Zmiana stanowiska pracy

Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten sposób,poprzez zamianę 2 pracowników między 2 wydziałami, pracodawca chce zażegnać konflikt pomiędzy kierownikiem wydziału do którego chce mnie przenieść a obecnym jego pracownikiem X. Taka zmiana stanowiska pracy, choć wiązałaby się w ocenie pracodawcy z awansem (stanowisko wyższe rangą, wyższe wynagrodzenie), dla mnie jest mniej korzystna z uwagi na fakt, iż wiąże się z węższym zakresem obowiązków (dla mnie mniej ciekawe) i bardzo dużym stresem (dysfunkcyjne relacje w wydziale, w ciągu kilku ostatnich lat z uwagi na stres i zachowania kierownika (na granicy mobbingu) tego wydziału, kilkukrotnie zmieniała się obsada wydziału - pracownik X jest którymś z kolei pracownikiem który z uwagi na konflikty z bezposrrdnim przelozonym i stres ma zmieniać stanowisko pracy na inne). Czy mam możliwość odmowy zmiany stanowiska pracy i pozostania na swoim dotychczasowym stanowisku (cenię sobie stabilizację i lubię swoją dotychczasową pracę i obowiązki - dobrze się w nich spełniam) bez ponoszenia konsekwencji tj zwolnienia z pracy (obawiam się otrzymania wypowiedzenia zmieniającego).
anonim cytuj
24-09-2024

Sugerowane Tematy

mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Czy przysługuje mi chorobowe (umowa zlecenie)
Witam, Mam pytanie. Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat....
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...

Wyszukiwarka