Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów.
Nawet gdyby teraz ojciec zdołał doprowadzić do zaprzeczenia swojego ojcostwa, niczego to nie zmieni, poza tym, że poniesie koszty. Nie uzyska umorzenia długu alimentacyjnego. Może to mieć wpływ na możliwe sytuacje życiowe w przyszłości.
anonim cytuj
10-04-2024
W ogóle nie można wnioskować do sądu tak po prostu o przeprowadzenie testów DNA. Musi się to wiązać z wytoczeniem pozwu dotyczącego ustalenia/zaprzeczenia ojcostwa.
Ojciec dziecka nie może wytoczyć pozwu o zaprzeczenie ojcostwa po tym jak dziecko osiągnie pełnoletność.
W tym więc Pani ojciec ma rację.
anonim cytuj
10-04-2024
Proszę powiedzieć na czym polega główny problem. O co chodzi z tymi testami?
anonim cytuj
10-04-2024
Badanie DNA można zrobić prywatnie, bez chodzenia po sądach.
Samo zrobienie testów teraz, gdy jesteś pełnoletnią, niczego nie zmieni.
anonim cytuj
10-04-2024
To, że mojemu ojcu przez 22 lata urósł wobec mnie dług. A on zamiast zrobić testy przed moją pełnoletnością to się obudził. Bo ma iść siedzieć za długi. A ja nie chce brać wolnego z pracy żeby iść z nim zrobić te testy. Bo pracuje codziennie i urlopu nie chce marnować, chyba że by z sądu przyszło mi pismo.
anonim cytuj
10-04-2024
Żeby wykonać testy prywatnie nie musi Pani nigdzie chodzić. Pakiet do badań można uzyskać w laboratorium, materiał porównawczy pobrać nawet w domu i wysłać. Ale najistotniejsze jest to, że Pani w prywatnych testach nie musi chcieć uczestniczyć i tyle.
Dzień dobry,
Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju).
Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana.
Umowa byla ustna (znajomy).
W ustaleniach bylo omowione
Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy)
Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia.
Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej)
Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki.
Przez cale zlecenie, zleceniodawca...
Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: