Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?
Nie, to dług spadkowy, czyli męża osobisty. Jeśli jednak jest konto wspólne, komornik może je zająć, będzie kłopot z udowadnianiem, co należy do Pani. Komornik może też zająć cześć wspólnej własności. Zdecydowanie lepiej jest przekonać męża do wydania 50 zł u notariusza niż do końca życia być dłużnikiem. Każdy dochód męża, będzie zajęty, aż do spłacenia długów i ogromnych kosztów komorniczych.
anonim cytuj
10-04-2024
A w przypadku śmierci męża to stanie się problemem żony i dzieci.
anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli spadek nie zostanie odrzucony o czasie, to zostaje się spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza. A jeśli są same długi, bez majątku, to co będzie do spłaty? Jedynie trzeba dokończyć formalności z przyjęciem spadku.
anonim cytuj
10-04-2024
Na szczęście mąż nie ma majątku. Mam majątek przedślubny. Konto też odrębne. Mąż ma syna z pierwszego małżeństwa. Syn też już ma dzieci. Nie wiedziałam tylko czy moje zarobki wchodzą do wspólnego majątku i przez głupotę męża mogę je utracić.
anonim cytuj
10-04-2024
Pani zarobki są majątkiem wspólnym, ale komornik nie zajmie majątku wspólnego. Zajmie wyłącznie majątek dłużnika.
Mam zapytanie:
Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną?
Drugie zapytanie:
Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł
Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo?
Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi. ...
Na umowie mam zapis, że do 5tego każdego miesiąca jest wypłata, a od kilku miesięcy jest ona 6 lub 7 dnia miesiąca. Gdy 5 wypada w dzień wolny wypłatę mamy spozniona. Pracodawca w odpowiedzi na zapytania o czasie wypłaty odp, że on robi przelew 5tego i jest kryty bo z jego konta wypłata wychodzi, tylko, że robi to 5 ale o godz 20. Czy wypłata powinna być 5tego na koncie pracownika?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: