Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.

Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi:
Czy wypowiedzenie jest skuteczne?
Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowiedzeniem (umowa przekształciła się w czas nieokreślony rok temu)
Dodam że płacimy regularnie, mamy małe dziecko i nie było nas nawet w województwie wiec zdjęcie wypowiedzenia na maila widzieliśmy dopiero w sierpniu będąc na wakacjach.
anonim cytuj
08-08-2022
Wynajmujący może wypowiedzieć umowę tylko w trybie art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Więc to wypowiedzenie jest nieskuteczne

anonim cytuj
09-08-2022
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi:

Czy wypowiedzenie jest skuteczne?

Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowiedzeniem (umowa przekształciła się w czas nieokreślony rok temu)

Dodam że płacimy regularnie, mamy małe dziecko i nie było nas nawet w województwie wiec zdjęcie wypowiedzenia na maila widzieliśmy dopiero w sierpniu będąc na wakacjach.

Jeśli umowa wynajmu na czas nieokreślony była zawarta na piśmie i nie zawierała klauzuli dotyczącej jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia, to:

Wypowiedzenie umowy najmu na czas nieokreślony wymaga wskazania powodu wypowiedzenia, zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego. Jeżeli wypowiedzenie nie zawiera uzasadnienia, może być uznane za nieważne.
Zgodnie z art. 673 § 1 Kodeksu Cywilnego, jeżeli w umowie na czas nieokreślony nie przewidziano inaczej, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące. Niemniej jednak, warto sprawdzić treść umowy, gdyż strony mają prawo umówić się na inny okres wypowiedzenia.
Jeżeli chodzi o dostarczenie wypowiedzenia pocztą elektroniczną, warto zwrócić uwagę na to, czy strony uprzednio zgodziły się na taki sposób doręczenia. W przypadku braku takiej zgody, wypowiedzenie przesłane jedynie drogą elektroniczną może być nieskuteczne.
Ponadto, jeśli wypowiedzenie jest nieważne z powodów proceduralnych, to nadal istnieje możliwość, że wynajmujący ponowi próbę wypowiedzenia umowy, ale z zachowaniem wszystkich wymaganych formalności.
Jeśli chodzi o
Wynajmujący może wypowiedzieć umowę tylko w trybie art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Więc to wypowiedzenie jest nieskuteczne
- warto dodać, że wspomniana ustawa dotyczy najmu lokali mieszkalnych w zasobie gminy, a nie umów prywatnych. W przypadku umów prywatnych należy kierować się przepisami Kodeksu Cywilnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...
Dziedziczenie na podstawie testamentu.
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie został sporządzony testament więc na mnie i na siostrę przypada po 1/2 majątku. W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie które wcześniej wynajmowane było przez siostrę zmarłego (umowa podpisana jest do czerwca przyszłego roku). Moje pytania brzmią, jakie prawa mam do tego mieszkania (czy mogę mieszkać w nim itp.)? W jaki sposób podejść do podziału majątku w formie tego mieszkania?...
Mój ojciec ma liczne zadłużenia i zajęcia komornicze, w jaki sposób się przed tym uchronić oraz swoją rodzinę?
Witam. Mój ojciec ma liczne zadłużenia i zajęcia komornicze na pensji. Czy w związku z tym jest możliwość, że ja jako córka będę musiała te zadłużenia spłacać? Jeśli tak, w jaki sposób się przed tym uchronić oraz swoją rodzinę (mojego męża i dzieci)? Dziękuję pozdrawiam....

Wyszukiwarka