L4 paychiatryczne

Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po stronie pracowacy?
#L4
anonim cytuj
08-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik ma prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, które jest wypłacane przez pracodawcę przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w ciągu roku kalendarzowego (w przypadku pracowników poniżej 50 roku życia) lub przez 14 dni (dla pracowników powyżej 50 roku życia).

Prawo to wynika z art. 92 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Po upływie tego okresu, świadczenia wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Jeśli Twój przypadek jest taki, że zwolnienie lekarskie po dwóch dniach urlopu jest kontynuacją poprzedniego zwolnienia, wówczas należy traktować je jako ciągłe, nawet jeśli przerwało je dwa dni urlopu. Wynagrodzenie za czas choroby wypłacać będzie pracodawca do końca 33 dni zwolnienia w roku kalendarzowym. Potem, od 34 dnia, świadczenie będzie wypłacał ZUS. Jeśli jednak zwolnienia nie są ze sobą powiązane (nie są kontynuacją tego samego stanu chorobowego), mogą one być traktowane osobno.

Jednakże, zawsze warto skonsultować się z działem kadr lub z odpowiednim organem w Twoim miejscu pracy, aby potwierdzić swoje zrozumienie przepisów, ponieważ mogą one być różnie interpretowane w zależności od konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
podatek dochodowy
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...
Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....

Wyszukiwarka