Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?

Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie może zasiedzieć udziałów pozostałych żyjących kilkudziesięciu współwłaścicieli i posiadaczy samoistnych tej nieruchomości.
anonim cytuj
10-04-2024
Pytanie czy którykolwiek z tych spadkobierców jest posiadaczem samoistnym i od kiedy. Tylko posiadacz samoistny może doliczyć czas posiadania samoistnego swojego poprzednika prawnego w całości o ile przejął samoistne posiadanie od przyszłego spadkobiercy jeszcze za jego życia (wtedy dolicza na podstawie art. 176 par. 1 kc). Natomiast spadkobierca, który nie przejął za życia spadkobiercy posiadania samoistnego od niego, może doliczyć tylko jako spadkobierca (art. 176 par. 2 kc) a więc w granicach swojego udziału w spadku a nie całego udziału spadkodawcy (SN II CSK445/12).

anonim cytuj
10-04-2024
Mam takie pytanie. Czy udziały zmarłego spadkodawcy -samoistnego posiadacza nie przekazane za życia podlegają sądowemu działowi spadku. Czy jeden ze spadkobierców może odziedziczyć te udziały samoistnego posiadacza -spadkodawcy w toczącym się postępowaniu działowym w sądzie.

anonim cytuj
10-04-2024
Tak (SN IV CSK 691/15).

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?
Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką. Mam w związku z tym dwa pytania. 1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma? 2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żon...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...

Wyszukiwarka