Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej, mimo to że nie jestem dłużnikiem.
W sytuacji, gdy egzekucja dotyczy nieruchomości, która nie należy do dłużnika, można wnieść sprzeciw od czynności komornika. Sprzeciw wnosi się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy, w ciągu 7 dni od dnia, w którym dowiedziałeś się o czynności egzekucyjnej.
gdzie zgłosić nieuczciwą pracę rzeczoznawcy, który to samo mieszkanie dwa lata temu wycenił na wiele drożej dla innych celów a teraz dla komornika wiele taniej, mimo że generalnie ceny nieruchomości poszły tak znacząco w górę?
Nieuczciwą pracę rzeczoznawcy można zgłosić do Polskiej Federacji Stowarzyszeń Rzeczoznawców Majątkowych. Zgłoszenie takie powinno być dobrze udokumentowane, zawierając wszelkie dowody dotyczące obu wycen.
W dwóch sprawach był to ten sam rzeczoznawca?
Jeżeli ten sam rzeczoznawca dokonywał wyceny nieruchomości w obu przypadkach i wykazał różnice w wycenie, a okoliczności nie uległy istotnej zmianie, można rozważyć wniesienie skargi na jego działanie do odpowiedniego organu nadzoru rzeczoznawców majątkowych.
Jeśli chodzi o opis i oszacowanie wykonane przez rzeczoznawcę w postępowaniu egzekucyjnym, istnieje możliwość zaskarżenia tego opisu i oszacowania przed sądem, zgodnie z art. 840 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego.
Nie zdążyliśmy dopełnić formalności mieszkania i na budynek wszedł komornik, zajmując też nasze mieszkanie, choć dług wcale nie przewyższa i tak zajętych już mieszkań należących do dłużnika. Dłużnikiem jest właściciel budynku.
Jeśli mieszkanie faktycznie nie należy do dłużnika, a jest objęte egzekucją, należy niezwłocznie złożyć sprzeciw wobec czynności egzekucyjnych. W takim przypadku, kluczowe jest dostarczenie sądowi odpowiednich dokumentów potwierdzających status własności mieszkania.
Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia pomogą Państwu lepiej zrozumieć sytuację.