Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?

Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w tym związku tylko dla dobra młodszego synka ale nie mogę już patrzeć jak cierpi starszy. Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą? Dodam że partner już kilka razy mówił że mnie ze starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.
anonim cytuj
26-10-2023
Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą?

A kto zabroni? Jeśli zdecydujesz się na taki krok, to od razu składaj wniosek do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy tobie wraz z zabezpieczeniem na czas rozpoznania wniosku. Do tego wniosek o ustalenie obowiązku alimentacyjnego (możesz również wnieść o zabezpieczenie) i ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Partner już kilka razy mówił że mnie że starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.

Dobrze mieć jakiś dowód na powyższe zachowanie. Nagranie czy świadka. Dowód z zeznań świadka to też dowód.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy ten wniosek do sądu mogę złożyć jeszcze mieszkając z partnerem? Niestety ciężko jest znaleźć mieszkanie samotnej matce. Dodam że w tej chwili utrzymuje się z świadczeń na dzieci. Czy to w sądzie nie będzie działało na moją niekorzyść?

anonim cytuj
26-10-2023
utrzymuje się z świadczeń na dzieci

Kontaktowałaś się z ośrodkiem pomocy społecznej w Twojej miejscowości?
Nie. A oni mogą mi w czymś pomóc?

Tak, ośrodek pomocy społecznej może pomóc. Należy skontaktować się z pracownikiem socjalnym ośrodka i przedstawić swój problem.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy mops pomoże mi znaleźć mieszkanie bo to jest dla mnie najważniejsze. Boję się że jak zgłoszę się do mops to zaczną przychodzić do mieszkanie którym mieszkam jeszcze z partnerem a on wtedy już całkiem nie da mi żyć.
Pracownik socjalny musi przeprowadzić wywiad środowiskowy, m.in. sprawdzić warunki w jakich mieszkasz. Możesz się umówić z pracownikiem socjalnym, kiedy będziesz sama w domu. Wszystko jest możliwe do ustalenia. Trzeba tylko chcieć, a nie żyć w zagrożeniu.

anonim cytuj
26-10-2023
Warunki mieszkaniowe są dobre tylko to mieszkanie jest na partnera i ja muszę się wyprowadzić. Jest komunalne a on jest głównym najemca. Racja żyje w strachu i mam dość kłótni.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...
Nękanie pracownika na zwolnieniu chorobowym.
Od półtora tygodnia przybywam na L4 . Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...
Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....

Wyszukiwarka