Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada.
A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to jego 10% przepada a jeżeli ja się nie wywiaze ( i nie sprzedam) to oddam mu jego 10% plus muszę zapłacić kolejne 10% czyli w sumie 20%. Czy takie praktyki są normalne? Czy tak się postępuje w umowach przedwstepnnych. Ja chce sprzedać, nie wycofam się ale życie bywa zaskakujące więc wolałabym się zabezpieczyć że np jeżeli ja nie wywiazę się z umowy to zwrócę mu jego pieniądze ale nie będę już dopłacać kolejnych 10%.
Jak mam sprawdzić czy umowa jest dla mnie korzystna czy nie zawiera jakichś kruczkow prawnych?
anonim cytuj
20-10-2021
To wynika z definicji zadatku oraz z kodeksu cywilnego art 394 w całości

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Nieprawomocny wyrok sądu w sprawie widzeń dzieci z ojcem.
Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję....
Zwrot zadatku po wprowadzeniu w błąd.
Dałem zadatek na zakup działki w kwocie 20 tys. złotych, w międzyczasie dowiedziałem się że dom można postawić 12m od granicy sąsiadującego lasu. Pani, z którą podpisałem umowę przedwstępną udzieliła mi błędnej informacji, że można się budować 4m od granic. Niestety w tym przypadku nie mam możliwości postawienia budynku wg. swojej koncepcji. Zwracam się z prośbą do państwa, czy jest możliwość odzyskania zadatku? Pani, od której chciałem kupić dzi...
Czy można zawiesić alimenty na dziecko?
Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ? Dziękuję za odpowiedzi...
Czy kwarantanna obowiązuje przed wyniakami testu na Covid
Dzien dobry.Mam pytanie .Bylam dzis u lekarza z kaszlem juz na wstepie nawet prrzed badanien uskyszalam ze trzeba zrobic testy covidowe ,po zbadaniu okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i dostalam antybiotyk.Na testy mam isc jutro w sobote miedzy 14a 16 i Pani doktor powiedziala ,ze do jutra mam miec kwarantanne a w poniedzialek beda dzwonic z wynikami .i teraz pytania 1 czy musze robic ten test obowiazkowo? 2 czy wszyscy domownicy maja kwaranta...

Wyszukiwarka