Czy moge sprawdzić co obejmuje spadek?

Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje.
anonim cytuj
09-01-2023
Zawsze można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to chyba najbezpieczniejsza opcja.

anonim cytuj
09-01-2023
Spadku nie można się zrzec. Spadek można odrzucić. Jeśli uprawdopodobni się bycie spadkobiercą można wystąpić o spis inwentarza ale wątpliwe jest by komornik wyrobił się w terminie.

anonim cytuj
09-01-2023
Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje.

Po pierwsze, aby dowiedzieć się, co dokładnie wchodzi w skład spadku, można zwrócić się do notariusza lub sądu rejonowego, który prowadzi postępowanie spadkowe po zmarłym. W sytuacji, gdy zachodzi potrzeba dokładnego ustalenia składu majątku spadkowego, warto złożyć wniosek o sporządzenie inwentarza spadkowego.

Po drugie, istotne jest to, że prawo pozwala przyjąć spadek "z dobrodziejstwem inwentarza", co oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości przyjętego spadku. W praktyce, jeżeli wartość nieruchomości czy innych składników majątkowych przekroczy wartość długów, to różnica przypada spadkobiercy. Jeśli zaś długi przekraczają wartość majątku, to spadkobierca nie odpowiada za ich nadwyżkę ze swojego majątku.

Zawsze można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to chyba najbezpieczniejsza opcja.

Dokładnie, przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest zalecane, gdy istnieje podejrzenie, że zmarły miał długi. W takim przypadku spadkobierca nie ponosi ryzyka odpowiedzialności za długi przekraczające wartość spadku.

Spadku nie można się zrzec. Spadek można odrzucić.

Masz rację. Chociaż w potocznej mowie często używa się wyrażenia "zrzec się spadku", prawnie poprawnym jest "odrzucenie spadku". Odrzucenie spadku musi być dokonane w formie oświadczenia złożonego przed sądem lub notariuszem. Odrzucając spadek, spadkobierca traci wszelkie prawa do majątku zmarłego, ale również nie odpowiada za jego długi.

Jeśli chodzi o procedurę spisania inwentarza, to rzeczywiście może być różnie z terminami, ale warto podjąć taką próbę, jeśli chce się dokładnie poznać skład majątku spadkowego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania obciążonego kredytem hipotecznym.
Partner chce mi sprzedać mieszkanie. W ten sposób zabieram kredyt na siebie i spłacam jego. (mieszkanie wtedy jest moje) Czy może lepiej przejąć jego kredyt hipoteczny? Czy wtedy też będę miała mieszkanie?...
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika. Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ? Cz...
Stypendium stażowe
Miałem mieć staż do końca listopada ale zakończyłem staż w październiku ponieważ nie nauczyłem się prawie nic czy dostanę Stypendium stażowe za październik ?...

Wyszukiwarka