Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?
Nie, to dług spadkowy, czyli męża osobisty. Jeśli jednak jest konto wspólne, komornik może je zająć, będzie kłopot z udowadnianiem, co należy do Pani. Komornik może też zająć cześć wspólnej własności. Zdecydowanie lepiej jest przekonać męża do wydania 50 zł u notariusza niż do końca życia być dłużnikiem. Każdy dochód męża, będzie zajęty, aż do spłacenia długów i ogromnych kosztów komorniczych.
anonim cytuj
10-04-2024
A w przypadku śmierci męża to stanie się problemem żony i dzieci.
anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli spadek nie zostanie odrzucony o czasie, to zostaje się spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza. A jeśli są same długi, bez majątku, to co będzie do spłaty? Jedynie trzeba dokończyć formalności z przyjęciem spadku.
anonim cytuj
10-04-2024
Na szczęście mąż nie ma majątku. Mam majątek przedślubny. Konto też odrębne. Mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Syn też już ma dzieci. Nie wiedziałam tylko czy moje zarobki wchodzą do wspólnego majątku i przez głupotę męża mogę je utracić.
anonim cytuj
10-04-2024
Pani zarobki są majątkiem wspólnym, ale komornik nie zajmie majątku wspólnego. Zajmie wyłącznie majątek dłużnika.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Córka miała samochód na parkingu stacji benzynowej, przejeżdżający gość tirem z naczepą zahaczył o jej samochód i go zniszczył, wysiadł zobaczył co się stało i odjechał. Córka ma wideo z tego zdarzenia ale Policja stwierdziła, że ponieważ nagrane są tylko numery naczepy która w dodatku była wypożyczona nie są w stanie znaleźć winowajcy, albo im się szukać nie chce. Co córka ma zrobić w takim wypadku i gdzie zgłosić?...
Witam, mam takie pytanie mam w rodzinie chorego na schizofrenie paranoidalaną, i tak we wtorek była rozprawa on był pozwanym i strasznych głupot nagadał czym się pogrążył, I teraz moje pytanie czy można to jakoś odkręcić unieważnić rozprawę czy coś takiego, wyrok juz zapadł we wtorek właśnie I teraz się zastanawiamy jak to rozwiązać lub gdzie szukać rozwiązania... bardzo proszę o każda radę bo my juz wyczerpaliśmy pomysły ( podobno nie da się tak...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: