zakończenie obowiązku alimentacyjnego- dziecko za granicą

witam. w myśl obowiązującego prawa należy złożyć wniosek do sądu uwzględniającego miejsce zamieszkania dziecka. ale dziecko jest w Anglii. Ktoś rozwiązał ten problem?
anonim cytuj
21-05-2024
musisz uwzględnić przepisy prawa międzynarodowego prywatnego oraz konwencje międzynarodowe, które regulują takie sprawy.

Właściwość sądu: Zgodnie z przepisami prawa polskiego, właściwym sądem do rozstrzygania o zakończeniu obowiązku alimentacyjnego jest sąd miejsca zamieszkania dziecka. Jeśli dziecko mieszka za granicą, w tym przypadku w Anglii, sprawa może być rozpatrywana przez sąd w Polsce tylko wtedy, gdy istnieje jurysdykcja polska, co może zależeć od tego, czy dziecko ma nadal miejsce zamieszkania w Polsce, np. w kontekście zameldowania.

Prawo właściwe: Zastosowanie mogą mieć przepisy Konwencji Haskiej dotyczącej międzynarodowego dochodzenia roszczeń alimentacyjnych na rzecz dzieci i innych członków rodziny z 2007 roku, a także przepisy rozporządzenia UE nr 4/2009 w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych.

Procedura: Jeśli zdecydujesz się na złożenie wniosku w Polsce, możesz to zrobić w sądzie rejonowym, który był wcześniej właściwy dla dziecka, zanim opuściło Polskę. Alternatywnie, jeśli dziecko ma miejsce zamieszkania w Anglii, wniosek może być rozpatrzony przez sąd w Anglii, a Ty możesz skorzystać z procedur pomocy prawnej międzynarodowej.

Praktyczne rozwiązanie: Warto rozważyć skonsultowanie się z polską ambasadą w Wielkiej Brytanii lub z lokalnym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i międzynarodowym, aby dokładnie ustalić, która jurysdykcja jest najwłaściwsza i jakie dokumenty będą wymagane.

Podsumowując, złożenie wniosku o zakończenie obowiązku alimentacyjnego w sytuacji, gdy dziecko mieszka za granicą, wymaga uwzględnienia przepisów międzynarodowych oraz decyzji, czy sprawa powinna być rozpatrywana w Polsce, czy w Anglii.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego?
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego? Wolę wykorzystać urlop, niż przebywać na zwolnieniu lekarskim, żeby nie tracić pieniędzy....
braki formalne - brak adresu poczty elektronicznej powoda
Złożyłam pozew do sądu do wydziału gospodarczego, ale zapomniałam podać adresu poczty elektronicznej powoda. Mogę dosłać pismo procesowe uzupełniające adres e-mail ? Jak poprawnie je sformułować, żeby Sąd nie cofnął pozwu ?...
zatarcie skazania
Mam takie pytanie jeżeli ktoś został skazany na grzywnę, która jak wiadomo zaciera się rok po zapłacie, ale skazany jej nie opłacił została zarządzona zastępcza kara pozbawienia wolności i dopiero wtedy po wezwania do ZK ją zapłacił to kiedy wtedy jest zatarcie. Tak samo rok od zapłaty ? ...

Wyszukiwarka