Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy?
Witam! Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy który przebywa na l4? Obecnie przebywam na l4 od 5 dni. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda?
Pracodawca nie może zwolnić. To nie on Ciebie zatrudnia. Ale w przypadku długotrwałej chorobowy może być powodem wniosku pracodawcy do PUP o przetrwanie stażu.
anonim cytuj
14-01-2024
Wiem, że nie może zwolnić źle się wyraziłam chodziło mi o to czy może napisać o rezygnację do urzędu PRACY po kilku dniach choroby.
Moja siostra wynajmuje mieszkanie od 2 lat w jednym miejscu. 8.01 skończyła się umowa i właściciel przedłużył na kolejne 2 lata. Wczoraj właściciel napisał jej smsa ze ma 2 dni na wyprowadzkę bo chce wyremontować i sprzedać mieszkanie. Na umowie ma okres wypowiedzenia najmu 30 dni. Siostra ma 2 dzieci. Nie znajdzie mieszkania tak szybko. Co w takiej sytuacji zrobić? Ma opłacone za miesiąc styczeń....
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Jestem w nowej pracy od miesiąca dowiedziałam się kilka dni temu że jestem w ciąży co teraz… jak to wygląda ze strony ZUSu?? Umowa o pracę oczywiście....
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).)
Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania
1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: