Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?

Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja?
Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem.
Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile.
anonim cytuj
07-04-2024
W umowie nie ma NIC o prowizji, tylko było w ogłoszeniu że biuro pobiera prowizje.

anonim cytuj
07-04-2024
To skąd zdziwienie?

anonim cytuj
07-04-2024
Bo biuro pobiera do 5% prowizji.

anonim cytuj
07-04-2024
Może Pani wkleić regulamin biura ze strony internetowej, treść ogłoszenia, cokolwiek?
Nie rozumiem pytania: czy to jest fair decyzja? Aby cokolwiek napisać potrzebujemy treści umowy.

anonim cytuj
07-04-2024
Usługa pośrednictwa nieruchomości jest usługa płatną, o czym informacja była w ogłoszeniu.
Przepisy nie regulują widełek procentowo-wartościowych dla tego typu usług.
Z tego co rozumiem to Pani już zapłaciła i wynajęła mieszkanie - co Pani chce osiągnąć w tym momencie? Czy zgłaszała Pani zastrzeżenia co do ceny pośrednikowi?

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...
Odbiór nadgodzin.
Czy jeśli firma nakazuje pracownikowi odbiór nadgodzin to te dodatkowe godziny , które musi dodać do odbieranych ( i przepracowanych rzeczywiście przez pracownika) może nakazać wybrać w innym terminie tzn . np. do końca okresu rozliczeniowego tj . w innym miesiącu ? Przykład : pracownik w styczniu miał w sumie 8 godzin przepracowanych nadgodzin - pracodawca nakazuje mu odebrać te 8 godzin 29 stycznia . Pracownik wybiera cały dzień ( 8 godzinny ...
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...

Wyszukiwarka