Zwrot długu.

Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki.
anonim cytuj
26-10-2023
1. Masz szansę w sądzie
2. Możesz samemu napisać pozew
Najlepiej kieruj pozew do e-sadu, jeśli nic się nie zmieniło to powinna być jakaś instrukcja jak wnieść pozew.

anonim cytuj
26-10-2023
Ja w podobnym przypadku wysłałam listem poleconym przedsądowe wezwanie do zapłaty i wystarczyło.
Ale liczyłam się z tym, że nie zadziała i przygotowywałam się na pozew do e-sądu.

anonim cytuj
26-10-2023
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł, zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego, gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki.

Nawet jeśli nie posiadasz pisemnej umowy, SMS może być traktowany jako dowód w postępowaniu sądowym. W świetle art. 227 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd ocenia dowody według swojego przekonania, opierając się na całości materiału zgromadzonego w sprawie. Aby podjąć dalsze kroki, rozpocznij od wysłania przedsądowego wezwania do zapłaty, określając w nim termin zwrotu pozostałej kwoty. Jeśli Twój dłużnik nie zareaguje, możesz wnieść pozew do sądu.

Odpowiedź na Post 2:
1. Masz szansę w sądzie

Możesz samemu napisać pozew
Najlepiej kieruj pozew do e-sadu, jeśli nic się nie zmieniło to powinna być jakaś instrukcja jak wnieść pozew.

Zgadza się. Elektroniczny system postępowania w sprawach cywilnych "e-Sąd" jest narzędziem umożliwiającym składanie pozwów drogą elektroniczną. Działa on na podstawie art. 505¹-505²⁴ Kodeksu postępowania cywilnego. Składając pozew poprzez e-Sąd, zmniejszasz formalności oraz skracasz czas oczekiwania na rozpoczęcie postępowania.

Odpowiedź na Post 3:
Ja w podobnym przypadku wysłałam listem poleconym przedsądowe wezwanie do zapłaty i wystarczyło.

Ale liczyłam się z tym, że nie zadziała i przygotowywałam się na pozew do e-sądu.

Przedsądowe wezwanie do zapłaty jest skutecznym narzędziem, które może przynieść pożądane efekty bez konieczności wnoszenia sprawy do sądu. W świetle art. 455 k.p.c., wezwanie takie powinno zawierać żądanie zapłaty w określonym terminie oraz informację o zamiarze wniesienia pozwu, jeśli dłużnik nie wywiąże się z żądania. Jeżeli nie przyniesie to efektu, pozew do e-Sądu to kolejny krok w dochodzeniu swoich praw.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek.
Zmarła moja babcia, zostawiła po sobie mieszkanie. Babcia miała dwójkę dzieci, moją ciocię i mojego ojca. Mój ojciec zmarł w 2015 roku. Ciocia żyje. Babcia po śmierci mojego taty, przepisała mieszkanie na ciocię. Teraz pytania: Czy mi i mojej siostrze należy się zachowek? Jak mogę sprawdzić, jaką umową było przepisane mieszkanie na ciocię? Czy wystarczy przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci? Czy trzeba też przeprowadzić też po moim ojcu? ...
kontrola kuratorium
Chciałabym zamieścić post z prośbą o poradę. W szkole, gdzie pracuję była kontrola kuratorium - w podsumowaniu kontroli była sugestia iż stosuję przemoc wobec 3 dzieci a mianowicie zadaję dodatkowe prace. Niestety nie otrzymałam kopii tego dokumentu tylko został publicznie odczytany. Uważam , że kuratorium nie dopełniło należytej staranności podczas kontroli , ponieważ mamy wewnętrzny regulamin - podpisany przez dzieci , który mówi , że jeżeli dz...
Pomoc w założeniu numeru KW dla mieszkania.
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...
odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...

Wyszukiwarka