Czy moge sprawdzić co obejmuje spadek?

Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje.
anonim cytuj
09-01-2023
Zawsze można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to chyba najbezpieczniejsza opcja.

anonim cytuj
09-01-2023
Spadku nie można się zrzec. Spadek można odrzucić. Jeśli uprawdopodobni się bycie spadkobiercą można wystąpić o spis inwentarza ale wątpliwe jest by komornik wyrobił się w terminie.

anonim cytuj
09-01-2023
Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje.

Po pierwsze, aby dowiedzieć się, co dokładnie wchodzi w skład spadku, można zwrócić się do notariusza lub sądu rejonowego, który prowadzi postępowanie spadkowe po zmarłym. W sytuacji, gdy zachodzi potrzeba dokładnego ustalenia składu majątku spadkowego, warto złożyć wniosek o sporządzenie inwentarza spadkowego.

Po drugie, istotne jest to, że prawo pozwala przyjąć spadek "z dobrodziejstwem inwentarza", co oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości przyjętego spadku. W praktyce, jeżeli wartość nieruchomości czy innych składników majątkowych przekroczy wartość długów, to różnica przypada spadkobiercy. Jeśli zaś długi przekraczają wartość majątku, to spadkobierca nie odpowiada za ich nadwyżkę ze swojego majątku.

Zawsze można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to chyba najbezpieczniejsza opcja.

Dokładnie, przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest zalecane, gdy istnieje podejrzenie, że zmarły miał długi. W takim przypadku spadkobierca nie ponosi ryzyka odpowiedzialności za długi przekraczające wartość spadku.

Spadku nie można się zrzec. Spadek można odrzucić.

Masz rację. Chociaż w potocznej mowie często używa się wyrażenia "zrzec się spadku", prawnie poprawnym jest "odrzucenie spadku". Odrzucenie spadku musi być dokonane w formie oświadczenia złożonego przed sądem lub notariuszem. Odrzucając spadek, spadkobierca traci wszelkie prawa do majątku zmarłego, ale również nie odpowiada za jego długi.

Jeśli chodzi o procedurę spisania inwentarza, to rzeczywiście może być różnie z terminami, ale warto podjąć taką próbę, jeśli chce się dokładnie poznać skład majątku spadkowego.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Nękający klient.
Witam. Doprowadzałem u klienta przewód zasilający pod transformator w kuchni. Od tego transformatora Pan od ścian regipsowych wyprowadził tylko 2 żyły pod ledy rgb. Klient wydzwania do mnie i straszy mnie sądem, że jest to moja wina. Klient oczywiście zapłacił po wykonanym zleceniu i otrzymał fakturę. Powiedzcie mi czy faktycznie jest to moja wina jeżeli tego nie robiłem? Ja tutaj nie widzę oczywiście swojej winy bo jak mogę odpowiadać za coś cze...
Wymiana drzwi w mieszaniu komunalnym
Witam.Mam taki problem, mieszkam w bloku 3 piętrowym.Mieszkanie nie jest własnościowe dostałem je od miasta.Wyremontowalem całe mieszkanie rok temu wymieniłem także drzwi od mieszkania tyle ze jak większość sąsiadów otwieranie na zewnątrz, teraz spółdzielnia napisała mi list że przyjdą i będą wymieniać mi drzwi żeby otwierały się do wewnątrz i tyle zero dodatkowych info tzn jakie drzwi itd..rozumiem przepisy pożarowe itd ale pytanie czy mogą rozw...
L4 z wyprzedzeniem
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...

Wyszukiwarka