Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?

Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
anonim cytuj
06-04-2024
Koszty zawsze ponosi dłużnik.
A na umorzenie zaległych alimentów nie licz.
I to nie komornik umarza, tylko wierzyciel może ci odpuścić.
Komornik tylko pośredniczy.

anonim cytuj
06-04-2024
Ja piszę jako kobieta i to ja chce umorzyć byłemu partnerowi.

anonim cytuj
06-04-2024
A to zmienia sprawę.
Ale, to w przypadku alimentów, nie wnosisz zaliczki na poczet wydatków komornika i te koszty pokrywa dłużnik.
Jeśli chcesz wycofać się z egzekucji alimentów, to tyle może się poświęcić i zapłacić za koszty. Przy alimentach te koszty są na bieżąco płacone. W każdym razie powinny być płacone.

anonim cytuj
06-04-2024
Co do zasady koszty ponosi osoba, która występuje z takim wnioskiem o umorzenie. Jednak jeśli nie jesteś w stanie uiszczać takich kosztów, a ich zapłata skutkowałaby narażeniem siebie i rodziny na szkodę, możesz wnioskować o zwolnienie z ponoszenia kosztów komorniczych. Ale to trzeba bardzo dobrze uzasadnić. Może też dłużnik wystąpić z takim pismem, Ty się zgodzisz i on wówczas poniesie koszta.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku. Czy za nienarodzone dziecko muszę się zrzec?
Witam wszystkich. Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to. Jestem w ciąży termin na marzec. Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić? Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej. ...
Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
dowód zakupu
Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową. Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii. Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać. Zwróciłam się do Rzecz...
Czy można żądać zwrotu zadatku?
Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Zamówiłam wczasy nad naszym morzem. W internecie piękne zdjęcia. Na miejscu okazało się wszystko inne niż na zdjęciu. Po prostu koszmar. Oczywiście zrezygnowaliśmy. Ale był wpłacony zadatek 500 zł. Zrezygnowaliśmy nie ze swojej winy, tylko zostaliśmy oszukani. Czy mogę się upominać o zwrot tego zadatku?...

Wyszukiwarka