Odpowiedzialność za długi spadkowe.

Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?
anonim cytuj
10-04-2024
Nie, to dług spadkowy, czyli męża osobisty. Jeśli jednak jest konto wspólne, komornik może je zająć, będzie kłopot z udowadnianiem, co należy do Pani. Komornik może też zająć cześć wspólnej własności. Zdecydowanie lepiej jest przekonać męża do wydania 50 zł u notariusza niż do końca życia być dłużnikiem. Każdy dochód męża, będzie zajęty, aż do spłacenia długów i ogromnych kosztów komorniczych.

anonim cytuj
10-04-2024
A w przypadku śmierci męża to stanie się problemem żony i dzieci.

anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli spadek nie zostanie odrzucony o czasie, to zostaje się spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza. A jeśli są same długi, bez majątku, to co będzie do spłaty? Jedynie trzeba dokończyć formalności z przyjęciem spadku.

anonim cytuj
10-04-2024
Na szczęście mąż nie ma majątku. Mam majątek przedślubny. Konto też odrębne. Mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Syn też już ma dzieci. Nie wiedziałam tylko czy moje zarobki wchodzą do wspólnego majątku i przez głupotę męża mogę je utracić.

anonim cytuj
10-04-2024
Pani zarobki są majątkiem wspólnym, ale komornik nie zajmie majątku wspólnego. Zajmie wyłącznie majątek dłużnika.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Wypowiedzenie od szefowej czy za porozumieniem stron? Co będzie dla mnie lepsze?
Witam. Mam umowę zlecenie na czas nieokreślony, jednakże Szefowa chce dać mi wypowiedzenie ponieważ stwierdziła ze przerósł ją nowy lokal i musi zamknąć usługi. Co będzie dla mnie lepsze? Wypowiedzenie od niej czy za porozumieniem stron?...
przejście do drugiej firmy
Witam, jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...
Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...

Wyszukiwarka