Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?

Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja?
Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem.
Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile.
anonim cytuj
07-04-2024
W umowie nie ma NIC o prowizji, tylko było w ogłoszeniu że biuro pobiera prowizje.

anonim cytuj
07-04-2024
To skąd zdziwienie?

anonim cytuj
07-04-2024
Bo biuro pobiera do 5% prowizji.

anonim cytuj
07-04-2024
Może Pani wkleić regulamin biura ze strony internetowej, treść ogłoszenia, cokolwiek?
Nie rozumiem pytania: czy to jest fair decyzja? Aby cokolwiek napisać potrzebujemy treści umowy.

anonim cytuj
07-04-2024
Usługa pośrednictwa nieruchomości jest usługa płatną, o czym informacja była w ogłoszeniu.
Przepisy nie regulują widełek procentowo-wartościowych dla tego typu usług.
Z tego co rozumiem to Pani już zapłaciła i wynajęła mieszkanie - co Pani chce osiągnąć w tym momencie? Czy zgłaszała Pani zastrzeżenia co do ceny pośrednikowi?

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Wynajem mieszkania.
Tydzień temu zdaliśmy właścicielom mieszkanie po trzyletnim najmie. Spisaliśmy protokół w którym były uwzględnione wycena naprawy podłogi, sprzątanie/czyszczenie krzeseł i naprawa frontu zmywarki. Więcej nic. Dziś właścicielka mieszkania pisze mi jeszcze coś o pralce. Wytarta była farba przy drzwikach pralki, ale to już było kiedy się wprowadzaliśmy. Nie ma nic na ten temat w protokole. 1. Czy musimy ponosić koszt "naprawy" tego, jeśli...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...

Wyszukiwarka