\[quote]Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dlaczego tak jest i czy tak może być?\[/quote]
Nie, nie może. Zgodnie z § 3 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 września 2023 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2024 r. (Dz.U. z 2023 r. poz. 1893), od 1 lipca 2024 r. minimalna stawka godzinowa dla pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy musi odpowiadać co najmniej 28,10 zł brutto za godzinę.
Minimalne wynagrodzenie obejmuje wynagrodzenie zasadnicze oraz inne jego składniki, z wyjątkiem premii uznaniowej (jeśli nie wynika ona z regulaminu wynagradzania lub umowy), nagród jubileuszowych i dodatku za pracę w godzinach nadliczbowych (art. 6 ust. 5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę). Jeśli premia uznaniowa jest uznaniowa w sensie ścisłym (czyli zależna wyłącznie od uznania pracodawcy), nie wlicza się do podstawy wynagrodzenia minimalnego.
Jeśli Twoja stawka godzinowa po uwzględnieniu wyłącznie gwarantowanych składników wynosi 26,40 zł brutto, oznacza to naruszenie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu. Pracodawca ma obowiązek uzupełnić brakującą część.
\[quote]Druga kwestia to zapis dotyczący dodatkowego wynagrodzenia za "akord według stawek".\[…] w takim razie dlaczego mi tego nie wykasowali w mojej umowie, skoro nigdy nie będę na stanowisku spawacza.\[/quote]
Taki zapis jest wadliwy z punktu widzenia zasady jednoznaczności warunków umowy o pracę (art. 29 § 1 Kodeksu pracy). Jeśli wynagrodzenie akordowe nie ma zastosowania do Twojego stanowiska i nie jesteś nim objęty faktycznie ani formalnie (brak ewidencji wykonanej normy, brak stawek akordowych), zapis ten jest nieaktualny i wprowadza w błąd. Powinien zostać skorygowany przez zawarcie aneksu.
Nie ma jednak związku między tym zapisem a obowiązkiem zapewnienia minimalnego wynagrodzenia – to odrębna kwestia. Jeśli jesteś wynagradzany godzinowo, obowiązuje Cię wyłącznie stawka godzinowa i musi ona być zgodna z obowiązującym prawem.