L4 paychiatryczne

Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po stronie pracowacy?
#L4
anonim cytuj
08-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik ma prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, które jest wypłacane przez pracodawcę przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w ciągu roku kalendarzowego (w przypadku pracowników poniżej 50 roku życia) lub przez 14 dni (dla pracowników powyżej 50 roku życia).

Prawo to wynika z art. 92 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Po upływie tego okresu, świadczenia wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Jeśli Twój przypadek jest taki, że zwolnienie lekarskie po dwóch dniach urlopu jest kontynuacją poprzedniego zwolnienia, wówczas należy traktować je jako ciągłe, nawet jeśli przerwało je dwa dni urlopu. Wynagrodzenie za czas choroby wypłacać będzie pracodawca do końca 33 dni zwolnienia w roku kalendarzowym. Potem, od 34 dnia, świadczenie będzie wypłacał ZUS. Jeśli jednak zwolnienia nie są ze sobą powiązane (nie są kontynuacją tego samego stanu chorobowego), mogą one być traktowane osobno.

Jednakże, zawsze warto skonsultować się z działem kadr lub z odpowiednim organem w Twoim miejscu pracy, aby potwierdzić swoje zrozumienie przepisów, ponieważ mogą one być różnie interpretowane w zależności od konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Oferta pracy znaleziona samodzielnie a PUP.
Witam, Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?
Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?...
Ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem.
Chciałbym się dowiedzieć czy, jeśli ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem to czy muszę je wydawać ojcu wtedy kiedy on chce i na tak długo jak on chce. Dziecko ma 6 msc dziecko jest karmione piersią. Rzadko kiedy jest "na" butelce. Jak dostaje 500+ to czy tata dziecka może nimi zarządzać? Wpływy są na moje konto. Ale on stwierdził że skoro msc. mniej więcej wychodzi 500 zł na potrzeby małego to 500plus powinna...
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...

Wyszukiwarka