Wyłączanie ogrzewania na noc przez własciciela.

Czy właściciel mieszkania może wyłączyć ogrzewanie na noc w piecu gazowym, tłumacząc, że 19stopni to optymalna temperatura?
anonim cytuj
11-12-2022
Nie, właściciel mieszkania nie może wyłączać ogrzewania na noc w piecu gazowym, tłumacząc, że 19 stopni to optymalna temperatura. Właściciel mieszkania odpowiada za zapewnienie odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym ogrzewania, dla jego lokatorów. Zgodnie z przepisami prawnymi, właściciel mieszkania musi zapewnić odpowiednią temperaturę w mieszkaniu, co oznacza, że nie może on wyłączać ogrzewania na noc bez uzasadnionej przyczyny. W takiej sytuacji lokatorzy mogą skontaktować się z inspekcją nadzoru budowlanego w celu wyjaśnienia sytuacji i ewentualnego wszczęcia postępowania w sprawie naruszenia przepisów dotyczących warunków mieszkaniowych.

anonim cytuj
11-12-2022
Tak 19 stopni to rzeczywiście optymalna temperatura. 20-21 określane jest jako ciepło, natomiast 22-23 już jako gorąco. Oczywiście różne osoby różnie odczuwają w zależności od wieku, stanu zdrowia, itp. Proponuję po prostu spotkać się z właścicielem I omówić to na spokojnie, że życzyłaby sobie Pani trochę ciepłej, liczę że dojdziecie do porozumienia...

anonim cytuj
11-12-2022

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne? Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...
Umowa obowiązuję od 1.08, czy jeśli poinformuje pracodawcę tego samego dnia o ciąży to pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?...
Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...
najem mieszkania a rezygnacja
Witam. Od 1 sierpnia wynajmuję mieszkanie z umową na czas określony (1 rok). Mieszkam w nim od 1 października, jednak chciałabym przeprowadzić się do innego. Właścicielka ma zapłacone za listopad z góry oraz kaucję. Jak wygląda kwestia rozwiązania takiej umowy? Jedynie porozumienie stron? (chciałabym odzyskać przynajmniej pieniądze za nadpłacony miesiąc, bo kaucji pewnie nie mogę). ...

Wyszukiwarka