Wynagrodzenie w umowie o pracę na okres próbny

Dzień dobry,
Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września.
chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy:
Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8h na dobę. Dlaczego tak jest i czy tak może być?

Druga kwestia to zapis dotyczący dodatkowego wynagrodzenia za "akord według stawek". Kiedy pytałem o to księgową w zakładzie to powiedziała mi, że mnie to nie dotyczy. Że to dotyczy spawaczy, ale w takim razie dlaczego mi tego nie wykasowali w mojej umowie, skoro nigdy nie będę na stanowisku spawacza. Czy może łączy się to z moim pierwszym punktem o poziomie wynagrodzenia? Ponieważ nikt z pracujących ze mną osób nie jest rozliczany za akord a za godziny, tak jak ja.
Będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź
anonim cytuj
21-09-2024
\
Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dlaczego tak jest i czy tak może być?\

Nie, nie może. Zgodnie z § 3 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 września 2023 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2024 r. (Dz.U. z 2023 r. poz. 1893), od 1 lipca 2024 r. minimalna stawka godzinowa dla pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy musi odpowiadać co najmniej 28,10 zł brutto za godzinę.

Minimalne wynagrodzenie obejmuje wynagrodzenie zasadnicze oraz inne jego składniki, z wyjątkiem premii uznaniowej (jeśli nie wynika ona z regulaminu wynagradzania lub umowy), nagród jubileuszowych i dodatku za pracę w godzinach nadliczbowych (art. 6 ust. 5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę). Jeśli premia uznaniowa jest uznaniowa w sensie ścisłym (czyli zależna wyłącznie od uznania pracodawcy), nie wlicza się do podstawy wynagrodzenia minimalnego.

Jeśli Twoja stawka godzinowa po uwzględnieniu wyłącznie gwarantowanych składników wynosi 26,40 zł brutto, oznacza to naruszenie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu. Pracodawca ma obowiązek uzupełnić brakującą część.

\
Druga kwestia to zapis dotyczący dodatkowego wynagrodzenia za "akord według stawek".\[…] w takim razie dlaczego mi tego nie wykasowali w mojej umowie, skoro nigdy nie będę na stanowisku spawacza.\

Taki zapis jest wadliwy z punktu widzenia zasady jednoznaczności warunków umowy o pracę (art. 29 § 1 Kodeksu pracy). Jeśli wynagrodzenie akordowe nie ma zastosowania do Twojego stanowiska i nie jesteś nim objęty faktycznie ani formalnie (brak ewidencji wykonanej normy, brak stawek akordowych), zapis ten jest nieaktualny i wprowadza w błąd. Powinien zostać skorygowany przez zawarcie aneksu.

Nie ma jednak związku między tym zapisem a obowiązkiem zapewnienia minimalnego wynagrodzenia – to odrębna kwestia. Jeśli jesteś wynagradzany godzinowo, obowiązuje Cię wyłącznie stawka godzinowa i musi ona być zgodna z obowiązującym prawem.

anonim cytuj
04-05-2025
\
Jeśli wynagrodzenie akordowe nie ma zastosowania do Twojego stanowiska i nie jesteś nim objęty faktycznie ani formalnie \[…], zapis ten jest nieaktualny i wprowadza w błąd.\

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie – czy taki błędny zapis w umowie (o wynagrodzeniu akordowym, które mnie nie dotyczy) może być podstawą do późniejszego sporu, np. przy rozliczeniu wynagrodzenia albo w razie kontroli PIP? Czy pracodawca może się powołać na ten zapis, mimo że go faktycznie nie stosuje?

anonim cytuj
04-05-2025
Taki zapis, jeśli nie znajduje odzwierciedlenia w faktycznych warunkach pracy, nie wywołuje skutków prawnych. Zgodnie z art. 11 Kodeksu pracy, treść stosunku pracy określa nie tylko umowa, ale również rzeczywiste warunki jej wykonywania. W razie rozbieżności między treścią umowy a faktycznym stanem, wiążące są warunki rzeczywiste.

Pracodawca nie może skutecznie powoływać się na zapis o wynagrodzeniu akordowym, jeśli w praktyce stosuje system czasowy i nie prowadzi żadnej ewidencji pracy akordowej, nie ustala norm, ani nie wypłaca wynagrodzenia według wykonanych jednostek pracy.

Podczas kontroli Państwowej Inspekcji Pracy, zgodnie z art. 94 pkt 9a K.p., pracodawca ma obowiązek prawidłowego dokumentowania warunków zatrudnienia, w tym systemu i rozkładu czasu pracy oraz sposobu wynagradzania. Niespójność pomiędzy zapisem w umowie a faktycznym stanem może zostać uznana za naruszenie przepisów o obowiązku rzetelnego prowadzenia dokumentacji pracowniczej.

Z punktu widzenia pracownika, taki wadliwy zapis może prowadzić do wątpliwości interpretacyjnych przy dochodzeniu ewentualnych roszczeń – np. gdyby pracodawca próbował zmniejszyć wynagrodzenie lub zmienić zasady naliczania pensji pod pretekstem "systemu akordowego". Dlatego ten zapis powinien zostać usunięty lub skorygowany w formie aneksu.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Tajemnica dziennikarska.
Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do ...
Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
odrzucenie spadku w przypadku śmierci za granicą
Witam, będę musiała odrzucić spadek po mamie ktora umarła poza granicami Polski. Czy ktoś może mi doradzić od czego zacząć i czy faktycznie jest na to 6 tygodni a nie 6 miesięcy jak w Polskim prawie? Czy ktoś się orientuje Czy są jakieś wyjatki jezeli minął już ten czas ? ...
Nowa umowa u tego samego pracodawcy.
Pracuje w firmie 9 lat i jestem na wypowiedzeniu z mojej inicjatywy. Jak wiadomo jest to 3 miesiące. Powiedzmy, że następnego dnia(lub kilku dniach) po wypowiedzeniu podpiszę nową umowę z tym samym pracowadcą. I teraz pytanie. Czy okres wypowiedzenia tej nowej umowy będzie też 3 miesiące czy krótszy....

Wyszukiwarka