Oszczędności osobiste a majątek wspolny

Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je jakby znowu były majątkiem osobistym?
anonim cytuj
26-01-2024
Kiedy majątek osobisty staje się majątkiem wspólnym? Czy powyższa sytuacja jest tego przykładem?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
Egzekucja komornicza.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Ko...
Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.
Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę....
Wynajem mieszkania od osoby, która straciła pełnomocnictwo.
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem. W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację. Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...

Wyszukiwarka