Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?

Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w tym związku tylko dla dobra młodszego synka ale nie mogę już patrzeć jak cierpi starszy. Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą? Dodam że partner już kilka razy mówił że mnie ze starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.
anonim cytuj
26-10-2023
Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą?

A kto zabroni? Jeśli zdecydujesz się na taki krok, to od razu składaj wniosek do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy tobie wraz z zabezpieczeniem na czas rozpoznania wniosku. Do tego wniosek o ustalenie obowiązku alimentacyjnego (możesz również wnieść o zabezpieczenie) i ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Partner już kilka razy mówił że mnie że starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.

Dobrze mieć jakiś dowód na powyższe zachowanie. Nagranie czy świadka. Dowód z zeznań świadka to też dowód.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy ten wniosek do sądu mogę złożyć jeszcze mieszkając z partnerem? Niestety ciężko jest znaleźć mieszkanie samotnej matce. Dodam że w tej chwili utrzymuje się z świadczeń na dzieci. Czy to w sądzie nie będzie działało na moją niekorzyść?

anonim cytuj
26-10-2023
utrzymuje się z świadczeń na dzieci

Kontaktowałaś się z ośrodkiem pomocy społecznej w Twojej miejscowości?
Nie. A oni mogą mi w czymś pomóc?

Tak, ośrodek pomocy społecznej może pomóc. Należy skontaktować się z pracownikiem socjalnym ośrodka i przedstawić swój problem.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy mops pomoże mi znaleźć mieszkanie bo to jest dla mnie najważniejsze. Boję się że jak zgłoszę się do mops to zaczną przychodzić do mieszkanie którym mieszkam jeszcze z partnerem a on wtedy już całkiem nie da mi żyć.
Pracownik socjalny musi przeprowadzić wywiad środowiskowy, m.in. sprawdzić warunki w jakich mieszkasz. Możesz się umówić z pracownikiem socjalnym, kiedy będziesz sama w domu. Wszystko jest możliwe do ustalenia. Trzeba tylko chcieć, a nie żyć w zagrożeniu.

anonim cytuj
26-10-2023
Warunki mieszkaniowe są dobre tylko to mieszkanie jest na partnera i ja muszę się wyprowadzić. Jest komunalne a on jest głównym najemca. Racja żyje w strachu i mam dość kłótni.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Nękający klient.
Witam. Doprowadzałem u klienta przewód zasilający pod transformator w kuchni. Od tego transformatora Pan od ścian regipsowych wyprowadził tylko 2 żyły pod ledy rgb. Klient wydzwania do mnie i straszy mnie sądem, że jest to moja wina. Klient oczywiście zapłacił po wykonanym zleceniu i otrzymał fakturę. Powiedzcie mi czy faktycznie jest to moja wina jeżeli tego nie robiłem? Ja tutaj nie widzę oczywiście swojej winy bo jak mogę odpowiadać za coś cze...

Wyszukiwarka