Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?

Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
anonim cytuj
06-04-2024
Koszty zawsze ponosi dłużnik.
A na umorzenie zaległych alimentów nie licz.
I to nie komornik umarza, tylko wierzyciel może ci odpuścić.
Komornik tylko pośredniczy.

anonim cytuj
06-04-2024
Ja piszę jako kobieta i to ja chce umorzyć byłemu partnerowi.

anonim cytuj
06-04-2024
A to zmienia sprawę.
Ale, to w przypadku alimentów, nie wnosisz zaliczki na poczet wydatków komornika i te koszty pokrywa dłużnik.
Jeśli chcesz wycofać się z egzekucji alimentów, to tyle może się poświęcić i zapłacić za koszty. Przy alimentach te koszty są na bieżąco płacone. W każdym razie powinny być płacone.

anonim cytuj
06-04-2024
Co do zasady koszty ponosi osoba, która występuje z takim wnioskiem o umorzenie. Jednak jeśli nie jesteś w stanie uiszczać takich kosztów, a ich zapłata skutkowałaby narażeniem siebie i rodziny na szkodę, możesz wnioskować o zwolnienie z ponoszenia kosztów komorniczych. Ale to trzeba bardzo dobrze uzasadnić. Może też dłużnik wystąpić z takim pismem, Ty się zgodzisz i on wówczas poniesie koszta.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem.
Chciałbym się dowiedzieć czy, jeśli ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem to czy muszę je wydawać ojcu wtedy kiedy on chce i na tak długo jak on chce. Dziecko ma 6 msc dziecko jest karmione piersią. Rzadko kiedy jest "na" butelce. Jak dostaje 500+ to czy tata dziecka może nimi zarządzać? Wpływy są na moje konto. Ale on stwierdził że skoro msc. mniej więcej wychodzi 500 zł na potrzeby małego to 500plus powinna...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
Jak sporządzić testament?
Witam wszystkich, Mam pytanie dotyczące sporządzania testamentu. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z taką sytuacją, więc jestem całkowicie zielony w tym temacie. Zaczynam myśleć o przyszłości i chciałbym upewnić się, że moja rodzina będzie zabezpieczona po moim odejściu. Rozumiem, że istnieją pewne formalności, które muszę spełnić, aby testament był ważny, ale nie jestem pewien co do szczegółów. Na przykład: Czy muszę zatrudnić pra...
Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...

Wyszukiwarka