Czy należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?

Zastanawia mnie moja sytuacja.
Pozostawałem na zasiłku chorobowym do dnia 15 marca b.r. Następnie dnia 16 marca podjąłem umowę o pracę i pracowałem do 3 kwietnia. Następnego dnia (tj. 4 kwietnia) pojawiły się silne objawy choroby i lekarz wystawił zwolnienie. Czy w takiej sytuacji należy mi się prawo do zasiłku chorobowego?
anonim cytuj
07-04-2024
Coś więcej? Będąc zatrudniony? Czy po ustaniu zatrudnienia? Jak długo byłeś na tym zasiłku?

anonim cytuj
07-04-2024
Byłem na zwolnieniu w sumie przez 2 miesiące (19 dni po ustaniu zatrudnienia była to także umowa o prace) Nowa umowa została zawarta dnia następnego po pobycie na l4 czyli jakby nie było przerwy w ubezpieczeniu.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.
Odchodzę z pracy, gdyż pracodawca stosował mobbing. Wypowiedziałem umowę za porozumieniem stron 2 tygodnie temu. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim do końca września czyli okresu wypowiedzenia. Otrzymałem dziś takiego smsa od pracodawcy. ""Szanowny Panie Adamie, w związku z popełnionymi przez Pana błędami w pracy moje biuro poniosło stratę finansową w wysokości 910,40 zł. Jeśli chce Pan poznać szczegóły i polubownie załatwić tę spra...
Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Podatek od nieruchomości.
Hej, bardzo proszę o poradę. 8 lat temu wyjechałam na studia do Łodzi i dostałam od dziadków darowiznę na zakup kawalerki w bloku. Przy podpisaniu aktu notarialnego nie zostałam poinformowana o konieczności zgłoszenia się z tym do Urzędu Miasta, a niestety jako nieogarnięta 19-latka nie byłam świadoma że mam taki obowiązek. 2 tygodnie temu z mężem kupiliśmy działkę, notariusz powiadomił nas że mamy 14 dni na zgłoszenie tego w urzędzie gminy. G...

Wyszukiwarka