Uznany za trupa

Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona
29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025.
Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje
10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004.
W konsulacie otrzymalem signature akt sadu rejonowego lublin wschod z adnotacja ze jet to wyrok/postanowienie prawomocne wydane w listopadzie 2022.
Dodatkowo NR aktu zgonu.
Pan konsul poradzil mi zebym udal sie do Polski, a oni juz w konsulacie mieli taki przypadek, ktory osobie w podobnej sytuacji zajelo to Rok czasu. Zastanawia mnie tutaj, dlaczego konsul nie zainteresowal sie jak rozwiqzac moj problem z automatu, tylko jak mam teraz Robic to sam
Do Polski sie nie wybieram, tym bardziej z przeterminowanym na dniach paszportem, Bo nie Bede mial mozliwosci say kiego powrotu do londynu, mimo ze mam tutaj settled status.
Probowalem sie dodzwonic do tego sadu, ale po spedzeniu 3ch Godzinach oczekiwaniu na polqczenie mnie....zwatpilem, Bo jak juz bylem 2gi czy 3ci w kolejce bylem rozlaczany.
Czy moze mi ktos podpowiedziec, doradzic co mam Robic.
Tutaj teraz jakismObywatel, eSkrzynki etc...nie mam tego, Bo nie bylo mi to nigdzie potrzebne.
Tak jak napisalem, mam signature sprawy, NR aktu zgonu, info ze moj Pesel jest niezarchiwizowany, oraz pismo ostemplowane od konsula ze nie moga przyjac mojego wniosku o paszport w zwiazku z decyzja sadu rejonowego lublin wschod wyrok prawomocne
Jezeli Mozna to poprosze o info, jak mam zaczac dzialac. Moj email to grzegorztomaszkowalskilondon@gmail.com
Dziekuje bardzo
Grzegorz Tomasz
anonim cytuj
05-05-2025
\
decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego\

Aby przywrócić Cię do „życia” w polskich rejestrach, wystarczy jedna procedura sądowa i kilka czynności wtórnych:

### 1. Wniosek o uchylenie postanowienia

* Składa się go do **Sądu Rejonowego Lublin-Wschód** (ten sam wydział, który Cię „uśmiercił”).
* Podstawa prawna – **art. 541 § 1 oraz art. 542 KPC**: każdy zainteresowany może wnieść taki wniosek, a po „przeprowadzeniu dowodu, że osoba uznana za zmarłą żyje, sąd uchyla postanowienie”
* Termin: brak ograniczeń – wniosek można złożyć w dowolnym momencie od uprawomocnienia się wcześniejszego orzeczenia
* Opłata stała – **100 zł** (pozycja „sprawy nieprocesowe z zakresu stanu cywilnego” w ustawie o kosztach sądowych).
* Załączniki: kopia obecnego paszportu, pismo z konsulatu, ewentualnie odpis aktu urodzenia; wszystko poświadczone przez konsula lub notariusza z klauzulą apostille.
* Adres do doręczeń: możesz wskazać londyński; nie ma obowiązku osobistego stawiennictwa.

### 2. Złożenie bez przylotu do Polski

* Wniosek można nadać **pocztą** (list polecony) albo przekazać **przez konsula**, który sporządzi poświadczenie podpisu – art. 27 ust. 1 pkt 1 ustawy z 25 czerwca 2015 r. – Prawo konsularne
* Jeżeli sąd uzna to za celowe, może przeprowadzić **posiedzenie zdalne**; przewodniczący ma taką kompetencję na podstawie art. 151 § 2 KPC (nowelizacja 2024 r.). W piśmie warto od razu poprosić o wideokonferencję.

### 3. Po prawomocnym uchyleniu

* Odpis postanowienia wysyłasz do **Urzędu Stanu Cywilnego**, w którym wpisano Twój akt zgonu. Kierownik USC sprostuje rejestr na mocy **art. 35 ust. 1 ustawy o aktach stanu cywilnego**
* System PESEL automatycznie usuwa adnotację „zgon”; z chwilą aktualizacji odpada przeszkoda do wydania paszportu.
* Konsulat przyjmuje wniosek o nowy paszport, bo przesłanka odmowy (figurowanie jako zmarły) znika – art. 39 ust. 1 pkt 2 ustawy o dokumentach paszportowych

### 4. Skutki majątkowe i rodzinne (jeśli występują)

Po skreśleniu aktu zgonu możesz:

* dochodzić zwrotu majątku rozdysponowanego po „śmierci” (art. 1029 § 1 KC),
* przywrócić ważność wcześniejszego małżeństwa – jeżeli w międzyczasie małżonek zawarł nowy związek, ustaje on ex lege dopiero po unieważnieniu wcześniejszego aktu (art. 56 KRiO).

Te kwestie załatwia się w odrębnych postępowaniach; uchylenie uznania za zmarłego jest warunkiem wstępnym.

### 5. Minimum techniczne wniosku (schemat)

> **Wnioskodawca**: imię, nazwisko, PESEL, adres w UK
> **Żądanie**: uchylenie prawomocnego postanowienia SR Lublin-Wschód z … listopada 2022 r. sygn. … na podstawie art. 541–542 KPC
> **Uzasadnienie**: „Osoba uznana za zmarłą żyje, co potwierdzają załączone dokumenty.”
> **Wnioski dowodowe**: kopia paszportu, pismo konsula, ewentualnie oświadczenia świadków.
> **Wniosek o posiedzenie zdalne** i\*\* zwrot opłaty w razie uwzględnienia wniosku\*\* (art. 79 ust. 1 pkt 1 ustawy o kosztach).
> **Podpis** + dowód uiszczenia 100 zł.

Z chwilą uprawomocnienia się postanowienia odzyskujesz pełną zdolność do czynności prawnych i dostęp do wszystkich usług państwowych.

anonim cytuj
16-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?
Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna) Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym? Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce. Rodzina z 2 latkiem....
Prawo do reklamacji usług kurierskich.
Korzystam z wysyłania przesyłek kurierskich przez brokera, czyli ja jestem nadawcą, płatnikiem jest broker i odbiorcą mój klient. Czy DPD może podnosić, że ja jako nadawca nie mam prawa złożyć reklamacji?...
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
umowa zlecenie a zasiłek chorobowy
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza. Moje pytania brzmią następująco: 1) czy należy mi si...

Wyszukiwarka