Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?

Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
anonim cytuj
06-04-2024
Koszty zawsze ponosi dłużnik.
A na umorzenie zaległych alimentów nie licz.
I to nie komornik umarza, tylko wierzyciel może ci odpuścić.
Komornik tylko pośredniczy.

anonim cytuj
06-04-2024
Ja piszę jako kobieta i to ja chce umorzyć byłemu partnerowi.

anonim cytuj
06-04-2024
A to zmienia sprawę.
Ale, to w przypadku alimentów, nie wnosisz zaliczki na poczet wydatków komornika i te koszty pokrywa dłużnik.
Jeśli chcesz wycofać się z egzekucji alimentów, to tyle może się poświęcić i zapłacić za koszty. Przy alimentach te koszty są na bieżąco płacone. W każdym razie powinny być płacone.

anonim cytuj
06-04-2024
Co do zasady koszty ponosi osoba, która występuje z takim wnioskiem o umorzenie. Jednak jeśli nie jesteś w stanie uiszczać takich kosztów, a ich zapłata skutkowałaby narażeniem siebie i rodziny na szkodę, możesz wnioskować o zwolnienie z ponoszenia kosztów komorniczych. Ale to trzeba bardzo dobrze uzasadnić. Może też dłużnik wystąpić z takim pismem, Ty się zgodzisz i on wówczas poniesie koszta.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna domu.
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
tankowanie do kanistra
Witam, pracuje na stacji benzynowej. Czy klient ma prawo żądać wpisania numeru rejestracyjnego na fakturze w momencie gdy tankował do kanistra? Zwykle wpisywalismy kanister bądź zostawiliśmy puste miejsce bez numeru, ale ten Pan żąda żeby mu pokazać jakieś rozporządzenia, ktore nam zabrania wpisywania numeru rejestracyjnego w takiej sytuacji. Istnieje taka regulacja prawna, czy mamy mu wpisać numer rejestracyjny bez żadnych konsekwencji dla nas ...
Meldunek tymczasowy.
Witam. Chciałabym się konkretnie dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do meldunku tymczasowego. Mieszkam na stancji i chciałabym razem z dzieckiem się zameldować. Czy to ja czy właściciel mieszkania musi iść do urzędu w sprawie meldunku?...
Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...

Wyszukiwarka