Prawo Pracy 07-04-2024 4 odpowiedzi

Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?

Pytanie użytkownika
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat.
W skrócie

Możesz go wykorzystać w dowolny sposób (mieszcząc się w ograniczonych godzinach, czy dwóch dniach- przy pracy na cały etat). Pracodawca tu nie ma racji, ale ale - jest to oddzielna kwestia brania wolnego.

• Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
4 odpowiedzi
Odpowiedź
07-04-2024
Możesz go wykorzystać w dowolny sposób (mieszcząc się w ograniczonych godzinach, czy dwóch dniach- przy pracy na cały etat). Pracodawca tu nie ma racji, ale ale - jest to oddzielna kwestia brania wolnego. Możesz go wykorzystać tylko z uwagi na wydarzenia niezależne od twojej woli, w wyniku których musisz pojawić się gdzieś nagle. Nie mogą być wcześniej zaplanowane. Nijak ma się więc dzielenie tego na czas po godzinie, ponieważ nie jesteś w stanie przewidzieć ile twoja interwencja, czy konieczna obecność w danej sytuacji będzie zabierała czasu. (coś na zasadzie - nagły wypadek w rodzinie, gdzie potrzebna jest twoja pomoc, zalanie mieszkania, pilne odebranie na prośbę przedszkola dziecka itd., itp.). Jest to czas, z którego pracodawca dokładnie może cię rozliczyć.
Odpowiedź
07-04-2024
Nie ma nigdzie mowy, że jak na godziny można tylko 2 razy. Ale to od siły wyższej, na takie nagle wypadki. To nie ma opcji, że będziesz 16 razy w roku miał taką sytuację. I to akurat, że godzina będzie potrzebna. To nie dodatkowy urlop aby sobie planować.
Odpowiedź
07-04-2024
No dobra, a jeśli mam dzieci i będą już wykorzystane godziny opieki w ilości 16, a dzieci często chorują i co chwila mam telefon z przedszkola, że mam odebrać to nie jest jakby nagły wypadek? Pytanie jest czysto teoretyczne. Nie mam takich planów żeby wybierać ten urlop 16x1 godzina. Raczej zależy mi na uregulowaniu prawnym.
Odpowiedź
07-04-2024
To nie jest wg ustawodawcy czas na opiekę, jedynie na możliwość jej zapewnienia - czyli np. interwencyjne odebranie dziecka z przedszkola. W wypadku choroby jako takiej - możesz uszczknąć 4 dni na żądanie (ale to zgłaszane jest przed podjęciem pracy w danym dniu lub wcześniej, nie w trakcie dnia) - dodatkowo pozostają ci tylko L4.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy 2 dni temu
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 01-07-2026