Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.

Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów.
anonim cytuj
10-04-2024
Nawet gdyby teraz ojciec zdołał doprowadzić do zaprzeczenia swojego ojcostwa, niczego to nie zmieni, poza tym, że poniesie koszty. Nie uzyska umorzenia długu alimentacyjnego. Może to mieć wpływ na możliwe sytuacje życiowe w przyszłości.

anonim cytuj
10-04-2024
W ogóle nie można wnioskować do sądu tak po prostu o przeprowadzenie testów DNA. Musi się to wiązać z wytoczeniem pozwu dotyczącego ustalenia/zaprzeczenia ojcostwa.
Ojciec dziecka nie może wytoczyć pozwu o zaprzeczenie ojcostwa po tym jak dziecko osiągnie pełnoletność.
W tym więc Pani ojciec ma rację.

anonim cytuj
10-04-2024
Proszę powiedzieć na czym polega główny problem. O co chodzi z tymi testami?

anonim cytuj
10-04-2024
Badanie DNA można zrobić prywatnie, bez chodzenia po sądach.
Samo zrobienie testów teraz, gdy jesteś pełnoletnią, niczego nie zmieni.

anonim cytuj
10-04-2024
To, że mojemu ojcu przez 22 lata urósł wobec mnie dług. A on zamiast zrobić testy przed moją pełnoletnością to się obudził. Bo ma iść siedzieć za długi. A ja nie chce brać wolnego z pracy żeby iść z nim zrobić te testy. Bo pracuje codziennie i urlopu nie chce marnować, chyba że by z sądu przyszło mi pismo.

anonim cytuj
10-04-2024
Żeby wykonać testy prywatnie nie musi Pani nigdzie chodzić. Pakiet do badań można uzyskać w laboratorium, materiał porównawczy pobrać nawet w domu i wysłać. Ale najistotniejsze jest to, że Pani w prywatnych testach nie musi chcieć uczestniczyć i tyle.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...
Czy polisa OC przechodzi na spadkobierców ?
Witam. Jak przepisać ubezpieczenie pojazdu na siebie po zmarłej osobie tak, żeby było wszystko dobrze ?...
Partner na dziecko z innego związku. Po małżeństwie jakie będę miała zobowiązania do tego nieletniego dziecka?
Witam Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę. Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....

Wyszukiwarka