Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.

Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów.
anonim cytuj
10-04-2024
Nawet gdyby teraz ojciec zdołał doprowadzić do zaprzeczenia swojego ojcostwa, niczego to nie zmieni, poza tym, że poniesie koszty. Nie uzyska umorzenia długu alimentacyjnego. Może to mieć wpływ na możliwe sytuacje życiowe w przyszłości.

anonim cytuj
10-04-2024
W ogóle nie można wnioskować do sądu tak po prostu o przeprowadzenie testów DNA. Musi się to wiązać z wytoczeniem pozwu dotyczącego ustalenia/zaprzeczenia ojcostwa.
Ojciec dziecka nie może wytoczyć pozwu o zaprzeczenie ojcostwa po tym jak dziecko osiągnie pełnoletność.
W tym więc Pani ojciec ma rację.

anonim cytuj
10-04-2024
Proszę powiedzieć na czym polega główny problem. O co chodzi z tymi testami?

anonim cytuj
10-04-2024
Badanie DNA można zrobić prywatnie, bez chodzenia po sądach.
Samo zrobienie testów teraz, gdy jesteś pełnoletnią, niczego nie zmieni.

anonim cytuj
10-04-2024
To, że mojemu ojcu przez 22 lata urósł wobec mnie dług. A on zamiast zrobić testy przed moją pełnoletnością to się obudził. Bo ma iść siedzieć za długi. A ja nie chce brać wolnego z pracy żeby iść z nim zrobić te testy. Bo pracuje codziennie i urlopu nie chce marnować, chyba że by z sądu przyszło mi pismo.

anonim cytuj
10-04-2024
Żeby wykonać testy prywatnie nie musi Pani nigdzie chodzić. Pakiet do badań można uzyskać w laboratorium, materiał porównawczy pobrać nawet w domu i wysłać. Ale najistotniejsze jest to, że Pani w prywatnych testach nie musi chcieć uczestniczyć i tyle.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Niepłacenie alimentów na dziecko.
Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sprawa z alimentami i komornikiem. Jeśli ojciec nie płaci i po zgłoszeniu do komornika jak wygląda dalsze postepowanie. Ma wyznaczone 800zl na dziecko. Czy komornikiem ściąga całość? Jeśli by fundusz mi wypłacał te 500zl to co z resztą kwoty?...
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Nieodrobienie prac społecznych a zamiana kary na areszt.
Potrzebuje porady dostałam pismo o posiedzenie zarządzenia kary pozbawienia wolności z prac społecznych tylko problem jest taki że ja ciągle odrabiam te godziny. Jak byłam chora mam zaświadczenie lekarskie które wysyłałam kuratorce i nie rozumiem dlaczego chcą mi zamienić to na karę pozbawienia wolności....

Wyszukiwarka