Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy?
Witam! Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy który przebywa na l4? Obecnie przebywam na l4 od 5 dni. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda?
Pracodawca nie może zwolnić. To nie on Ciebie zatrudnia. Ale w przypadku długotrwałej chorobowy może być powodem wniosku pracodawcy do PUP o przetrwanie stażu.
anonim cytuj
14-01-2024
Wiem, że nie może zwolnić źle się wyraziłam chodziło mi o to czy może napisać o rezygnację do urzędu PRACY po kilku dniach choroby.
Witam serdecznie.
Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę.
Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc?
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: