Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.

Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów.
anonim cytuj
10-04-2024
Nawet gdyby teraz ojciec zdołał doprowadzić do zaprzeczenia swojego ojcostwa, niczego to nie zmieni, poza tym, że poniesie koszty. Nie uzyska umorzenia długu alimentacyjnego. Może to mieć wpływ na możliwe sytuacje życiowe w przyszłości.

anonim cytuj
10-04-2024
W ogóle nie można wnioskować do sądu tak po prostu o przeprowadzenie testów DNA. Musi się to wiązać z wytoczeniem pozwu dotyczącego ustalenia/zaprzeczenia ojcostwa.
Ojciec dziecka nie może wytoczyć pozwu o zaprzeczenie ojcostwa po tym jak dziecko osiągnie pełnoletność.
W tym więc Pani ojciec ma rację.

anonim cytuj
10-04-2024
Proszę powiedzieć na czym polega główny problem. O co chodzi z tymi testami?

anonim cytuj
10-04-2024
Badanie DNA można zrobić prywatnie, bez chodzenia po sądach.
Samo zrobienie testów teraz, gdy jesteś pełnoletnią, niczego nie zmieni.

anonim cytuj
10-04-2024
To, że mojemu ojcu przez 22 lata urósł wobec mnie dług. A on zamiast zrobić testy przed moją pełnoletnością to się obudził. Bo ma iść siedzieć za długi. A ja nie chce brać wolnego z pracy żeby iść z nim zrobić te testy. Bo pracuje codziennie i urlopu nie chce marnować, chyba że by z sądu przyszło mi pismo.

anonim cytuj
10-04-2024
Żeby wykonać testy prywatnie nie musi Pani nigdzie chodzić. Pakiet do badań można uzyskać w laboratorium, materiał porównawczy pobrać nawet w domu i wysłać. Ale najistotniejsze jest to, że Pani w prywatnych testach nie musi chcieć uczestniczyć i tyle.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Wypadek przy pracy.
Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy: - zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem - pośpiech podczas wykonywanej pracy - brak koncentracji na wykonywanej czynności - nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy. Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną ze...
odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Zmiana nazwiska
Chcę zmienić nazwisko. Aktualnie noszę nazwisko ojca biologicznego, ale nie utrzymuję z nim kontaktu od półtora roku, i relacja z nim jest główną przyczyną mojego wieloletniego leczenia oraz terapii. Także nie chcę być z nim związana przez nazwisko. Nowe nazwisko, jakie wybrałam to nazwisko partnera życiowego mojej mamy, jednak nie są oni małżeństwem. Partner mamy traktuje mnie jak córkę. Nie jest to pospolite, częste nazwisko. Dla niektórych moż...
Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...

Wyszukiwarka