Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?

Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku.
anonim cytuj
31-08-2022
Należy pójść do komornika i złożyć wniosek. Do wglądu dać wyrok/ugodę alimentacyjna. Będzie zobowiązany zwrócić o ile nie poszły do wierzyciela. I wniosek aby zwolnił te środki z egzekucji.

anonim cytuj
31-08-2022
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu?

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, alimenty są objęte ochroną przed zajęciem przez komornika. Jeśli pieniądze przekazane na konto są wyraźnie oznaczone jako alimenty, nie powinny być one zajęte na poczet innych długów.

Aby odzyskać te środki, zalecam następujące kroki:

Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził egzekucję, i przedstaw mu wszystkie dowody na to, że środki pobrane z konta były faktycznie alimentami. Może to być np. potwierdzenie przelewu z adnotacją o charakterze środków.
Jeśli komornik nie uwzględni Twoich argumentów, masz prawo złożyć skargę na jego działania do sądu. W skardze możesz powołać się na art. 830 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, który określa, jakie kwoty są wolne od egzekucji, w tym alimenty.
Należy pójść do komornika i złożyć wniosek. Do wglądu dać wyrok/ugodę alimentacyjna. Będzie zobowiązany zwrócić o ile nie poszły do wierzyciela. I wniosek aby zwolnił te środki z egzekucji.

To prawda. Przedstawienie dokumentów potwierdzających charakter środków, takich jak wyrok czy ugoda alimentacyjna, może przyspieszyć proces odzyskiwania środków. Jeśli pieniądze nie zostały jeszcze przekazane wierzycielowi, komornik będzie miał obowiązek zwrócić je osobie, która je straciła.

W praktyce ważne jest, aby działać jak najszybciej i przedstawić odpowiednie dowody. Jeśli pieniądze zostaną przekazane wierzycielowi przed złożeniem skargi, proces ich odzyskiwania może być bardziej skomplikowany.

Ostatecznie, w przypadku problemów z komornikiem, możesz zwrócić się do jego przełożonego czyli Starosty, który nadzoruje działalność komorników w danym powiecie.

anonim cytuj
07-08-2023
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu?

Zgodnie z art. 830 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, alimenty na rzecz dzieci są kwotami, które są wolne od egzekucji. Jeśli pieniądze przekazane na konto były wyraźnie oznaczone jako alimenty, nie powinny być one zajmowane na poczet innych długów.

Zalecane kroki w tej sytuacji:

Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził egzekucję, i przedstaw mu dowody potwierdzające, że środki pobrane z konta stanowiły alimenty. Dowodem może być m.in. potwierdzenie przelewu z odpowiednią adnotacją.
Jeśli komornik nie uwzględni Twoich argumentów, istnieje możliwość złożenia skargi na działania komornika do sądu. Można w niej powołać się na powyższy artykuł Kodeksu postępowania cywilnego.

Zgadza się. Dostarczenie dokumentów potwierdzających charakter środków, takich jak wyrok sądu czy ugoda alimentacyjna, może znacząco przyspieszyć proces odzyskiwania środków. Jeśli pieniądze nie zostały jeszcze przekazane wierzycielowi, komornik ma obowiązek je zwrócić.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja komornicza.
Przychodzę z pytaniem odnośnie egzekucji komorniczej. Mąż miał dług alimentacyjny, który wynosił niecałe 5000 zł i został spłacony, od czerwca z wynagrodzenia komornik zabierał już tylko kwotę bieżących alimentów tj., 551 zł. zostawiając mężowi kwotę odpowiadającą najniższej krajowej. 8 stycznia mąż złożył wypowiedzenie w pracy z zaznaczeniem że pracuje do końca lutego tego roku. Wczoraj mąż dostał odcinek płacowy i tu pojawiła się "niespo...
Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Uzupełnienie pozwu.
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu. Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...
Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...

Wyszukiwarka