Co naprawia najemca, a co wynajmujący?

Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana.
anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli umowa najmu nie stanowi nic innego, to za naprawę i wymianę pralki odpowiedzialna jest lokatorka, zgodnie z art. 6b ust. 2 pkt 4 ustawy o ochronie praw lokatorów. Jeśli pralki nie da się naprawić i zostanie wymieniona przez lokatorkę na inną, to na zakończenie najmu należy się z lokatorką rozliczyć na zasadach opisanych w art. 6e ust. 1 zdanie drugie tej ustawy.

anonim cytuj
22-03-2024
Ja miałam tak fajnego Pana na wynajmie , że jak Nam pralka walnęła to powiedział, że mam kupić nową do max 2 tys. i odliczyć sobie od czynszu w następnym miesiącu. Ewentualnie naprawić starą skutecznie do max 600 zł jeśli się da i też odliczyć od czynszu. Udało się naprawić w kwocie 350 zł. Doliczyłam od czynszu.

anonim cytuj
22-03-2024
To oczywiste że lokator. Była w pełni sprawna w trakcie podpisywania umowy.

anonim cytuj
22-03-2024
O ile brak innych zapisów w umowie to zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów za konserwację, naprawę odpowiada najemca.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...
Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...
Zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy.
Witam pracuje w szpitalu i zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy. Ja tego nie zrobiłam. W jakiej sytuacji jestem i jak się bronić....

Wyszukiwarka