Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?

Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja?
Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem.
Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile.
anonim cytuj
07-04-2024
W umowie nie ma NIC o prowizji, tylko było w ogłoszeniu że biuro pobiera prowizje.

anonim cytuj
07-04-2024
To skąd zdziwienie?

anonim cytuj
07-04-2024
Bo biuro pobiera do 5% prowizji.

anonim cytuj
07-04-2024
Może Pani wkleić regulamin biura ze strony internetowej, treść ogłoszenia, cokolwiek?
Nie rozumiem pytania: czy to jest fair decyzja? Aby cokolwiek napisać potrzebujemy treści umowy.

anonim cytuj
07-04-2024
Usługa pośrednictwa nieruchomości jest usługa płatną, o czym informacja była w ogłoszeniu.
Przepisy nie regulują widełek procentowo-wartościowych dla tego typu usług.
Z tego co rozumiem to Pani już zapłaciła i wynajęła mieszkanie - co Pani chce osiągnąć w tym momencie? Czy zgłaszała Pani zastrzeżenia co do ceny pośrednikowi?

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Przerwa w alimentacji za zgodą dziecka.
Sytuacja wygląda tak, partner wpłaca alimenty przez komornika na 18 letnia córkę. Ona zrzekła się egzekucji komorniczej alimentów, wczoraj do niego zadzwoniła że od lutego do września nie chce alimentów bo przerwała edukację. Ale od września chce je ponownie.. co zrobić żeby odbyło się to z godnie z prawem?...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...

Wyszukiwarka