Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?

Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie może zasiedzieć udziałów pozostałych żyjących kilkudziesięciu współwłaścicieli i posiadaczy samoistnych tej nieruchomości.
anonim cytuj
10-04-2024
Pytanie czy którykolwiek z tych spadkobierców jest posiadaczem samoistnym i od kiedy. Tylko posiadacz samoistny może doliczyć czas posiadania samoistnego swojego poprzednika prawnego w całości o ile przejął samoistne posiadanie od przyszłego spadkobiercy jeszcze za jego życia (wtedy dolicza na podstawie art. 176 par. 1 kc). Natomiast spadkobierca, który nie przejął za życia spadkobiercy posiadania samoistnego od niego, może doliczyć tylko jako spadkobierca (art. 176 par. 2 kc) a więc w granicach swojego udziału w spadku a nie całego udziału spadkodawcy (SN II CSK445/12).

anonim cytuj
10-04-2024
Mam takie pytanie. Czy udziały zmarłego spadkodawcy -samoistnego posiadacza nie przekazane za życia podlegają sądowemu działowi spadku. Czy jeden ze spadkobierców może odziedziczyć te udziały samoistnego posiadacza -spadkodawcy w toczącym się postępowaniu działowym w sądzie.

anonim cytuj
10-04-2024
Tak (SN IV CSK 691/15).

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Pozostawione rzeczy po eksmisji.
Witam. Moja mama zrobiła mojemu ojcu eksmisję prawie 4 lata temu. Był komornik, bo wyprowadzać się nie chciał. Sęk w tym, że ma on dużo sprzętów muzycznych. Te sprzęty w dniu egzekucji eksmisji zostały wyniesione z pokoju, który zajmował i przeniesione tylko na dół do innego pokoju (błąd matki, bo nie wynajęła wtedy żadnego garażu na to) Ojciec dostał 4 miesiące na to, ,żeby swoje graty zabrać. Minęły prawie 4 lata a te rzeczy nadal zagracają pok...
Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Wyłudzanie pieniędzy od pracowników przez kierowników?
Witam. Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla. Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...

Wyszukiwarka