Wynagrodzenie za korzystanie z mojej części mieszkania.

Witam czy mogę od byłego męża brać czynsz za korzystanie z mojej części mieszkania? Mieszkanie jest wspólne, jest podział po 50%z czego ja przez 5lat nie korzystałam ze swojej części.
anonim cytuj
17-11-2023
Możesz ale nie czynszu tylko wynagrodzenia za korzystanie ponad jego udział. A jak to się stało, że z tego mieszkania nie korzystałaś? Zabraniał Ci czy wyprowadziłaś się dobrowolnie i nie chciałaś z lokalu korzystać?

anonim cytuj
17-11-2023
Nie możesz żądać czynszu. Możesz żądać za używanie nieruchomości ponad jego udział. Natomiast na początek należy go wezwać do dopuszczenia do współposiadania. Jeśli nie zareaguje to wystąpić z powództwem o dopuszczenie do współposiadania i żądać wynagrodzenia za używanie nieruchomości ponad udział jaki mu przypada.

anonim cytuj
17-11-2023
Tylko wtedy, jeśli nie dopuszcza Panią do współposiadania.
Zmienił zamki nie udostępnia kluczy nie pozwala nawet wejść po rzeczy.

To należałoby mu wysłać wezwanie do wydania nieruchomości. I jeśli nadal będzie utrudniał Pani korzystanie to wnieść do sądu o korzystanie ponad swój udział.

anonim cytuj
17-11-2023
On jest współwłaścicielem mieszkania więc nie masz prawa żądać od niego czynszu. Możesz jednak wystąpić o zniesienie współwłasności i wówczas jednemu sąd przyzna mieszkanie na wyłączną własność i będzie on musiał spłacić drugą osobę. Alternatywą jest nakazanie przez sąd sprzedaży mieszkania i podział środków.
W ramach zniesienia współwłasności możesz domagać się zwrotu poniesionych nakładów.

anonim cytuj
17-11-2023
Wynagrodzenie za korzystanie ponad udział. Jeżeli jeden ze współwłaścicieli mieszkania korzysta z całości nieruchomości wyłączając drugiego współwłaściciela, drugi współwłaściciel ma prawo do żądania wynagrodzenia za korzystanie z nieruchomości ponad udział, jaki mu przypada. Takie wynagrodzenie nie jest czynszem, lecz rekompensatą za wyłączne korzystanie z nieruchomości przez jednego ze współwłaścicieli.

Wymóg dopuszczenia do współposiadania. Zgodnie z art. 199 Kodeksu cywilnego, każdy ze współwłaścicieli ma prawo do współposiadania nieruchomości. Jeśli były mąż nie dopuszcza byłej żony do współposiadania, należy najpierw wezwać go do dopuszczenia do współposiadania. W przypadku odmowy, możliwe jest wystąpienie do sądu o dopuszczenie do współposiadania i jednocześnie o wynagrodzenie za używanie nieruchomości ponad udział.

Postępowanie sądowe. W sytuacji, gdy były mąż nie dopuszcza do współposiadania mimo wezwania, konieczne może być wystąpienie z powództwem do sądu. Sąd może orzec o dopuszczeniu do współposiadania oraz o obowiązku zapłaty wynagrodzenia za korzystanie z nieruchomości ponad udział.

Zniesienie współwłasności. Innym rozwiązaniem jest wystąpienie do sądu o zniesienie współwłasności, co jest możliwe na podstawie art. 195 i następnych Kodeksu cywilnego. W ramach tego postępowania sąd może zarządzić podział nieruchomości (jeśli jest to możliwe) lub jej sprzedaż i podział uzyskanych środków między współwłaścicieli.

Podsumowując, w sytuacji, gdy jeden ze współwłaścicieli mieszkania korzysta z nieruchomości wyłączając drugiego współwłaściciela, istnieje podstawa do domagania się wynagrodzenia za korzystanie z nieruchomości ponad przysługujący udział. Procedura ta wymaga odpowiednich działań prawnych, a w niektórych przypadkach – interwencji sądowej.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o alimenty
Witam. Nigdy nie wniosłam do sądu o alimenty dla syna. Ojciec dziecka 2x zapłacił synowi pieniążki przekazem pocztowym o tytule: ALIMENTY ZA MIESIĄC 09, 10,11 na syna..... Teraz pisze Pozew o Alimenty dla mojego syna. Czy sąd może uwzględnić te 2 przekazy jako alimenty mimo że nigdy nic nie było sadownie ustalone?...
Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.
Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny. Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko...
odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orze...
Czy należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?
Zastanawia mnie moja sytuacja. Pozostawałem na zasiłku chorobowym do dnia 15 marca b.r. Następnie dnia 16 marca podjąłem umowę o pracę i pracowałem do 3 kwietnia. Następnego dnia (tj. 4 kwietnia) pojawiły się silne objawy choroby i lekarz wystawił zwolnienie. Czy w takiej sytuacji należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?...

Wyszukiwarka