Wypadek przy pracy.

Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy:
- zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem
- pośpiech podczas wykonywanej pracy
- brak koncentracji na wykonywanej czynności
- nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac
Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy.
Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną zewnętrzną, wykonywane było w trakcie poleceń służbowych w miejscu pracy, to doprowadziło do urazu.
Czy ktoś się orientuje, jest obeznany w tej tematyce, takie zapisy dyskwalifikują z otrzymania zwolnienia lekarskiego 100% i odszkodowania z tyt. wypadku przy pracy ? Byłem dość styrany, bo cały czas normy itp.
Mało osób w pracy, przeciążenie obowiązkami, naciski odgórne na wykonanie norm i się zdarzyło. Mam czas do 15.04.2024r. na zapoznanie się z protokołem i może wniesienie poprawek (tego nie wiem). Będę wdzięczny za jakieś rzeczowe sugestie.
anonim cytuj
10-04-2024
Czy przytoczony opis dotyczący przyczynienie się do zdarzenia jest zgodny z prawdą?
Czy istnieją dowody na taki przebieg zdarzenia?

anonim cytuj
10-04-2024
Tak, raczej tak, jest zgodny z prawdą i istnieją na to dowody.
Chociaż sam nie wiem, ciągnąłem pełny wózek taki na 4 kółkach, a w drugiej ręce miałem małą paletę, jechałem na magazyn, postawiłem tą małą paletę, trzymając cały czas drugą ręką ten wózek (on waży 120 kg), a wolną ręką otwierałem drzwi na magazyn i ten wózek jakoś we mnie wjechał. Był pośpiech, zaskoczenie, może trochę przez ten pośpiech zabrakło koncentracji. Chyba też ciągnięcie na raz jedną ręką wózka, a drugą małej palety też pewnie (choć na 100% nie wiem) jest niezgodne z zasadami instruktażu, ale w końcowej części, czy bym miał tą paletę w ręku, czy nie to i tak przecież jedną rękę miałem wolną, a drugą trzymałem ten wózek. Inna sprawa, że te wózki nie mają hamulców oraz, że kiedyś były inne i nie miały z dołu takich ostrych krawędzi, było to zabezpieczone tak jakby.
Te wózki nie mają hamulców oryginalnie i cała ta konstrukcja jest oryginalna, bez przeróbek.

anonim cytuj
10-04-2024
To co dyskwalifikuje ze świadczeń z tytułu wypadku przy pracy ("pełnopłatne" zwolnienie i jednorazowe odszkodowanie) to:
brak kwalifikacji,
stwierdzenie, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.
Kwalifikacja jest, a stwierdzenia zapewne nie ma, ponieważ ustalone przez zespół przyczyny na to nie wskazują. Na wszelki wypadek sprawdź w protokole pkt 5, drugi myślnik. Powinno być "nie stwierdzono".

anonim cytuj
10-04-2024
W protokole w pkt 5, drugi myślnik jest napisane: "nie stwierdzono"
Czyli co, jeśli w protokole uznali, że wyłączną przyczyną wypadku nie było naruszenie przez pracownika przepisów dot. ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub w skutek rażącego niedbalstwa, gdyż jest tam zapisane "NIE STWIERDZONO", to w takim układzie ZUS uzna to za płatne zwolnienie lekarskie 100% oraz komisja lekarska ZUS może przyznać odszkodowanie ?

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?
Witam, mam pytanie. Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
Dożywotnia służebność mieszkania.
Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia....

Wyszukiwarka