Uznany za trupa
Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona
29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025.
Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje
10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004.
W konsulacie otrzymalem signature akt sadu rejonowego lublin wschod z adnotacja ze jet to wyrok/postanowienie prawomocne wydane w listopadzie 2022.
Dodatkowo NR aktu zgonu.
Pan konsul poradzil mi zebym udal sie do Polski, a oni juz w konsulacie mieli taki przypadek, ktory osobie w podobnej sytuacji zajelo to Rok czasu. Zastanawia mnie tutaj, dlaczego konsul nie zainteresowal sie jak rozwiqzac moj problem z automatu, tylko jak mam teraz Robic to sam
Do Polski sie nie wybieram, tym bardziej z przeterminowanym na dniach paszportem, Bo nie Bede mial mozliwosci say kiego powrotu do londynu, mimo ze mam tutaj settled status.
Probowalem sie dodzwonic do tego sadu, ale po spedzeniu 3ch Godzinach oczekiwaniu na polqczenie mnie....zwatpilem, Bo jak juz bylem 2gi czy 3ci w kolejce bylem rozlaczany.
Czy moze mi ktos podpowiedziec, doradzic co mam Robic.
Tutaj teraz jakismObywatel, eSkrzynki etc...nie mam tego, Bo nie bylo mi to nigdzie potrzebne.
Tak jak napisalem, mam signature sprawy, NR aktu zgonu, info ze moj Pesel jest niezarchiwizowany, oraz pismo ostemplowane od konsula ze nie moga przyjac mojego wniosku o paszport w zwiazku z decyzja sadu rejonowego lublin wschod wyrok prawomocne
Jezeli Mozna to poprosze o info, jak mam zaczac dzialac. Moj email to grzegorztomaszkowalskilondon@gmail.com
Dziekuje bardzo
Grzegorz Tomasz