Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada.
A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to jego 10% przepada a jeżeli ja się nie wywiaze ( i nie sprzedam) to oddam mu jego 10% plus muszę zapłacić kolejne 10% czyli w sumie 20%. Czy takie praktyki są normalne? Czy tak się postępuje w umowach przedwstepnnych. Ja chce sprzedać, nie wycofam się ale życie bywa zaskakujące więc wolałabym się zabezpieczyć że np jeżeli ja nie wywiazę się z umowy to zwrócę mu jego pieniądze ale nie będę już dopłacać kolejnych 10%.
Jak mam sprawdzić czy umowa jest dla mnie korzystna czy nie zawiera jakichś kruczkow prawnych?
anonim cytuj
20-10-2021
To wynika z definicji zadatku oraz z kodeksu cywilnego art 394 w całości

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

4k
Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio. Czy ktoś potrafi wyjaśnić znaczenie prawne tej władzy bezpośredniej ? Bezpośrednio znaczy nadrzędnie a jak nadrzędnie znaczy bezpośrednio. No dobrze gdzie znajdują się opisy tej władzy bezpośredniej ? I czy wogóle są jakiekolwiek opisy tej władzy bezpośredniej. Jeżeli nie ma, to znaczy że z mównicy sejmowej można wykopać w dupę każdego dzisiejszego debila bolszewickiego od gad...
Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Zaległe wynagrodzenia i odprawa.
Witam, Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji. Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracown...
Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...

Wyszukiwarka