Podatek po sprzedaży działki.

Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny.
Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat.
Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?
anonim cytuj
14-08-2023
To zależy, kiedy doszło do zasiedzenia?
Data prawomocnego postanowienia o zasiedzeniu nie jest datą zasiedzenia. Sąd jedynie stwierdza istniejący stan prawny (który mógł istnieć już od wielu lat).
Sprawdź zatem w postanowieniu, kiedy doszło do zasiedzenia.
Sprawdziłem.
Zasiedzenie jest 1/3 części z 2011 roku,
zasiedzenie 1/3 części z 2015 roku
i spadek 1/3 z 2009 roku. Czy w takim wypadku po sprzedaży całości zapłaci się podatek?

Zatem zarówno zasiedzenie jak i odziedziczenie udziałów w nieruchomości miało miejsce ponad 5 lat temu. Podatek nie wystąpi.

anonim cytuj
14-08-2023
Zasiedzenie jest 1/3 części z 2011 roku, zasiedzenie 1/3 części z 2015 roku i spadek 1/3 z 2009 roku.

W świetle powyższych dat oraz obowiązujących przepisów polskiego prawa podatkowego (art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych), dochód uzyskany z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlega opodatkowaniu, jeżeli między dniem nabycia nieruchomości a dniem jej zbycia upłynęło co najmniej 5 lat.

W odniesieniu do Twojej sytuacji:

1/3 część nabyta w drodze zasiedzenia w 2011 roku: upłynęło 12 lat.
1/3 część nabyta w drodze zasiedzenia w 2015 roku: upłynęło 8 lat.
1/3 część nabyta w drodze spadku w 2009 roku: upłynęło 14 lat.
Każdy z tych okresów przekracza wymagane 5 lat, zatem dochód z odpłatnego zbycia całości działki nie podlega opodatkowaniu.

Warto jednak zwrócić uwagę, że w przypadku zbycia nieruchomości nabycia w drodze dziedziczenia, są pewne dodatkowe przesłanki, które mogą wpłynąć na opodatkowanie, ale w opisanym przypadku nie wpływają one na wynik.

Tak więc, jeżeli spełnione są wszystkie warunki, nie będziesz zobowiązany do zapłaty podatku od dochodu uzyskanego ze sprzedaży całości działki.

anonim cytuj
14-08-2023
Mając to na uwadze, chciałbym jeszcze zapytać: Jeśli planuję teraz wybudować na tej działce budynek i sprzedać go razem z działką, czy dochód z tej sprzedaży również nie będzie podlegał opodatkowaniu, biorąc pod uwagę, że spełniam warunki dotyczące 5-letniego okresu? Czy budowa budynku wpłynie jakoś na moją sytuację podatkową?

anonim cytuj
14-08-2023
Co do zasady, dochód uzyskany z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlega opodatkowaniu, jeżeli między dniem nabycia nieruchomości a dniem jej zbycia upłynęło co najmniej 5 lat, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Jeśli chodzi o budowę budynku na działce, należy wziąć pod uwagę, że dochód uzyskany z odpłatnego zbycia budynku będzie podlegał opodatkowaniu, jeżeli między dniem jego zakończenia a dniem zbycia upłynie mniej niż 5 lat. Data zakończenia budowy to moment, w którym budynek zostanie oddany do użytku, zgodnie z odpowiednimi przepisami dotyczącymi budownictwa.

W związku z powyższym, jeśli zamierzasz sprzedać działkę wraz z nowo wybudowanym budynkiem przed upływem 5 lat od dnia jego oddania do użytku, dochód z takiej sprzedaży będzie podlegał opodatkowaniu.

Reasumując, budowa budynku na działce wpływa na sytuację podatkową w zakresie opodatkowania dochodu uzyskanego z jego sprzedaży. Dla uniknięcia opodatkowania należałoby poczekać co najmniej 5 lat od momentu oddania budynku do użytku przed jego sprzedażą.

anonim cytuj
14-08-2023
A co w przypadku, jeśli nie sprzedam od razu całej działki z budynkiem, ale najpierw wynajmę budynek na kilka lat, a potem dopiero sprzedam? Czy opodatkowanie dochodu ze sprzedaży będzie wtedy obowiązywać tak samo, jak w przypadku bezpośredniej sprzedaży po zakończeniu budowy? Czy też wynajem wpłynie w jakiś sposób na ten proces? Mam również na myśli ewentualne koszty związane z wynajmem - czy mogę je odliczyć od dochodu ze sprzedaży?

anonim cytuj
14-08-2023
W przypadku, gdy decydujesz się najpierw wynająć budynek, a następnie go sprzedać, należy rozpatrywać dwie oddzielne sytuacje podatkowe:

Dochód z wynajmu nieruchomości podlega opodatkowaniu. Koszty uzyskania przychodów (np. naprawy, ubezpieczenie, amortyzacja) można odliczyć od przychodów uzyskanych z wynajmu, co wpłynie na obniżenie podstawy opodatkowania z tego tytułu.

Jeżeli chodzi o sprzedaż budynku po upływie kilku lat od wynajmu, kluczowy jest moment zakończenia budowy i oddania budynku do użytku. Jak wspomniano wcześniej, aby uniknąć opodatkowania z tytułu odpłatnego zbycia budynku, musisz odczekać co najmniej 5 lat od dnia jego oddania do użytku. Wynajem budynku nie wpłynie na ten okres.

Jeśli zaś chodzi o koszty związane z wynajmem, nie mogą one być odliczone od dochodu uzyskanego ze sprzedaży budynku. Koszty te odliczasz jedynie od dochodów uzyskanych z wynajmu w odpowiednim roku podatkowym.

W związku z powyższym, jeśli planujesz wynajmować budynek na kilka lat, a potem go sprzedać, opodatkowanie dochodu ze sprzedaży będzie dokładnie takie samo, jak gdybyś sprzedał budynek bezpośrednio po zakończeniu budowy (jeśli nie upłynie 5 lat od oddania do użytku). Wynajem jako taki nie wpłynie na sposób opodatkowania dochodu ze sprzedaży nieruchomości.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie.
Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały speł...
Błąd biura nieruchomości.
Jestem w trakcie starania się o kredyt 2% podpisaliśmy umowę przedwstępna z zadatkiem. Na księdze wieczystej widnieje wpis hipoteki ale dali nam dokumenty potwierdzające ze tej hipoteki nie ma. Przy nas ta pani z biura nieruchomości wyszła żeby zadzwonić do doradcy czy nie będzie problemu z udzieleniem kredytu zapewniła mnie że nie. Już drugi bank odmówił mi z tego powodu wzięcia kredytu doradca twierdzi ze nie może mi przesłać wiadomości z banku...
Pracodawca nie opłaca mi składek ZUS.
Dowiedziałem się, że mój pracodawca nie opłaca mi składek ZUS. Czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania ich? Współpraca z nim niebawem dobiegnie końca, pytanie czy mam jakieś opcje....
Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...

Wyszukiwarka