Umowa darowizny mieszkania.

Babcia chce przepisać dom na mnie i mojego tatę. Tata ma syna z pierwszego małżeństwa, który z nami nie utrzymuje kontaktu. Czy w razie śmierci babci lub taty przyrodni brat ma prawo do zachowku? Jak to wygląda prawnie?
anonim cytuj
11-08-2023
Babci - nie
Po śmierci ojca jego syn z pierwszego małżeństwa będzie ustawowo po nim dziedziczył ( w tym tą część domu) więc nie musi wysuwać roszczeń o zachowek

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli babcia by przepisała całość na mnie, to brat przyrodni ma prawo do żądania czegokolwiek z tego domu?

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli babcia by przepisała całość na mnie, to brat przyrodni ma prawo do żądania czegokolwiek z tego domu?

Darowizna to darowizna bez względu na to jakie zawiera zapisy wchodzi ona w substrat zachowku.
Jedynie umowa dożywocia wyłącza możliwość dochodzenia zachowku z nieruchomości będącej przedmiotem tego aktu notarialnego.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli będzie umowa dożywocia, to jeśli mam męża to część domu musi być przepisana na Niego? I w razie rozstania ma takie same prawa do niego jak i ja?

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli będzie umowa dożywocia, to jeśli mam męża to część domu musi być przepisana na Niego? I w razie rozstania ma takie same prawa do niego jak i ja?

no oczywiście
Umowa dożywocia musi być na obojga małżonków i mąż w razie ewentualnego rozstania ma prawo do połowy nieruchomości

anonim cytuj
11-08-2023
Babcia chce przepisać dom na mnie i mojego tatę. Tata ma syna z pierwszego małżeństwa, który z nami nie utrzymuje kontaktu. Czy w razie śmierci babci lub taty przyrodni brat ma prawo do zachowku? Jak to wygląda prawnie?

Po pierwsze, jeśli chodzi o babcie, jeżeli przepisze ona nieruchomość na Ciebie i Twojego tatę, brat przyrodni nie będzie miał prawa do zachowku po niej, ponieważ zachowek przysługuje tylko w stosunku do najbliższych krewnych zmarłego.

Jeśli natomiast chodzi o Twojego ojca, brat przyrodni będzie miał prawo do zachowku, jeśli zostanie pominięty w spadku. Zachowek w odniesieniu do nieruchomości nabytej przez darowiznę będzie miał charakter roszczenia pieniężnego. To oznacza, że będzie mógł domagać się od Ciebie i Twojego ojca wypłaty sumy pieniężnej, odpowiadającej wartości nieruchomości, z której został wyłączony, ale nie może żądać zwrotu samej nieruchomości.

Jeżeli babcia przepisała całość nieruchomości na Ciebie, to po jej śmierci brat przyrodni nie ma prawa do żądania zachowku z tego tytułu. Niemniej jednak, jak już wcześniej wspomniałem, w przypadku śmierci Twojego ojca, jeżeli zostanie pominięty w spadku, będzie miał prawo do zachowku.

Jedynie umowa dożywocia wyłącza możliwość dochodzenia zachowku z nieruchomości będącej przedmiotem tego aktu notarialnego.

To jest prawda. Umowa dożywocia, sporządzona w formie aktu notarialnego, wyłącza nieruchomość będącą jej przedmiotem z masy spadkowej. Dlatego potencjalny spadkobierca nie może domagać się zachowku z tej nieruchomości.

Nie ma prawnego obowiązku przepisywania części domu na męża w ramach umowy dożywocia. Jeśli jednak zdecydujesz się zawrzeć taką umowę z mężem, obydwoje staniecie się współwłaścicielami nieruchomości. W przypadku rozstania, każde z małżonków będzie miało prawo do połowy nieruchomości, chyba że wcześniej postanowicie inaczej.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeżeli decyduję się na umowę dożywocia z mężem i staniemy się współwłaścicielami nieruchomości, to jak to będzie wyglądać w praktyce? Czy na przykład w przypadku chęci sprzedaży tej nieruchomości obydwoje musimy się zgodzić? I co w sytuacji, gdy jeden z nas chce wynająć swoją część domu, a drugi nie? Jakie mam prawa i obowiązki jako współwłaściciel?

anonim cytuj
11-08-2023
Sprzedaż nieruchomości: Aby sprzedać nieruchomość będącą w współwłasności, wymagana jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Jeżeli jeden z współwłaścicieli nie wyrazi zgody, sprzedaż nieruchomości jest niemożliwa.

Wynajem nieruchomości: Każdy współwłaściciel ma prawo do korzystania z nieruchomości w taki sposób, by nie utrudniać korzystania z niej przez innych współwłaścicieli. W przypadku chęci wynajęcia części nieruchomości przez jednego z współwłaścicieli, powinien uzyskać na to zgodę pozostałych współwłaścicieli. Jeżeli drugi współwłaściciel nie wyrazi zgody, wynajęcie tej części nieruchomości jest niemożliwe.

Prawa i obowiązki jako współwłaściciel: Jako współwłaściciel masz prawo do korzystania z całej nieruchomości, niezależnie od wielkości Twojego udziału w niej. Ponadto, wszelkie koszty związane z utrzymaniem nieruchomości, takie jak podatki czy opłaty eksploatacyjne, powinny być dzielone proporcjonalnie do udziałów poszczególnych współwłaścicieli w nieruchomości. Jeżeli jeden z współwłaścicieli poniesie większe koszty związane z utrzymaniem nieruchomości, ma prawo domagać się zwrotu od pozostałych współwłaścicieli proporcjonalnie do ich udziałów.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
rozwiązanie umowy o pracę
czy umowa zawarta w dniu 1 listopada 1990 roku z urzędem gminy reprezentowanej przez wójta gminy z pracownikiem socjalnym bez podania miejsca wykonywania pracy może być rozwiązana przez Gminny Ośrodek pomocy społecznej reprezentowany przez kierownika Ośrodka ...
ZUS
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w ZUS. Czy jeżeli mając 20 lat (nie uczę się oraz nie pracuję), może mnie "podpiąć" pod swoje ubezpieczenie np. tata, który jest obecnie na emeryturze? Za konkretne odpowiedzi bardzo dziękuję....
Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?...

Wyszukiwarka