zakończenie obowiązku alimentacyjnego- dziecko za granicą

witam. w myśl obowiązującego prawa należy złożyć wniosek do sądu uwzględniającego miejsce zamieszkania dziecka. ale dziecko jest w Anglii. Ktoś rozwiązał ten problem?
anonim cytuj
21-05-2024
musisz uwzględnić przepisy prawa międzynarodowego prywatnego oraz konwencje międzynarodowe, które regulują takie sprawy.

Właściwość sądu: Zgodnie z przepisami prawa polskiego, właściwym sądem do rozstrzygania o zakończeniu obowiązku alimentacyjnego jest sąd miejsca zamieszkania dziecka. Jeśli dziecko mieszka za granicą, w tym przypadku w Anglii, sprawa może być rozpatrywana przez sąd w Polsce tylko wtedy, gdy istnieje jurysdykcja polska, co może zależeć od tego, czy dziecko ma nadal miejsce zamieszkania w Polsce, np. w kontekście zameldowania.

Prawo właściwe: Zastosowanie mogą mieć przepisy Konwencji Haskiej dotyczącej międzynarodowego dochodzenia roszczeń alimentacyjnych na rzecz dzieci i innych członków rodziny z 2007 roku, a także przepisy rozporządzenia UE nr 4/2009 w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych.

Procedura: Jeśli zdecydujesz się na złożenie wniosku w Polsce, możesz to zrobić w sądzie rejonowym, który był wcześniej właściwy dla dziecka, zanim opuściło Polskę. Alternatywnie, jeśli dziecko ma miejsce zamieszkania w Anglii, wniosek może być rozpatrzony przez sąd w Anglii, a Ty możesz skorzystać z procedur pomocy prawnej międzynarodowej.

Praktyczne rozwiązanie: Warto rozważyć skonsultowanie się z polską ambasadą w Wielkiej Brytanii lub z lokalnym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i międzynarodowym, aby dokładnie ustalić, która jurysdykcja jest najwłaściwsza i jakie dokumenty będą wymagane.

Podsumowując, złożenie wniosku o zakończenie obowiązku alimentacyjnego w sytuacji, gdy dziecko mieszka za granicą, wymaga uwzględnienia przepisów międzynarodowych oraz decyzji, czy sprawa powinna być rozpatrywana w Polsce, czy w Anglii.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Sprzedaż mieszkania.
Hej. Chciałam prosić o porady w kwestii sprzedaży mieszkania. Kupująca chce już umowę przedwstępną podpisywać u notariusza dla swojego bezpieczeństwa ale dla nas to również pierwsza sprzedaż nieruchomości więc też chcemy być bezpieczni. Na co zwrócić uwagę, co tam powinno być a na jakie zapisy lepiej uważać? Z góry dziękuję za każdą poradę....
Uznanie za bezskuteczną umowę darowizny.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Wypadek przy pracy.
Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy: - zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem - pośpiech podczas wykonywanej pracy - brak koncentracji na wykonywanej czynności - nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy. Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną ze...

Wyszukiwarka