Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?

Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
anonim cytuj
06-04-2024
Koszty zawsze ponosi dłużnik.
A na umorzenie zaległych alimentów nie licz.
I to nie komornik umarza, tylko wierzyciel może ci odpuścić.
Komornik tylko pośredniczy.

anonim cytuj
06-04-2024
Ja piszę jako kobieta i to ja chce umorzyć byłemu partnerowi.

anonim cytuj
06-04-2024
A to zmienia sprawę.
Ale, to w przypadku alimentów, nie wnosisz zaliczki na poczet wydatków komornika i te koszty pokrywa dłużnik.
Jeśli chcesz wycofać się z egzekucji alimentów, to tyle może się poświęcić i zapłacić za koszty. Przy alimentach te koszty są na bieżąco płacone. W każdym razie powinny być płacone.

anonim cytuj
06-04-2024
Co do zasady koszty ponosi osoba, która występuje z takim wnioskiem o umorzenie. Jednak jeśli nie jesteś w stanie uiszczać takich kosztów, a ich zapłata skutkowałaby narażeniem siebie i rodziny na szkodę, możesz wnioskować o zwolnienie z ponoszenia kosztów komorniczych. Ale to trzeba bardzo dobrze uzasadnić. Może też dłużnik wystąpić z takim pismem, Ty się zgodzisz i on wówczas poniesie koszta.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Uiszczenie opłaty sądowej
Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?...
Czy mogę wnioskować o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r
Witam, Z racji tego, że przebywam na urlopie macierzyńskim posiadam sporo zaległego urlopu, mianowicie: 5 dni - 2019r, 20 dni -2020r, 20dni -2021r, I bieżący: 20 dni -2022r I teraz moje pytanie skierowane do Was, Urlop macierzyński kończy mi się 11.12.2022r czyli przełom roku. Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi...
Kończy mi się urlop macierzyński i nie mam możliwości wrócić do pracy. Jak mogę się ubezpieczyć?
Cześć, we wrześniu kończy mi się urlop macierzyński nie mam możliwości wrócić do pracy a umowa rozwiązała się w dniu porodu. Co teraz zrobić żeby być ubezpieczonym i w razie choroby normalnie iść do lekarza czy szpitala? Czy mąż może dołączyć mnie do swojego ubezpieczenia w ZUS on ma umowę na czas nieokreślony. Czy np. Muszę iść się zarejestrować w urzędzie pracy na bezrobocie? Całkowicie zielona jestem proszę o wyrozumiałość i pomoc...
Darowizna działek budowlanych.
Sprawa przedstawia się następująco. Kilka działek budowlanych należących do dwóch sióstr. W celu uniknięcia dodatkowych kosztów notarialnych, a mianowicie jedna z sióstr chce zachować wszystkie działki, pomysł jest taki aby zrzec się sądownie prawa do spadku tych działek (spadek po zmarłych rodzicach bez żadnych obciążeń), a następnie spłacić siostrę w formie darowizny na konto. Pytanie jest takie czy US nie zinterpretuje tego jako chęć uniknięci...

Wyszukiwarka