Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?

Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
anonim cytuj
06-04-2024
Koszty zawsze ponosi dłużnik.
A na umorzenie zaległych alimentów nie licz.
I to nie komornik umarza, tylko wierzyciel może ci odpuścić.
Komornik tylko pośredniczy.

anonim cytuj
06-04-2024
Ja piszę jako kobieta i to ja chce umorzyć byłemu partnerowi.

anonim cytuj
06-04-2024
A to zmienia sprawę.
Ale, to w przypadku alimentów, nie wnosisz zaliczki na poczet wydatków komornika i te koszty pokrywa dłużnik.
Jeśli chcesz wycofać się z egzekucji alimentów, to tyle może się poświęcić i zapłacić za koszty. Przy alimentach te koszty są na bieżąco płacone. W każdym razie powinny być płacone.

anonim cytuj
06-04-2024
Co do zasady koszty ponosi osoba, która występuje z takim wnioskiem o umorzenie. Jednak jeśli nie jesteś w stanie uiszczać takich kosztów, a ich zapłata skutkowałaby narażeniem siebie i rodziny na szkodę, możesz wnioskować o zwolnienie z ponoszenia kosztów komorniczych. Ale to trzeba bardzo dobrze uzasadnić. Może też dłużnik wystąpić z takim pismem, Ty się zgodzisz i on wówczas poniesie koszta.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Zachowek po dziadku.
Mój ex mąż został wydziedziczony z majątku swojego ojca ( ojciec czyli mój teść przed śmiercią przepisał cały majątek swojej żonie). Mam z ex mężem syna niepełnoletniego ( 15 lat) czy synowi należy się w takim wypadku zachowek po dziadku skoro ex mąż został wydziedziczony?...
Zaciągnęłam kredyt dla koleżanki.
Witam. Mój problem polega na tym iż pożyczyłem koleżance sumę pieniędzy, ale najpierw musiałem zaciągnąć kredyt specjalnie dla niej. Teraz po dwóch latach spłacania przez nią rat wpłatami na moje konto dowiaduje się że ona ma zamiar spłacić tylko te pieniądze które przelałem jej na konto pomijając koszta kredytu. Umowa ustna była zawarta przy świadku ale potwierdzenie przelewu mam na kwotę bez oprocentowania. Czyli ubezpieczenie i oprocentowanie ...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....

Wyszukiwarka