Co naprawia najemca, a co wynajmujący?

Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana.
anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli umowa najmu nie stanowi nic innego, to za naprawę i wymianę pralki odpowiedzialna jest lokatorka, zgodnie z art. 6b ust. 2 pkt 4 ustawy o ochronie praw lokatorów. Jeśli pralki nie da się naprawić i zostanie wymieniona przez lokatorkę na inną, to na zakończenie najmu należy się z lokatorką rozliczyć na zasadach opisanych w art. 6e ust. 1 zdanie drugie tej ustawy.

anonim cytuj
22-03-2024
Ja miałam tak fajnego Pana na wynajmie , że jak Nam pralka walnęła to powiedział, że mam kupić nową do max 2 tys. i odliczyć sobie od czynszu w następnym miesiącu. Ewentualnie naprawić starą skutecznie do max 600 zł jeśli się da i też odliczyć od czynszu. Udało się naprawić w kwocie 350 zł. Doliczyłam od czynszu.

anonim cytuj
22-03-2024
To oczywiste że lokator. Była w pełni sprawna w trakcie podpisywania umowy.

anonim cytuj
22-03-2024
O ile brak innych zapisów w umowie to zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów za konserwację, naprawę odpowiada najemca.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Wspólnota mieszkaniowa, problemy z zarządzaniem osiedlem.
Kupiłem mieszkanie w bloku dwa lata temu. Nikt nie sprząta przed blokiem. Jeśli sprząta, to bardzo rzadko, maksymalnie 2 razy na rok. Obszar przed domem zawsze jest brudny, pełen śmieci. Co można zrobić w takiej sytuacji? wspólnota mieszkaniowa....
Termin rozprawy sądowej.
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie. Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...
Czy dostaje swoje 80% wynagrodzenia za okres zwolnienia lekarskiego?
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...

Wyszukiwarka