L4 paychiatryczne

Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po stronie pracowacy?
#L4
anonim cytuj
08-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik ma prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, które jest wypłacane przez pracodawcę przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego w ciągu roku kalendarzowego (w przypadku pracowników poniżej 50 roku życia) lub przez 14 dni (dla pracowników powyżej 50 roku życia).

Prawo to wynika z art. 92 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Po upływie tego okresu, świadczenia wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Jeśli Twój przypadek jest taki, że zwolnienie lekarskie po dwóch dniach urlopu jest kontynuacją poprzedniego zwolnienia, wówczas należy traktować je jako ciągłe, nawet jeśli przerwało je dwa dni urlopu. Wynagrodzenie za czas choroby wypłacać będzie pracodawca do końca 33 dni zwolnienia w roku kalendarzowym. Potem, od 34 dnia, świadczenie będzie wypłacał ZUS. Jeśli jednak zwolnienia nie są ze sobą powiązane (nie są kontynuacją tego samego stanu chorobowego), mogą one być traktowane osobno.

Jednakże, zawsze warto skonsultować się z działem kadr lub z odpowiednim organem w Twoim miejscu pracy, aby potwierdzić swoje zrozumienie przepisów, ponieważ mogą one być różnie interpretowane w zależności od konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Zatarcie skazania.
Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?...
Zasiedzenie dzierżawionej działki.
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...
Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?...

Wyszukiwarka