zakończenie obowiązku alimentacyjnego- dziecko za granicą

witam. w myśl obowiązującego prawa należy złożyć wniosek do sądu uwzględniającego miejsce zamieszkania dziecka. ale dziecko jest w Anglii. Ktoś rozwiązał ten problem?
anonim cytuj
21-05-2024
musisz uwzględnić przepisy prawa międzynarodowego prywatnego oraz konwencje międzynarodowe, które regulują takie sprawy.

Właściwość sądu: Zgodnie z przepisami prawa polskiego, właściwym sądem do rozstrzygania o zakończeniu obowiązku alimentacyjnego jest sąd miejsca zamieszkania dziecka. Jeśli dziecko mieszka za granicą, w tym przypadku w Anglii, sprawa może być rozpatrywana przez sąd w Polsce tylko wtedy, gdy istnieje jurysdykcja polska, co może zależeć od tego, czy dziecko ma nadal miejsce zamieszkania w Polsce, np. w kontekście zameldowania.

Prawo właściwe: Zastosowanie mogą mieć przepisy Konwencji Haskiej dotyczącej międzynarodowego dochodzenia roszczeń alimentacyjnych na rzecz dzieci i innych członków rodziny z 2007 roku, a także przepisy rozporządzenia UE nr 4/2009 w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych.

Procedura: Jeśli zdecydujesz się na złożenie wniosku w Polsce, możesz to zrobić w sądzie rejonowym, który był wcześniej właściwy dla dziecka, zanim opuściło Polskę. Alternatywnie, jeśli dziecko ma miejsce zamieszkania w Anglii, wniosek może być rozpatrzony przez sąd w Anglii, a Ty możesz skorzystać z procedur pomocy prawnej międzynarodowej.

Praktyczne rozwiązanie: Warto rozważyć skonsultowanie się z polską ambasadą w Wielkiej Brytanii lub z lokalnym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i międzynarodowym, aby dokładnie ustalić, która jurysdykcja jest najwłaściwsza i jakie dokumenty będą wymagane.

Podsumowując, złożenie wniosku o zakończenie obowiązku alimentacyjnego w sytuacji, gdy dziecko mieszka za granicą, wymaga uwzględnienia przepisów międzynarodowych oraz decyzji, czy sprawa powinna być rozpatrywana w Polsce, czy w Anglii.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Kupiłem samochóz zajetu przez komornika
Witam.Kupiłem samochodów poszedłem do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania go, okazało się że jest jest zajęty przez komornika ,to starą z przed 5 lat ,poprzedni właściciel nie odbiera a zadłużenie jest na jeszcze wcześniejszego właściciela .Co powinienem zrobić żeby to wyjaśnić?...
Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry. Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...

Wyszukiwarka