L4 paychiatryczne

Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po stronie pracowacy?
#L4
anonim cytuj
08-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik ma prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, które jest wypłacane przez pracodawcę przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w ciągu roku kalendarzowego (w przypadku pracowników poniżej 50 roku życia) lub przez 14 dni (dla pracowników powyżej 50 roku życia).

Prawo to wynika z art. 92 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Po upływie tego okresu, świadczenia wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Jeśli Twój przypadek jest taki, że zwolnienie lekarskie po dwóch dniach urlopu jest kontynuacją poprzedniego zwolnienia, wówczas należy traktować je jako ciągłe, nawet jeśli przerwało je dwa dni urlopu. Wynagrodzenie za czas choroby wypłacać będzie pracodawca do końca 33 dni zwolnienia w roku kalendarzowym. Potem, od 34 dnia, świadczenie będzie wypłacał ZUS. Jeśli jednak zwolnienia nie są ze sobą powiązane (nie są kontynuacją tego samego stanu chorobowego), mogą one być traktowane osobno.

Jednakże, zawsze warto skonsultować się z działem kadr lub z odpowiednim organem w Twoim miejscu pracy, aby potwierdzić swoje zrozumienie przepisów, ponieważ mogą one być różnie interpretowane w zależności od konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Rozprawa alimentacyjna.
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”. Cel: 1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne) 2. Być może także obniżenie opłacanych składek...
Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...

Wyszukiwarka