Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.

Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów.
anonim cytuj
10-04-2024
Nawet gdyby teraz ojciec zdołał doprowadzić do zaprzeczenia swojego ojcostwa, niczego to nie zmieni, poza tym, że poniesie koszty. Nie uzyska umorzenia długu alimentacyjnego. Może to mieć wpływ na możliwe sytuacje życiowe w przyszłości.

anonim cytuj
10-04-2024
W ogóle nie można wnioskować do sądu tak po prostu o przeprowadzenie testów DNA. Musi się to wiązać z wytoczeniem pozwu dotyczącego ustalenia/zaprzeczenia ojcostwa.
Ojciec dziecka nie może wytoczyć pozwu o zaprzeczenie ojcostwa po tym jak dziecko osiągnie pełnoletność.
W tym więc Pani ojciec ma rację.

anonim cytuj
10-04-2024
Proszę powiedzieć na czym polega główny problem. O co chodzi z tymi testami?

anonim cytuj
10-04-2024
Badanie DNA można zrobić prywatnie, bez chodzenia po sądach.
Samo zrobienie testów teraz, gdy jesteś pełnoletnią, niczego nie zmieni.

anonim cytuj
10-04-2024
To, że mojemu ojcu przez 22 lata urósł wobec mnie dług. A on zamiast zrobić testy przed moją pełnoletnością to się obudził. Bo ma iść siedzieć za długi. A ja nie chce brać wolnego z pracy żeby iść z nim zrobić te testy. Bo pracuje codziennie i urlopu nie chce marnować, chyba że by z sądu przyszło mi pismo.

anonim cytuj
10-04-2024
Żeby wykonać testy prywatnie nie musi Pani nigdzie chodzić. Pakiet do badań można uzyskać w laboratorium, materiał porównawczy pobrać nawet w domu i wysłać. Ale najistotniejsze jest to, że Pani w prywatnych testach nie musi chcieć uczestniczyć i tyle.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Wezwanie do zapłaty przez komornika.
Wezwanie do zapłaty od komornika. Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii . W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...
Odpady produkcyjne.
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów . Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Ciągłość pracy a kredyt hipoteczny.
Dzień dobry, obecnie szukam mieszkania, które chciałbym kupić na kredyt hipoteczny. Wymagana jest ciągłość umów w miejscu pracy (lepsze wyliczenie zdolności kredytowej). Mam zawarta umowę o prace na czas określony jako lekarz stażysta do 1 października, kolejna umowę podpisze w tym samym miejscu najprawdopodobniej 5 października. Czy brak umowy przez 4 dni skutkuje brakiem ciągłości umowy?...

Wyszukiwarka