Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?

Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w tym związku tylko dla dobra młodszego synka ale nie mogę już patrzeć jak cierpi starszy. Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą? Dodam że partner już kilka razy mówił że mnie ze starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.
anonim cytuj
26-10-2023
Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą?

A kto zabroni? Jeśli zdecydujesz się na taki krok, to od razu składaj wniosek do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy tobie wraz z zabezpieczeniem na czas rozpoznania wniosku. Do tego wniosek o ustalenie obowiązku alimentacyjnego (możesz również wnieść o zabezpieczenie) i ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Partner już kilka razy mówił że mnie że starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.

Dobrze mieć jakiś dowód na powyższe zachowanie. Nagranie czy świadka. Dowód z zeznań świadka to też dowód.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy ten wniosek do sądu mogę złożyć jeszcze mieszkając z partnerem? Niestety ciężko jest znaleźć mieszkanie samotnej matce. Dodam że w tej chwili utrzymuje się z świadczeń na dzieci. Czy to w sądzie nie będzie działało na moją niekorzyść?

anonim cytuj
26-10-2023
utrzymuje się z świadczeń na dzieci

Kontaktowałaś się z ośrodkiem pomocy społecznej w Twojej miejscowości?
Nie. A oni mogą mi w czymś pomóc?

Tak, ośrodek pomocy społecznej może pomóc. Należy skontaktować się z pracownikiem socjalnym ośrodka i przedstawić swój problem.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy mops pomoże mi znaleźć mieszkanie bo to jest dla mnie najważniejsze. Boję się że jak zgłoszę się do mops to zaczną przychodzić do mieszkanie którym mieszkam jeszcze z partnerem a on wtedy już całkiem nie da mi żyć.
Pracownik socjalny musi przeprowadzić wywiad środowiskowy, m.in. sprawdzić warunki w jakich mieszkasz. Możesz się umówić z pracownikiem socjalnym, kiedy będziesz sama w domu. Wszystko jest możliwe do ustalenia. Trzeba tylko chcieć, a nie żyć w zagrożeniu.

anonim cytuj
26-10-2023
Warunki mieszkaniowe są dobre tylko to mieszkanie jest na partnera i ja muszę się wyprowadzić. Jest komunalne a on jest głównym najemca. Racja żyje w strachu i mam dość kłótni.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia na dwóch etatach?
Mój mąż wylądował w szpitalu, jest zatrudniony w dwóch różnych firmach na UoP. Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia? Czy szpital wystawia dla obu nip-ów, czy jakoś inaczej należy to rozwiązać?...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Witam serdecznie, czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...

Wyszukiwarka