piśmie; brak reakcji nie oznacza uznania roszczeń, ale lepiej od razu odrzucić żądanie, wskazując podniesione wcześniej argumenty.
Warto zachować pełną dokumentację serwisową, zdjęcia miejsca postoju bez plam oleju, korespondencję i ogłoszenie z opcją oględzin – w razie sporu to najprostsze dowody braku podstępu.
Roszczenia z rękojmi wobec sprzedawcy prywatnego po wyłączeniu jej w umowie pozostaną zamknięte; jeśli kupujący pójdzie w kierunku art. 86 k.c. (podstęp), pozew z reguły wymaga solidnych dowodów i świadków, co znacznie podnosi koszty i wydłuża proces.

anonim cytuj
01-06-2025
Nie przejmuj się na zapas – przy tych faktach i dobrze spisanej umowie masz mocne karty w ręku. Kupujący musi udowodnić poważną wadę i Twoje celowe zatajenie, a to w praktyce rzadko się udaje. Trzymaj dokumenty i obserwuj sytuację; na razie nic nie wskazuje, żebyś miał ponieść jakiekolwiek konsekwencje.

anonim cytuj
01-06-2025

Sugerowane Tematy

Wykreślenie z BIK.
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ? Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....
Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...
CZy mogę złożyć kolejny dowody do sprawy?
Witam. Mam za sobą 2 sprawy rozwodowe. 13-go października była druga rozprawa. Wyrok ma zapaść za 2 tygodnie (27 października). Czy mogę w tym momencie jeszcze złożyć kolejne dowody? Mam na myśli nagrania, screeny z rozmów, których wcześniej nie złożyłam, a mogą być przydatne w rozstrzygnięciu wyroku. Rozwód z orzeczeniem o winie....

Wyszukiwarka