Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?

Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie może zasiedzieć udziałów pozostałych żyjących kilkudziesięciu współwłaścicieli i posiadaczy samoistnych tej nieruchomości.
anonim cytuj
10-04-2024
Pytanie czy którykolwiek z tych spadkobierców jest posiadaczem samoistnym i od kiedy. Tylko posiadacz samoistny może doliczyć czas posiadania samoistnego swojego poprzednika prawnego w całości o ile przejął samoistne posiadanie od przyszłego spadkobiercy jeszcze za jego życia (wtedy dolicza na podstawie art. 176 par. 1 kc). Natomiast spadkobierca, który nie przejął za życia spadkobiercy posiadania samoistnego od niego, może doliczyć tylko jako spadkobierca (art. 176 par. 2 kc) a więc w granicach swojego udziału w spadku a nie całego udziału spadkodawcy (SN II CSK445/12).

anonim cytuj
10-04-2024
Mam takie pytanie. Czy udziały zmarłego spadkodawcy -samoistnego posiadacza nie przekazane za życia podlegają sądowemu działowi spadku. Czy jeden ze spadkobierców może odziedziczyć te udziały samoistnego posiadacza -spadkodawcy w toczącym się postępowaniu działowym w sądzie.

anonim cytuj
10-04-2024
Tak (SN IV CSK 691/15).

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Prawdopodobne zwolnienie.
Jestem zatrudniona w firmie od 6 lat. 4 lata nieobecności (3 ciąże +macierzyński i rodzicielski). Podczas mojej nieobecności zaczęły się zwolnienia pracowników ze względu na mały obrót itp. Podejrzewam że po moim powrocie tez tak skończę...pytanie co mi się należy i czy w ogóle mi się coś należy od pracodawcy. Zwolnienia są po prostu za porozumieniem stron "bo nie potrzeba tyle pracowników"....
Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...

Wyszukiwarka