zakończenie obowiązku alimentacyjnego- dziecko za granicą

witam. w myśl obowiązującego prawa należy złożyć wniosek do sądu uwzględniającego miejsce zamieszkania dziecka. ale dziecko jest w Anglii. Ktoś rozwiązał ten problem?
anonim cytuj
21-05-2024
musisz uwzględnić przepisy prawa międzynarodowego prywatnego oraz konwencje międzynarodowe, które regulują takie sprawy.

Właściwość sądu: Zgodnie z przepisami prawa polskiego, właściwym sądem do rozstrzygania o zakończeniu obowiązku alimentacyjnego jest sąd miejsca zamieszkania dziecka. Jeśli dziecko mieszka za granicą, w tym przypadku w Anglii, sprawa może być rozpatrywana przez sąd w Polsce tylko wtedy, gdy istnieje jurysdykcja polska, co może zależeć od tego, czy dziecko ma nadal miejsce zamieszkania w Polsce, np. w kontekście zameldowania.

Prawo właściwe: Zastosowanie mogą mieć przepisy Konwencji Haskiej dotyczącej międzynarodowego dochodzenia roszczeń alimentacyjnych na rzecz dzieci i innych członków rodziny z 2007 roku, a także przepisy rozporządzenia UE nr 4/2009 w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych.

Procedura: Jeśli zdecydujesz się na złożenie wniosku w Polsce, możesz to zrobić w sądzie rejonowym, który był wcześniej właściwy dla dziecka, zanim opuściło Polskę. Alternatywnie, jeśli dziecko ma miejsce zamieszkania w Anglii, wniosek może być rozpatrzony przez sąd w Anglii, a Ty możesz skorzystać z procedur pomocy prawnej międzynarodowej.

Praktyczne rozwiązanie: Warto rozważyć skonsultowanie się z polską ambasadą w Wielkiej Brytanii lub z lokalnym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i międzynarodowym, aby dokładnie ustalić, która jurysdykcja jest najwłaściwsza i jakie dokumenty będą wymagane.

Podsumowując, złożenie wniosku o zakończenie obowiązku alimentacyjnego w sytuacji, gdy dziecko mieszka za granicą, wymaga uwzględnienia przepisów międzynarodowych oraz decyzji, czy sprawa powinna być rozpatrywana w Polsce, czy w Anglii.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty z Funduszu alimentacyjnego.
Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci....
Rozwód z winy małżonki.
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...
Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...
Zwrot kaucji najemcy.
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...

Wyszukiwarka