Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?

Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja?
Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem.
Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile.
anonim cytuj
07-04-2024
W umowie nie ma NIC o prowizji, tylko było w ogłoszeniu że biuro pobiera prowizje.

anonim cytuj
07-04-2024
To skąd zdziwienie?

anonim cytuj
07-04-2024
Bo biuro pobiera do 5% prowizji.

anonim cytuj
07-04-2024
Może Pani wkleić regulamin biura ze strony internetowej, treść ogłoszenia, cokolwiek?
Nie rozumiem pytania: czy to jest fair decyzja? Aby cokolwiek napisać potrzebujemy treści umowy.

anonim cytuj
07-04-2024
Usługa pośrednictwa nieruchomości jest usługa płatną, o czym informacja była w ogłoszeniu.
Przepisy nie regulują widełek procentowo-wartościowych dla tego typu usług.
Z tego co rozumiem to Pani już zapłaciła i wynajęła mieszkanie - co Pani chce osiągnąć w tym momencie? Czy zgłaszała Pani zastrzeżenia co do ceny pośrednikowi?

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...
sprzedaż telefonu
Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedł...
Sprzedaż mieszkania z kredytem po rozstaniu.
Mam problem z byłą partnerką. Kupiliśmy wspólnie mieszkanie za 120000 zł, na ten cel zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny. Obecnie mieszkanie warte jest około 300000 zł, a kredytu do spłaty jeżeli chodzi o kapitał pozostało około 90000 zł. Swoją połowę będę sprzedawał byłej, ona uważa że należy mi się tylko około 30000 zł, czyli połowa kwoty spłaconych już rat z odsetkami, moim zdaniem powinna spłacić mnie w kwocie 150000 czyli połowa obecnej...
Ubezwłasnowolnienie.
Cześć, mam takie pytanie, składając wniosek o ubezwłasnowolnienie, można wnioskować o wyłączenie ze sprawy osobę, której wniosek dotyczy? Nie chodzi o pominięcie biegłych, a brak konieczności bycia na sprawie, dla tej osoby będzie to bardzo duży stres, co potwierdza sam wniosek, nie chciałbym musieć targać tej osoby po sądach i tak nachodzi się po biegłych, z resztą już nie pierwszy raz....

Wyszukiwarka