Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?

Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja?
Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem.
Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile.
anonim cytuj
07-04-2024
W umowie nie ma NIC o prowizji, tylko było w ogłoszeniu że biuro pobiera prowizje.

anonim cytuj
07-04-2024
To skąd zdziwienie?

anonim cytuj
07-04-2024
Bo biuro pobiera do 5% prowizji.

anonim cytuj
07-04-2024
Może Pani wkleić regulamin biura ze strony internetowej, treść ogłoszenia, cokolwiek?
Nie rozumiem pytania: czy to jest fair decyzja? Aby cokolwiek napisać potrzebujemy treści umowy.

anonim cytuj
07-04-2024
Usługa pośrednictwa nieruchomości jest usługa płatną, o czym informacja była w ogłoszeniu.
Przepisy nie regulują widełek procentowo-wartościowych dla tego typu usług.
Z tego co rozumiem to Pani już zapłaciła i wynajęła mieszkanie - co Pani chce osiągnąć w tym momencie? Czy zgłaszała Pani zastrzeżenia co do ceny pośrednikowi?

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...
mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...
Stypendium stażowe
Miałem mieć staż do końca listopada ale zakończyłem staż w październiku ponieważ nie nauczyłem się prawie nic czy dostanę Stypendium stażowe za październik ?...
Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.
Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?...

Wyszukiwarka