Co naprawia najemca, a co wynajmujący?

Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana.
anonim cytuj
22-03-2024
Jeżeli umowa najmu nie stanowi nic innego, to za naprawę i wymianę pralki odpowiedzialna jest lokatorka, zgodnie z art. 6b ust. 2 pkt 4 ustawy o ochronie praw lokatorów. Jeśli pralki nie da się naprawić i zostanie wymieniona przez lokatorkę na inną, to na zakończenie najmu należy się z lokatorką rozliczyć na zasadach opisanych w art. 6e ust. 1 zdanie drugie tej ustawy.

anonim cytuj
22-03-2024
Ja miałam tak fajnego Pana na wynajmie , że jak Nam pralka walnęła to powiedział, że mam kupić nową do max 2 tys. i odliczyć sobie od czynszu w następnym miesiącu. Ewentualnie naprawić starą skutecznie do max 600 zł jeśli się da i też odliczyć od czynszu. Udało się naprawić w kwocie 350 zł. Doliczyłam od czynszu.

anonim cytuj
22-03-2024
To oczywiste że lokator. Była w pełni sprawna w trakcie podpisywania umowy.

anonim cytuj
22-03-2024
O ile brak innych zapisów w umowie to zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów za konserwację, naprawę odpowiada najemca.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
Brak zwrotu pieniędzy za zwracane rzeczy.
Dzień dobry, 13.11 złożyłem zamówienie przez Internet w dużym sklepie sportowym 17.11 otrzymałem zamówienie. Tego samego dnia zgłosiłem zwrot. Skorzystałem z etykiet otrzymanych od sklepu i nadałem 2 paczki (z racji wielu rzeczy w zwrocie) w punkcie nadania kuriera (Supermarket spożywczy) 21.11 sklep sportowy przyjął zwrot, jednakże w zaksięgowanych ze zwrotu rzeczach brakowało jednej pary butów, które spakowałem z innymi w paczkach. 22.11 po...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...

Wyszukiwarka