Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?

Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w tym związku tylko dla dobra młodszego synka ale nie mogę już patrzeć jak cierpi starszy. Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą? Dodam że partner już kilka razy mówił że mnie ze starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.
anonim cytuj
26-10-2023
Czy mogę się wyprowadzić i zabrać dzieci że sobą?

A kto zabroni? Jeśli zdecydujesz się na taki krok, to od razu składaj wniosek do sądu rodzinnego o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy tobie wraz z zabezpieczeniem na czas rozpoznania wniosku. Do tego wniosek o ustalenie obowiązku alimentacyjnego (możesz również wnieść o zabezpieczenie) i ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Partner już kilka razy mówił że mnie że starszym synem wyrzuci z mieszkania i zatrzyma młodszego bo jestem głupia jak mój starszy syn i nic nie robię.

Dobrze mieć jakiś dowód na powyższe zachowanie. Nagranie czy świadka. Dowód z zeznań świadka to też dowód.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy ten wniosek do sądu mogę złożyć jeszcze mieszkając z partnerem? Niestety ciężko jest znaleźć mieszkanie samotnej matce. Dodam że w tej chwili utrzymuje się z świadczeń na dzieci. Czy to w sądzie nie będzie działało na moją niekorzyść?

anonim cytuj
26-10-2023
utrzymuje się z świadczeń na dzieci

Kontaktowałaś się z ośrodkiem pomocy społecznej w Twojej miejscowości?
Nie. A oni mogą mi w czymś pomóc?

Tak, ośrodek pomocy społecznej może pomóc. Należy skontaktować się z pracownikiem socjalnym ośrodka i przedstawić swój problem.

anonim cytuj
26-10-2023
Czy mops pomoże mi znaleźć mieszkanie bo to jest dla mnie najważniejsze. Boję się że jak zgłoszę się do mops to zaczną przychodzić do mieszkanie którym mieszkam jeszcze z partnerem a on wtedy już całkiem nie da mi żyć.
Pracownik socjalny musi przeprowadzić wywiad środowiskowy, m.in. sprawdzić warunki w jakich mieszkasz. Możesz się umówić z pracownikiem socjalnym, kiedy będziesz sama w domu. Wszystko jest możliwe do ustalenia. Trzeba tylko chcieć, a nie żyć w zagrożeniu.

anonim cytuj
26-10-2023
Warunki mieszkaniowe są dobre tylko to mieszkanie jest na partnera i ja muszę się wyprowadzić. Jest komunalne a on jest głównym najemca. Racja żyje w strachu i mam dość kłótni.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Komornicy zajęli pensję
Witam. Mój znajomy ma ponoć trzech komorników, którzy mu weszli na pensje. Czy jest możliwe, by w dzień jego wypłaty konto wynosiło "0zł"?...
Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...

Wyszukiwarka