Odpowiedzialność za długi spadkowe.

Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?
anonim cytuj
10-04-2024
Nie, to dług spadkowy, czyli męża osobisty. Jeśli jednak jest konto wspólne, komornik może je zająć, będzie kłopot z udowadnianiem, co należy do Pani. Komornik może też zająć cześć wspólnej własności. Zdecydowanie lepiej jest przekonać męża do wydania 50 zł u notariusza niż do końca życia być dłużnikiem. Każdy dochód męża, będzie zajęty, aż do spłacenia długów i ogromnych kosztów komorniczych.

anonim cytuj
10-04-2024
A w przypadku śmierci męża to stanie się problemem żony i dzieci.

anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli spadek nie zostanie odrzucony o czasie, to zostaje się spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza. A jeśli są same długi, bez majątku, to co będzie do spłaty? Jedynie trzeba dokończyć formalności z przyjęciem spadku.

anonim cytuj
10-04-2024
Na szczęście mąż nie ma majątku. Mam majątek przedślubny. Konto też odrębne. Mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Syn też już ma dzieci. Nie wiedziałam tylko czy moje zarobki wchodzą do wspólnego majątku i przez głupotę męża mogę je utracić.

anonim cytuj
10-04-2024
Pani zarobki są majątkiem wspólnym, ale komornik nie zajmie majątku wspólnego. Zajmie wyłącznie majątek dłużnika.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
Dożywotnia służebność mieszkania.
Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia....
Odszkodowanie za wypadek na rowerze.
Witam serdecznie mąż 4 sierpnia tego roku uległ wypadkowi komunikacyjnemu został potrącony jak jechał na ścieżce rowerowej przez samochód, pracował na czarno jedyny żywiciel rodziny, czy można się starać o jakąś rentę z ZUS lub ja o jakieś świadczenia na męża jeżeli przeżyje to co najmniej pół roku będzie trwać leczenie....
wskazany dzień
Dzień dobry, Cytuję tu fragment uzasadnienia sądu. Chciałbym prosić o wykładnię którą z dat wskazuje ta fraza „wskazany dzień” czytając literalnie ten tekst i na jakiej podstawie. Stosownie do dyspozycji przepisu art. 480 indeks 2 § 1 i § 2 pkt 1 k.p.c. termin dla pozwanego do wniesienia środka zaskarżenia od nakazu zapłaty wynosi dwa tygodnie od dnia doręczenia nakazu w przypadku nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upomin...

Wyszukiwarka