Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten sposób,poprzez zamianę 2 pracowników między 2 wydziałami, pracodawca chce zażegnać konflikt pomiędzy kierownikiem wydziału do którego chce mnie przenieść a obecnym jego pracownikiem X. Taka zmiana stanowiska pracy, choć wiązałaby się w ocenie pracodawcy z awansem (stanowisko wyższe rangą, wyższe wynagrodzenie), dla mnie jest mniej korzystna z uwagi na fakt, iż wiąże się z węższym zakresem obowiązków (dla mnie mniej ciekawe) i bardzo dużym stresem (dysfunkcyjne relacje w wydziale, w ciągu kilku ostatnich lat z uwagi na stres i zachowania kierownika (na granicy mobbingu) tego wydziału, kilkukrotnie zmieniała się obsada wydziału - pracownik X jest którymś z kolei pracownikiem który z uwagi na konflikty z bezposrrdnim przelozonym i stres ma zmieniać stanowisko pracy na inne). Czy mam możliwość odmowy zmiany stanowiska pracy i pozostania na swoim dotychczasowym stanowisku (cenię sobie stabilizację i lubię swoją dotychczasową pracę i obowiązki - dobrze się w nich spełniam) bez ponoszenia konsekwencji tj zwolnienia z pracy (obawiam się otrzymania wypowiedzenia zmieniającego).
Zgodnie z art. 183² Kodeksu pracy, pracodawca ma obowiązek dopuścić pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego lub rodzicielskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe — na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym niż przed urlopem.
To oznacza, że:
– pracodawca **nie ma bezwzględnego obowiązku przywrócenia na to samo stanowisko**, ale jeśli to stanowisko nadal istnieje i nie zostało zlikwidowane, to zmiana miejsca pracy może być oceniana jako obejście przepisów ochronnych;
– dopuszczenie do pracy na stanowisku „równorzędnym” wymaga, by nowe stanowisko odpowiadało zakresem obowiązków, odpowiedzialności oraz kwalifikacjom pracownika – nie wystarczy wyższe wynagrodzenie lub ranga w hierarchii firmy;
– jeżeli nowe stanowisko wiąże się z gorszym środowiskiem pracy, mniejszą satysfakcją i stresem, możliwe jest podnoszenie, że nie odpowiada ono warunkom wskazanym w art. 183² K.p., a więc zmiana jest nieuprawniona.
Jeśli pracodawca wręczy wypowiedzenie zmieniające (art. 42 K.p.), a pracownik odmówi jego przyjęcia, umowa ulegnie rozwiązaniu z upływem okresu wypowiedzenia. W razie sporu pracownik może zakwestionować zasadność wypowiedzenia – wskazując m.in. naruszenie art. 183² K.p., nadużycie prawa pod pozorem „awansem” oraz nierówne traktowanie.
Istotne jest także, że jeżeli zmiana stanowiska wynika wyłącznie z konfliktu kadrowego między kierownikiem a innym pracownikiem, może to świadczyć o instrumentalnym wykorzystaniu uprawnienia pracodawcy do zarządzania kadrą, co może zostać ocenione przez sąd jako działanie sprzeczne z zasadami współżycia społecznego (art. 8 K.p.).
anonim cytuj
04-05-2025
Dziękuję za odpowiedź. A co w sytuacji, jeśli po moim powrocie stanowisko, na którym pracowałam, nadal formalnie istnieje i pracownik X jeszcze na nie nie został przeniesiony? Czy pracodawca może „od razu” przypisać mnie gdzie indziej, ignorując fakt, że moje dawne stanowisko jest wolne i możliwe do objęcia?
anonim cytuj
04-05-2025
czy jeżeli pracodawca zdecyduje się wręczyć mi wypowiedzenie zmieniające, to czy w uzasadnieniu musi podać konkretne powody takiej decyzji, np. że to dla „rozwiązania konfliktu między pracownikiem X a kierownikiem”? I czy takie uzasadnienie w ogóle może być uznane przez sąd za wystarczające?
anonim cytuj
04-05-2025
A czy jeśli przyjmę wypowiedzenie zmieniające tylko po to, żeby nie stracić pracy, ale potem złożę pozew do sądu pracy i wykażę, że zmiana była nieuzasadniona albo dyskryminująca, to sąd może przywrócić mnie na poprzednie stanowisko? Czy po przyjęciu nowych warunków w ogóle mam jeszcze jakieś możliwości prawne?
anonim cytuj
04-05-2025
Przyjęcie wypowiedzenia zmieniającego skutkuje zgodą na nowe warunki pracy, co zgodnie z art. 42 § 3 Kodeksu pracy oznacza, że zmienione warunki stają się obowiązujące z upływem okresu wypowiedzenia. Złożenie pozwu po ich zaakceptowaniu nie daje podstawy do żądania przywrócenia poprzednich warunków zatrudnienia – sąd nie może w takim przypadku cofnąć skutków przyjętego wypowiedzenia zmieniającego.
Roszczenie o przywrócenie na poprzednie stanowisko jest możliwe jedynie wtedy, gdy pracownik **odmówi przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego**, a następnie zaskarży wypowiedzenie jako nieuzasadnione (art. 45 § 1 K.p. w zw. z art. 42 § 1 K.p.). Tylko w takim trybie sąd może orzec o bezskuteczności wypowiedzenia albo przywróceniu do pracy na dotychczasowych warunkach.
Po przyjęciu nowych warunków pracownik może jedynie dochodzić roszczeń związanych z ewentualnym naruszeniem zasady równego traktowania lub zakazu dyskryminacji (art. 11³ i art. 183a i nast. K.p.), ale nie może już skutecznie żądać powrotu do poprzedniego stanowiska.
Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?...
Zgubiłam umowę od auta i również nie mam kontaktu do osoby od której kupowałam auto. Co teraz mam robić jakby czasem auto się całkowicie zepsuło i chciała bym oddać na złom? A nie mogę bez umowy. Nie chcę do końca życia płaci za auto którym na przykład nie jeżdżę (auto jest nie przerejestrowane )....
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w ZUS. Czy jeżeli mając 20 lat (nie uczę się oraz nie pracuję), może mnie "podpiąć" pod swoje ubezpieczenie np. tata, który jest obecnie na emeryturze?
Za konkretne odpowiedzi bardzo dziękuję....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: