Dział spadku a choroba jednego ze spadkobierców

Co w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest chory - ma Alzheimera. ?
Babcia nie poukladala spraw spadkowych przed śmiercią- zmarła nagle. Dziadek został sam. Nie podejmuje żadnych decyzji . Nie dysponuje i nie rozporządza pieniedzmi- opiekuje się nim ja( wnuczka ) i wujek.
Chce założyć sprawdzę o nabycie spadku .
Jak to będzie z dziadkiem ?
anonim cytuj
08-04-2024

Sugerowane Tematy

Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Spadek po śmierci małżonka.
Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej. Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa) Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej. Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....

Wyszukiwarka