Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada.
A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to jego 10% przepada a jeżeli ja się nie wywiaze ( i nie sprzedam) to oddam mu jego 10% plus muszę zapłacić kolejne 10% czyli w sumie 20%. Czy takie praktyki są normalne? Czy tak się postępuje w umowach przedwstepnnych. Ja chce sprzedać, nie wycofam się ale życie bywa zaskakujące więc wolałabym się zabezpieczyć że np jeżeli ja nie wywiazę się z umowy to zwrócę mu jego pieniądze ale nie będę już dopłacać kolejnych 10%.
Jak mam sprawdzić czy umowa jest dla mnie korzystna czy nie zawiera jakichś kruczkow prawnych?
anonim cytuj
20-10-2021
To wynika z definicji zadatku oraz z kodeksu cywilnego art 394 w całości

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze na koncie zagranicznym
Czy komornik skarbowy może zająć wynagrodzenie i zwrot podatku na koncie zagranicznym?...
Świadectwo pracy.
31.10.2023 zakończyłam pracę. Świadectwo pracy powinnam otrzyma w ciągu 7 dni, nie otrzymałam. Moje pytanie co teraz?...
Umorzenie zadłużenia.
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej. Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
Co grozi za nieodrobienie prac społecznych?
Witam, mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne, nie odrobiłem wszystkiego ze względu na chorobę (depresja, urojenia lękowe) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nieodrobione godziny....

Wyszukiwarka