Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?

Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie może zasiedzieć udziałów pozostałych żyjących kilkudziesięciu współwłaścicieli i posiadaczy samoistnych tej nieruchomości.
anonim cytuj
10-04-2024
Pytanie czy którykolwiek z tych spadkobierców jest posiadaczem samoistnym i od kiedy. Tylko posiadacz samoistny może doliczyć czas posiadania samoistnego swojego poprzednika prawnego w całości o ile przejął samoistne posiadanie od przyszłego spadkobiercy jeszcze za jego życia (wtedy dolicza na podstawie art. 176 par. 1 kc). Natomiast spadkobierca, który nie przejął za życia spadkobiercy posiadania samoistnego od niego, może doliczyć tylko jako spadkobierca (art. 176 par. 2 kc) a więc w granicach swojego udziału w spadku a nie całego udziału spadkodawcy (SN II CSK445/12).

anonim cytuj
10-04-2024
Mam takie pytanie. Czy udziały zmarłego spadkodawcy -samoistnego posiadacza nie przekazane za życia podlegają sądowemu działowi spadku. Czy jeden ze spadkobierców może odziedziczyć te udziały samoistnego posiadacza -spadkodawcy w toczącym się postępowaniu działowym w sądzie.

anonim cytuj
10-04-2024
Tak (SN IV CSK 691/15).

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Komornik ściąga pieniądze z konta
Witam, proszę o poradę. Dziś powinnam dostać wypłatę i dostałam 800zl mniej, żadnego ostrzeżenia kompletnie. Jak się okazało komornik mi ściąga z konta niezłe sumy. Nie miałam żadnej sprawy, o niczym mi nie wiadomo, a dowiedziałam się że musiałby być sprawa. Czy jak pójdę do sądu dowiem się czy była jakaś sprawa? Jak to wygląda? Jest teraz tyle oszustw. I czy jak pójdę dowiedzieć się w sądzie muszę mieć coś ze sobą ?...
sprzedaż motocyklu
Witam. Mam motocykl kupiony na umowę kupna sprzedaży, koleś który chce go ode mnie kupić chce żebym go najpierw zarejestrował na siebie bo są 3 umowy i boi się że coś będzie nie tak i teraz pytanie czy mogę go sprzedać tego samego dnia co zarejestruje na siebie np jutro rano a po polodniu go sprzedac?...
57statystyka-publiczna
Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności – mówił prof. Robert Suwaj z Politechniki Warszawskiej, adwokat w kancelarii Suwaj, Zachariasz Legal. – Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane. Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu – podkreślał. Za przypadek mniejszej wagi przep...
brak zwrotu pieniędzy
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...

Wyszukiwarka