Co naprawia najemca, a co wynajmujący?

Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana.
anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli umowa najmu nie stanowi nic innego, to za naprawę i wymianę pralki odpowiedzialna jest lokatorka, zgodnie z art. 6b ust. 2 pkt 4 ustawy o ochronie praw lokatorów. Jeśli pralki nie da się naprawić i zostanie wymieniona przez lokatorkę na inną, to na zakończenie najmu należy się z lokatorką rozliczyć na zasadach opisanych w art. 6e ust. 1 zdanie drugie tej ustawy.

anonim cytuj
22-03-2024
Ja miałam tak fajnego Pana na wynajmie , że jak Nam pralka walnęła to powiedział, że mam kupić nową do max 2 tys. i odliczyć sobie od czynszu w następnym miesiącu. Ewentualnie naprawić starą skutecznie do max 600 zł jeśli się da i też odliczyć od czynszu. Udało się naprawić w kwocie 350 zł. Doliczyłam od czynszu.

anonim cytuj
22-03-2024
To oczywiste że lokator. Była w pełni sprawna w trakcie podpisywania umowy.

anonim cytuj
22-03-2024
O ile brak innych zapisów w umowie to zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów za konserwację, naprawę odpowiada najemca.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Ojciec nie chce płacić alimentów na niepełnosprawne dziecko.
Ojciec nie chce płacić alimentów na dziecko (niepełnosprawne) bo twierdzi że przecież mam 500+, świadczenia, zasiłki i pieniądze na subkoncie w fundacji na leczenie dziecka. Twierdzi ze mam lepsze dochody niż on i wręcz to ja powinnam mu dokładać pieniądze. Zaznaczę ze do zbiórki na leczenie się nie przyczynił twierdząc ze nie potrafi udostępnić postu. Czy ojciec dziecka ma prawo nie płacić alimentów jeżeli w rzeczywistości ja dostaje większe pi...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Odrzucenie spadku. Czy za nienarodzone dziecko muszę się zrzec?
Witam wszystkich. Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to. Jestem w ciąży termin na marzec. Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić? Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej. ...

Wyszukiwarka