Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?

Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku.
anonim cytuj
31-08-2022
Należy pójść do komornika i złożyć wniosek. Do wglądu dać wyrok/ugodę alimentacyjna. Będzie zobowiązany zwrócić o ile nie poszły do wierzyciela. I wniosek aby zwolnił te środki z egzekucji.

anonim cytuj
31-08-2022
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu?

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, alimenty są objęte ochroną przed zajęciem przez komornika. Jeśli pieniądze przekazane na konto są wyraźnie oznaczone jako alimenty, nie powinny być one zajęte na poczet innych długów.

Aby odzyskać te środki, zalecam następujące kroki:

Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził egzekucję, i przedstaw mu wszystkie dowody na to, że środki pobrane z konta były faktycznie alimentami. Może to być np. potwierdzenie przelewu z adnotacją o charakterze środków.
Jeśli komornik nie uwzględni Twoich argumentów, masz prawo złożyć skargę na jego działania do sądu. W skardze możesz powołać się na art. 830 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, który określa, jakie kwoty są wolne od egzekucji, w tym alimenty.
Należy pójść do komornika i złożyć wniosek. Do wglądu dać wyrok/ugodę alimentacyjna. Będzie zobowiązany zwrócić o ile nie poszły do wierzyciela. I wniosek aby zwolnił te środki z egzekucji.

To prawda. Przedstawienie dokumentów potwierdzających charakter środków, takich jak wyrok czy ugoda alimentacyjna, może przyspieszyć proces odzyskiwania środków. Jeśli pieniądze nie zostały jeszcze przekazane wierzycielowi, komornik będzie miał obowiązek zwrócić je osobie, która je straciła.

W praktyce ważne jest, aby działać jak najszybciej i przedstawić odpowiednie dowody. Jeśli pieniądze zostaną przekazane wierzycielowi przed złożeniem skargi, proces ich odzyskiwania może być bardziej skomplikowany.

Ostatecznie, w przypadku problemów z komornikiem, możesz zwrócić się do jego przełożonego czyli Starosty, który nadzoruje działalność komorników w danym powiecie.

anonim cytuj
07-08-2023
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu?

Zgodnie z art. 830 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, alimenty na rzecz dzieci są kwotami, które są wolne od egzekucji. Jeśli pieniądze przekazane na konto były wyraźnie oznaczone jako alimenty, nie powinny być one zajmowane na poczet innych długów.

Zalecane kroki w tej sytuacji:

Skontaktuj się z komornikiem, który prowadził egzekucję, i przedstaw mu dowody potwierdzające, że środki pobrane z konta stanowiły alimenty. Dowodem może być m.in. potwierdzenie przelewu z odpowiednią adnotacją.
Jeśli komornik nie uwzględni Twoich argumentów, istnieje możliwość złożenia skargi na działania komornika do sądu. Można w niej powołać się na powyższy artykuł Kodeksu postępowania cywilnego.

Zgadza się. Dostarczenie dokumentów potwierdzających charakter środków, takich jak wyrok sądu czy ugoda alimentacyjna, może znacząco przyspieszyć proces odzyskiwania środków. Jeśli pieniądze nie zostały jeszcze przekazane wierzycielowi, komornik ma obowiązek je zwrócić.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile można pożyczyć od rodziców bez podatku?
Pożyczyłam od taty kilka dni temu kwotę 9 tysięcy złotych (w gotówce), wg. informacji, które uzyskałam poprzez internet wynika, że od najbliższej rodziny pożyczyka w takiej kwocie nie wymaga zgłoszenia do US i opłacenia podatku, jednak wolę upewnić sie, że to prawda. Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie/zaprzeczenie tym informacjom....
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Wskazanie lokalu socjalnego.
Chciałbym się zapytać czy nie doszło do złamania prawa jeżeli chodzi o wskazanie lokalu socjalnego, który nie spełnia kryteriów i warunków pomieszczenia tymczasowego ( z mamą byliśmy eksmitowani w 2015 roku 20 kwietnia ), do sutereny, pomieszczenia piwnicznego, bez poziomu przy ziemi, z zawilgoconą przegrodą budowlaną wewnętrzną ( punkt 4 mówi o tym że przegrody budowlane nie mogą być zawilgocone ), budynek ma ponad 100 lat, do tego dochodzi zła ...
Wszczęcie egzekucji za dług
Witam. Dostałam pismo od komornika o wszczęciu egzekucji za dług o którym nie wiedziałam. Zadzwoniłam do kancelarii i dostałam namiar na firmę windykacyjną która przejęła dług od wierzyciela i się okazało że to CYFROWY POLSAT któremu jestem podobno winna 2 tys złotych Owszem miałam podpisaną z nimi umowę ale nie byłam zadowolona i po jej wygaśnięciu zakończyłam ją z nimi i dopelnilam formalności w odpowiednim punkcie. Umowa była zakończona w 2...

Wyszukiwarka