zakończenie obowiązku alimentacyjnego- dziecko za granicą

witam. w myśl obowiązującego prawa należy złożyć wniosek do sądu uwzględniającego miejsce zamieszkania dziecka. ale dziecko jest w Anglii. Ktoś rozwiązał ten problem?
anonim cytuj
21-05-2024
musisz uwzględnić przepisy prawa międzynarodowego prywatnego oraz konwencje międzynarodowe, które regulują takie sprawy.

Właściwość sądu: Zgodnie z przepisami prawa polskiego, właściwym sądem do rozstrzygania o zakończeniu obowiązku alimentacyjnego jest sąd miejsca zamieszkania dziecka. Jeśli dziecko mieszka za granicą, w tym przypadku w Anglii, sprawa może być rozpatrywana przez sąd w Polsce tylko wtedy, gdy istnieje jurysdykcja polska, co może zależeć od tego, czy dziecko ma nadal miejsce zamieszkania w Polsce, np. w kontekście zameldowania.

Prawo właściwe: Zastosowanie mogą mieć przepisy Konwencji Haskiej dotyczącej międzynarodowego dochodzenia roszczeń alimentacyjnych na rzecz dzieci i innych członków rodziny z 2007 roku, a także przepisy rozporządzenia UE nr 4/2009 w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych.

Procedura: Jeśli zdecydujesz się na złożenie wniosku w Polsce, możesz to zrobić w sądzie rejonowym, który był wcześniej właściwy dla dziecka, zanim opuściło Polskę. Alternatywnie, jeśli dziecko ma miejsce zamieszkania w Anglii, wniosek może być rozpatrzony przez sąd w Anglii, a Ty możesz skorzystać z procedur pomocy prawnej międzynarodowej.

Praktyczne rozwiązanie: Warto rozważyć skonsultowanie się z polską ambasadą w Wielkiej Brytanii lub z lokalnym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i międzynarodowym, aby dokładnie ustalić, która jurysdykcja jest najwłaściwsza i jakie dokumenty będą wymagane.

Podsumowując, złożenie wniosku o zakończenie obowiązku alimentacyjnego w sytuacji, gdy dziecko mieszka za granicą, wymaga uwzględnienia przepisów międzynarodowych oraz decyzji, czy sprawa powinna być rozpatrywana w Polsce, czy w Anglii.

anonim cytuj
29-08-2024
Dziecko podlega jurysdykcji sadu brytyjskiego i wniesienie pozwu w Polsce bedzie skutkowalo jego oddaleniem ze wzgledu na brak jurysdykcji. Problem pojawia sie z chwila uzyskania brytyjskiego orzeczenia o uchyleniu alimentow poniewaz orzeczenie przyznajace alimenty w polsce nadal jest ”w mocy” i moze byc w Polsce egzekwowane. Co w takiej sytuacji poczac z polskim orzeczeniem, ktore nie moze zostac zmienione poniewaz jurysdykcji polskiej brak?

anonim cytuj
17-09-2025

Sugerowane Tematy

Czy lekarz może odmówić przyjęcia chorego?
Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory....
Pośrednictwo w najmie.
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Medycyna pracy.
Czy po nie przejściu badań wstępnych do pracy, pracodawca może żądać zwrotu kosztu badań? Oraz czy może żądać podania powodu odrzucenia przez lekarza ?...
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...

Wyszukiwarka