dzielenie informacji na temat zarobków córki lub zlecić prywatnemu detektywowi zbieranie takich informacji. Dowody te będą niezbędne w przypadku, gdy zdecydujesz się na wniesienie pozwu o zniesienie lub obniżenie alimentów.
Nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje.
Jeśli jesteś w stanie nawiązać kontakt z córką (bezpośrednio lub pośrednio), warto poprosić ją o przedstawienie dowodów na kontynuowanie nauki lub podjęcie pracy. Jeśli nie jest to możliwe, sąd może również zwrócić się do uczelni lub pracodawcy córki o udostępnienie takich informacji.
Prawa ojca
Warto również podkreślić, że jako ojciec masz pewne prawa wobec córki, nawet jeśli nie masz z nią kontaktu. Jeśli podejrzewasz, że Twoja córka ukrywa przed Tobą pewne informacje na temat swojej sytuacji życiowej, masz prawo wnioskować o udostępnienie tych informacji przez odpowiednie instytucje.
Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony).
Zastanów się nad skorzystaniem z pomocy prawnej w tej sprawie. Adwokat lub radca prawny pomoże Ci ocenić, czy egzekucja przez komornika jest w Twoim przypadku uzasadniona i czy istnieje możliwość zakończenia tej egzekucji.
Zmiana sytuacji córki
Jeśli Twoja córka rzeczywiście podjęła pracę i studiuje zaocznie, jej sytuacja materialna mogła ulec poprawie. Może to być argument na rzecz zniesienia lub obniżenia alimentów. Jednak konieczne będzie udowodnienie tego w sądzie.
Podsumowując, warto zastanowić się nad skorzystaniem z pomocy prawnej w tej sprawie. Adwokat lub radca prawny pomoże Ci ocenić sytuację i przedstawić odpowiednie argumenty w sądzie. Jeśli jesteś zdecydowany na zmianę obecnej sytuacji, warto działać aktywnie i zbierać wszelkie dowody na korzyść Twojej sprawy.