Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy?
Witam! Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy który przebywa na l4? Obecnie przebywam na l4 od 5 dni. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda?
Pracodawca nie może zwolnić. To nie on Ciebie zatrudnia. Ale w przypadku długotrwałej chorobowy może być powodem wniosku pracodawcy do PUP o przetrwanie stażu.
anonim cytuj
14-01-2024
Wiem, że nie może zwolnić źle się wyraziłam chodziło mi o to czy może napisać o rezygnację do urzędu PRACY po kilku dniach choroby.
Dzień dobry,
podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości z zawartym terminem do końca października.
Od kilku miesięcy brak kontaktu z kupującym, nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy.
Co się stanie kiedy czas zawarty na umowie zostanie przekroczony?
Co mogę z tym zrobić?...
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową.
Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii.
Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać.
Zwróciłam się do Rzecz...
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie?
Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: