Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?

Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie może zasiedzieć udziałów pozostałych żyjących kilkudziesięciu współwłaścicieli i posiadaczy samoistnych tej nieruchomości.
anonim cytuj
10-04-2024
Pytanie czy którykolwiek z tych spadkobierców jest posiadaczem samoistnym i od kiedy. Tylko posiadacz samoistny może doliczyć czas posiadania samoistnego swojego poprzednika prawnego w całości o ile przejął samoistne posiadanie od przyszłego spadkobiercy jeszcze za jego życia (wtedy dolicza na podstawie art. 176 par. 1 kc). Natomiast spadkobierca, który nie przejął za życia spadkobiercy posiadania samoistnego od niego, może doliczyć tylko jako spadkobierca (art. 176 par. 2 kc) a więc w granicach swojego udziału w spadku a nie całego udziału spadkodawcy (SN II CSK445/12).

anonim cytuj
10-04-2024
Mam takie pytanie. Czy udziały zmarłego spadkodawcy -samoistnego posiadacza nie przekazane za życia podlegają sądowemu działowi spadku. Czy jeden ze spadkobierców może odziedziczyć te udziały samoistnego posiadacza -spadkodawcy w toczącym się postępowaniu działowym w sądzie.

anonim cytuj
10-04-2024
Tak (SN IV CSK 691/15).

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich? Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urz...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Upadłość konsumencka.
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej. Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...

Wyszukiwarka