Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?

Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat.
anonim cytuj
07-04-2024
Możesz go wykorzystać w dowolny sposób (mieszcząc się w ograniczonych godzinach, czy dwóch dniach- przy pracy na cały etat). Pracodawca tu nie ma racji, ale ale - jest to oddzielna kwestia brania wolnego. Możesz go wykorzystać tylko z uwagi na wydarzenia niezależne od twojej woli, w wyniku których musisz pojawić się gdzieś nagle. Nie mogą być wcześniej zaplanowane. Nijak ma się więc dzielenie tego na czas po godzinie, ponieważ nie jesteś w stanie przewidzieć ile twoja interwencja, czy konieczna obecność w danej sytuacji będzie zabierała czasu. (coś na zasadzie - nagły wypadek w rodzinie, gdzie potrzebna jest twoja pomoc, zalanie mieszkania, pilne odebranie na prośbę przedszkola dziecka itd., itp.). Jest to czas, z którego pracodawca dokładnie może cię rozliczyć.

anonim cytuj
07-04-2024
Nie ma nigdzie mowy, że jak na godziny można tylko 2 razy. Ale to od siły wyższej, na takie nagle wypadki. To nie ma opcji, że będziesz 16 razy w roku miał taką sytuację. I to akurat, że godzina będzie potrzebna. To nie dodatkowy urlop aby sobie planować.

anonim cytuj
07-04-2024
No dobra, a jeśli mam dzieci i będą już wykorzystane godziny opieki w ilości 16, a dzieci często chorują i co chwila mam telefon z przedszkola, że mam odebrać to nie jest jakby nagły wypadek? Pytanie jest czysto teoretyczne. Nie mam takich planów żeby wybierać ten urlop 16x1 godzina. Raczej zależy mi na uregulowaniu prawnym.

anonim cytuj
07-04-2024
To nie jest wg ustawodawcy czas na opiekę, jedynie na możliwość jej zapewnienia - czyli np. interwencyjne odebranie dziecka z przedszkola. W wypadku choroby jako takiej - możesz uszczknąć 4 dni na żądanie (ale to zgłaszane jest przed podjęciem pracy w danym dniu lub wcześniej, nie w trakcie dnia) - dodatkowo pozostają ci tylko L4.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...
Ulga na dzieci.
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru. Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje. Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku? Czy jakoś inaczej? Rozliczać się wspólnie nie możemy....
Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...

Wyszukiwarka