Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?

Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź.
anonim cytuj
15-08-2022
Jak najbardziej tak, do całkowitej spłaty zaległości, co gorsza może zczyścić do 0 konto bez jakiejkolwiek kwoty wolnej od zajęcia.

anonim cytuj
17-08-2022
Przecież jak jest umowa o prace to nie może zająć więcej niż 60%. Musi coś na życie zostawić.

anonim cytuj
19-08-2022
Z konta zabierze 100%

anonim cytuj
19-08-2022
Dokladnie tak. Jezeli chodzi o alimenty może zabrac 100% z konta.

anonim cytuj
20-08-2022
Ok, dziękuje za odpowiedź

anonim cytuj
21-08-2022
Zajęcie wynagrodzenia i zajęcie rachunku bankowego to dwa różne zajęcia regulowane różnymi przepisami prawa. Zajęcie wynagrodzenia (czyli bezpośrednio u pracodawcy) to faktycznie do 60%. Ale już środki znajdujące się na rachunku bankowym podlegają zajęciu w całości, aż do wysokości zadłużenia.

anonim cytuj
22-08-2022
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia.

Po pierwsze, zgodnie z art. 830 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (k.p.c.), z wynagrodzenia za pracę, emerytury, renty, stypendium i z innego dochodu osoby zobowiązanej nie mogą być pobierane kwoty przekraczające 50% tych środków. Jeżeli jednak egzekwuje się alimenty na rzecz małoletnich dzieci, kwoty pobierane mogą wynieść do 60% tych środków, zgodnie z art. 830 § 2 k.p.c.

Po drugie, w przypadku otrzymania renty, zasadniczo komornik ma prawo egzekwować alimenty także z tego tytułu. Oznacza to, że jeżeli będziesz otrzymywał zarówno wynagrodzenie, jak i rentę, komornik będzie mógł pobrać odpowiednie kwoty z obu tych środków, jednak z każdego z tych tytułów nie więcej niż 60% (w przypadku alimentów na rzecz małoletnich).

Zajęcie wynagrodzenia i zajęcie rachunku bankowego to dwa różne zajęcia regulowane różnymi przepisami prawa. Zajęcie wynagrodzenia (czyli bezpośrednio u pracodawcy) to faktycznie do 60%. Ale już środki znajdujące się na rachunku bankowym podlegają zajęciu w całości, aż do wysokości zadłużenia.

To prawda. Zajęcie komornicze środków zgromadzonych na rachunku bankowym może obejmować całość dostępnych środków, jednak warto podkreślić, że w przypadku egzekucji alimentów, zgodnie z art. 872 k.p.c., osoba zobowiązana zachowuje prawo do dysponowania kwotą wolną od egzekucji wynoszącą minimum dwukrotność kwoty najniższego wynagrodzenia za pracę.

anonim cytuj
08-08-2023
Pamiętaj jednak, że praktyka komornicza może różnić się w zależności od indywidualnych okoliczności i decyzji komornika. Kluczowe jest, by analizować każdą sytuację w kontekście konkretnych przepisów prawa i indywidualnych okoliczności danego przypadku.

Ostatecznie, jeśli chodzi o Twoje obawy dotyczące zajęcia zarówno wynagrodzenia, jak i renty:

Z wynagrodzenia za pracę komornik może zabrać do 60% w przypadku alimentów na rzecz małoletnich.
Renta, podobnie jak wynagrodzenie, jest również źródłem dochodu, z którego komornik może egzekwować zaległe alimenty. Jednak również z tej kwoty nie może być pobierane więcej niż 60%.
Jeśli chodzi o środki na rachunku bankowym, mogą one zostać zajęte w całości do wysokości zadłużenia, lecz w przypadku egzekucji alimentów jest kwota wolna od egzekucji wynosząca minimum dwukrotność najniższego wynagrodzenia.
Warto dokładnie przeanalizować swoją sytuację finansową i ewentualnie skonsultować się z komornikiem w celu omówienia dokładnych kwot, które będą pobierane z poszczególnych źródeł dochodu oraz ewentualnych zmian w przypadku otrzymania renty.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Służebność drogi.
Witam Mam w księdze wieczystej jak jak i inni właściciele sąsiednich nieruchomości ,,bezpłatne użytkowanie, przejazd przechód przez działkę należącą do pana....(10 domów z służebnością drogi ). Mam kilka pytań 1. Co z służebnością w razie śmierci właściciela drogi? 2. Czy może właściciel nam zamknąć drogę? 3. Kto powinien zadbać o nową nawierzchnię na drodze i ewentualne naprawy? Właściciel drogi czy my jako służebnicy? 4. Kto w zimie ma dba...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)... ...
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....

Wyszukiwarka