Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?

Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat.
anonim cytuj
07-04-2024
Możesz go wykorzystać w dowolny sposób (mieszcząc się w ograniczonych godzinach, czy dwóch dniach- przy pracy na cały etat). Pracodawca tu nie ma racji, ale ale - jest to oddzielna kwestia brania wolnego. Możesz go wykorzystać tylko z uwagi na wydarzenia niezależne od twojej woli, w wyniku których musisz pojawić się gdzieś nagle. Nie mogą być wcześniej zaplanowane. Nijak ma się więc dzielenie tego na czas po godzinie, ponieważ nie jesteś w stanie przewidzieć ile twoja interwencja, czy konieczna obecność w danej sytuacji będzie zabierała czasu. (coś na zasadzie - nagły wypadek w rodzinie, gdzie potrzebna jest twoja pomoc, zalanie mieszkania, pilne odebranie na prośbę przedszkola dziecka itd., itp.). Jest to czas, z którego pracodawca dokładnie może cię rozliczyć.

anonim cytuj
07-04-2024
Nie ma nigdzie mowy, że jak na godziny można tylko 2 razy. Ale to od siły wyższej, na takie nagle wypadki. To nie ma opcji, że będziesz 16 razy w roku miał taką sytuację. I to akurat, że godzina będzie potrzebna. To nie dodatkowy urlop aby sobie planować.

anonim cytuj
07-04-2024
No dobra, a jeśli mam dzieci i będą już wykorzystane godziny opieki w ilości 16, a dzieci często chorują i co chwila mam telefon z przedszkola, że mam odebrać to nie jest jakby nagły wypadek? Pytanie jest czysto teoretyczne. Nie mam takich planów żeby wybierać ten urlop 16x1 godzina. Raczej zależy mi na uregulowaniu prawnym.

anonim cytuj
07-04-2024
To nie jest wg ustawodawcy czas na opiekę, jedynie na możliwość jej zapewnienia - czyli np. interwencyjne odebranie dziecka z przedszkola. W wypadku choroby jako takiej - możesz uszczknąć 4 dni na żądanie (ale to zgłaszane jest przed podjęciem pracy w danym dniu lub wcześniej, nie w trakcie dnia) - dodatkowo pozostają ci tylko L4.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Wykup mieszkania
Dzień dobry moja babcia miała dwóch mężów ( obydwoje już nie żyją). Drugi jej mąż parę lat temu zmarł. Sprawa wygląda następująco; Babcia chcę wykupić mieszkanie gdzie obecnie mieszka ( mieszkał tam z nią również mąż, który tak jak napisałam już nie żyje) a następnie mieszkanie od razu po wykupieniu, chcę przepisać na mnie- czyli na swoją wnuczkę. Problem jest taki, że drugi mąż mojej babci miał dwóch synów, nie są to biologiczne dzieci mojej b...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...

Wyszukiwarka