Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy?
Witam! Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy który przebywa na l4? Obecnie przebywam na l4 od 5 dni. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda?
Pracodawca nie może zwolnić. To nie on Ciebie zatrudnia. Ale w przypadku długotrwałej chorobowy może być powodem wniosku pracodawcy do PUP o przetrwanie stażu.
anonim cytuj
14-01-2024
Wiem, że nie może zwolnić źle się wyraziłam chodziło mi o to czy może napisać o rezygnację do urzędu PRACY po kilku dniach choroby.
Hej! Zostałam zatrudniona w październiku 2023 roku. Wykorzystałam już dwa dni urlopu na żądanie. Jak to działa z urlopem na żądanie? Wiem, że są 4 dni w ciągu roku. Rok ten liczy się jako kalendarzowy (czyli miałabym znowu 4 dni od 1 stycznia 2024 r.) czy rok od zatrudnienia? (czyli nabywam prawo do kolejnych 4 dni dopiero w październiku 2024). ...
Dobry wieczór
Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu.
Były mąż nie spłaca tych zobowiązań.
Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam
"coś" podczas zaciągania przez niego kredytu.
Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku.
Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...
Dzień dobry,
proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Otóż:
trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest...
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: