L4 paychiatryczne

Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po stronie pracowacy?
#L4
anonim cytuj
08-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik ma prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, które jest wypłacane przez pracodawcę przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w ciągu roku kalendarzowego (w przypadku pracowników poniżej 50 roku życia) lub przez 14 dni (dla pracowników powyżej 50 roku życia).

Prawo to wynika z art. 92 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Po upływie tego okresu, świadczenia wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Jeśli Twój przypadek jest taki, że zwolnienie lekarskie po dwóch dniach urlopu jest kontynuacją poprzedniego zwolnienia, wówczas należy traktować je jako ciągłe, nawet jeśli przerwało je dwa dni urlopu. Wynagrodzenie za czas choroby wypłacać będzie pracodawca do końca 33 dni zwolnienia w roku kalendarzowym. Potem, od 34 dnia, świadczenie będzie wypłacał ZUS. Jeśli jednak zwolnienia nie są ze sobą powiązane (nie są kontynuacją tego samego stanu chorobowego), mogą one być traktowane osobno.

Jednakże, zawsze warto skonsultować się z działem kadr lub z odpowiednim organem w Twoim miejscu pracy, aby potwierdzić swoje zrozumienie przepisów, ponieważ mogą one być różnie interpretowane w zależności od konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?
Witam Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy. Co zrobić w tej sytuacji?
Hej Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ... Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie.. Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?...
Dziedziczenie po zmarłej.
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę. Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...
Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...

Wyszukiwarka